Τι πέρασε τελικά από τη Βουλή για τις εκποιήσεις; Του Χρίστου Χριστοφίδη


 

oba-pittarth

Η είδηση χτες έλεγε ότι «πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με ψήφους ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ», δημιουργώντας φυσιολογικά ερωτηματικά στους πολίτες αφού είναι πολύ καλά γνωστή η διαφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων με τη θέση της κυβέρνησης.

Αυτό που δεν είπαν πολλά ΜΜΕ είναι ότι το πακέτο νομοθεσιών που πέρασε από τη Βουλή χτες, με τις προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν, είναι μια εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ από το «νομοσχέδιο εκποιήσεων Αναστασιάδη-Τρόικας».

Τι πραγματικά πέρασε λοιπόν από τη Βουλή χτες; Ας σημειώσουμε λοιπόν τις βασικές αλλαγές από την αρχική πρόταση της κυβέρνησης που επιτεύχθηκαν από το ΑΚΕΛ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με την αρχική πρόταση κυβέρνησης- Τρόικα.

1. Προστασία κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Οι μικρο-οφειλέτες, θύματα της τραπεζικής κρίσης, θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια για:

(Ι) άμεση έκδοση διατάγματος αναστολής εκποίησης της περιουσίας τους, με την καταχώρηση της αίτησης,

(ΙΙ) προσωρινή αναστολή εκποίησης της περιουσίας τους, αφού πείσουν ότι δεν είναι με δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, και

(ΙΙΙ) προσωρινή αναστολή καταβολής δόσης μέχρι να μπορέσει ο δανειολήπτης να έχει την ευκαιρία να ορθοποδήσει.

2. Απαλλαγή των μικρο- οφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών σε περίπτωση εκποίησης της ενυπόθηκης περιουσίας. Αποφεύγεται ο κίνδυνος να εκποιείται η περιουσία και να χρωστά και από πάνω ο δανειολήπτης ή οι εγγυητές πολλές χιλιάδες ευρώ.

3. Απαλλαγή εγγυητών από τις όποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας.

4. Απαγόρευση εκποίησης ακινήτων ιδιοκτητών που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας αλλά οι αγοραστές είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους εξαιτίας αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης (developers). Προστατεύονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι αγοραστές

5. Απαγόρευση πώλησης δανείων σε χρηματοδοτικά ιδρύματα που δεν είναι αδειοδοτημένα και δεν υπόκεινται στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι όροι με τις τράπεζες σε περίπτωση που θα επιτραπεί η πώληση δανείων. Προστατεύονται οι πολίτες από ξένα και ντόπια αρπαχτικά ταμεία, αφού θα ισχύουν για τα ταμεία ότι ισχύει για τις τράπεζες.

6. Σύνδεση της έναρξης ισχύος του νόμου  για τις εκποιήσεις, με την έναρξη ισχύος του πλαισίου αφερεγγυότητας.

7. Κατοχύρωση εγγυητή αντίστοιχη με τον δανειολήπτη.

8. Κατοχύρωση δικαιώματος δανειοληπτών να επιλέγουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου και όχι της τράπεζας. Είναι γνωστό ότι ενώ το κτηματολόγιο φορτώνει τις εκτιμήσεις για λόγους φορολογίας την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι πολύ -πολύ πιο κάτω

9. Ρύθμιση καθορισμένου επιτοκίου υπερημερίας με ανώτατο το 2%.

10. Κατοχύρωση του δικαιώματος προσφυγής στο δικαστήριο για αναδρομική αφαίρεση τόκων υπερημερίας, εξόδων και άλλων καταχρηστικών χρεώσεων και μάλιστα το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται από τον οφειλέτη στην τράπεζα. Είναι γνωστές οι υπερχρεώσεις των τραπεζών όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

11. Απαγόρευση συμμετοχής των μετόχων και των αξιωματούχων των τραπεζών στους πλειστηριασμούς, με στόχο τον έλεγχο της διαπλοκής.

12. Διαδικασία αναστολής εκποίησης, κατόπιν δικαιολογημένου παραπόνου στην ΚΤΚ.

13. Υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής ανά τριμηνία, από την Κεντρική Τράπεζα, για την πορεία των αναδιαρθρώσεων ανά τραπεζικό ίδρυμα και κατηγορία δανείων.

14. Δωρεάν Νομική αρωγή  στους δανειολήπτες για τη διαδικασία εκποιήσεων.

Το ΑΚΕΛ θα μπορούσε εύκολα να υιοθετήσει μια απλοϊκή λογική: «καμιά πρόταση, απλά θα καταψηφίσω, να δεινοπαθήσουν οι πολίτες, να έχω πολιτικό κέρδος». Δεν είμαστε αυτής της σχολής σκέψης. Εργαστήκαμε από το Δεκέμβρη του 2012, όταν κατατέθηκε η πρώτη πρόταση νόμου, για να προστατευτεί όσο το δυνατό ο πολίτης, να δημιουργηθεί πλαίσιο να κυνηγηθούν οι μεγαλοοφειλέτες των δισεκατομμυρίων και να προστατευτεί η κοινωνία από τη φτωχοποίηση και η οικονομία από το οριστικό ενδεχόμενα κτύπημα. Αυτό ακριβώς ψηφίσαμε χτες!

Ελπίζουμε, μετά το τραγικό χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα (απειλές, εκβιασμοί για κουρέματα, καμιά αλλαγή αλλά έγιναν αρκετές κλπ) ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει τις νομοθεσίες και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού του. Σε διαφορετική περίπτωση θα ικανοποιήσει την Τρόικα αλλά θα έρθει σε αντίθεση με την ολότητα σχεδόν του λαού του.  

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy