Οι θύτες παίζουν το θύματα και τα θύματα κατηγορούνται ως θύτες. Του Χρίστου Χριστόφια

Παρακολουθούσα τις ανευρέσεις οστών αγνοουμένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, τα τελευταία χρόνια και περνούσαν μπροστά μου ως μια ακόμα είδηση. Κάθε φορά όμως, επερνούσεν από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι!

Κάθε φορά που έβλεπα και ένα ρεπορτάζ από κηδεία αγνοούμενου και ακούγοντας το «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος», επερνούσεν από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι! 

Επερίμενα που μωρόν τη μέρα τούτη. Πάντα εμιλούσε η μάνα μου για τον αδερφό της τον αγνοούμενο τζαι εγεμώναν τα μάθκια της... 

Πριν λίγες μέρες που ήρτεν το μαντάτο για τον δικό μας αγνοούμενο, πως εβρεθήκαν τα κόκκαλα του θείου μου του Νεόφυτου, μετά από τη συγκίνηση και το «επιτέλους εβρέθηκε», επέρασεν πάλι από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι! 

Θείε είμαι περήφανος για σένα, αν και δεν έπρεπε να σκοτωθείς στα 19 σου με αυτόν τον τρόπο. Έχασε τη ζωή του ο Νεόφυτος, όπως χιλιάδες άλλοι γιατί κάποιοι επροδώσαν! Γιατί κάποιοι επαίξαν το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού. 

Οι ίδιοι κάποιοι, που σήμερα γραβατωμένοι μας το παίζουν ξανά «σωτήρες» και μας κατηγορούν εμάς άκουσον άκουσον πως εκαταστρέψαμεν τον τόπο! Οι θύτες παίζουν το θύματα και τα θύματα κατηγορούνται ως θύτες! Αυτή είναι η Κύπρος του 2017... και θα λέω μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου πως οι αίτιοι που ποτέ δεν μετάνιωσαν, θα μας βρίσκουν απέναντι τους, γιατί είμαστε οι αλύγιστοι σημαιοφόροι της ιδέας του λυτρωμού. 

Δικαίωση θα έβρουν οι νεκροί μας μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Μόνο με την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας. Μόνο με προσήλωση στο στρατηγικό στόχο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι μεν οδυνηρός συμβιβασμός, αποτελεί δε τη συμφωνημένη βάση η οποία είναι η δύναμη μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία και όσους θέλουν τη διχοτόμηση. Ανάπαυση θα βρουν οι νεκροί μας, μόνο με την άρση της κατοχής, την αποστρατιωτικοποίηση, τον τερματισμό του εποικισμού. Αυτά θα τα πετύχουμε μόνο αν μείνουμε μακριά από παλινωδίες και αναξιοπιστία ή τους επικίνδυνους πειραματισμούς «νέων στρατηγικών». 

Εμείς οι νέοι και νέες να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον μας διαμορφώνοντας το, συμμετέχοντας, διεκδικώντας, στηρίζοντας αυτούς που μπορούν να φέρουν την ειρήνη στον τόπο μας.

Γράφει:  Χρίστος Χριστόφιας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy