Οι θύτες παίζουν το θύματα και τα θύματα κατηγορούνται ως θύτες. Του Χρίστου Χριστόφια

Παρακολουθούσα τις ανευρέσεις οστών αγνοουμένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, τα τελευταία χρόνια και περνούσαν μπροστά μου ως μια ακόμα είδηση. Κάθε φορά όμως, επερνούσεν από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι!

Κάθε φορά που έβλεπα και ένα ρεπορτάζ από κηδεία αγνοούμενου και ακούγοντας το «έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος», επερνούσεν από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι! 

Επερίμενα που μωρόν τη μέρα τούτη. Πάντα εμιλούσε η μάνα μου για τον αδερφό της τον αγνοούμενο τζαι εγεμώναν τα μάθκια της... 

Πριν λίγες μέρες που ήρτεν το μαντάτο για τον δικό μας αγνοούμενο, πως εβρεθήκαν τα κόκκαλα του θείου μου του Νεόφυτου, μετά από τη συγκίνηση και το «επιτέλους εβρέθηκε», επέρασεν πάλι από το νου μου το... ας όψονται οι αίτιοι! 

Θείε είμαι περήφανος για σένα, αν και δεν έπρεπε να σκοτωθείς στα 19 σου με αυτόν τον τρόπο. Έχασε τη ζωή του ο Νεόφυτος, όπως χιλιάδες άλλοι γιατί κάποιοι επροδώσαν! Γιατί κάποιοι επαίξαν το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού. 

Οι ίδιοι κάποιοι, που σήμερα γραβατωμένοι μας το παίζουν ξανά «σωτήρες» και μας κατηγορούν εμάς άκουσον άκουσον πως εκαταστρέψαμεν τον τόπο! Οι θύτες παίζουν το θύματα και τα θύματα κατηγορούνται ως θύτες! Αυτή είναι η Κύπρος του 2017... και θα λέω μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου πως οι αίτιοι που ποτέ δεν μετάνιωσαν, θα μας βρίσκουν απέναντι τους, γιατί είμαστε οι αλύγιστοι σημαιοφόροι της ιδέας του λυτρωμού. 

Δικαίωση θα έβρουν οι νεκροί μας μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Μόνο με την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας. Μόνο με προσήλωση στο στρατηγικό στόχο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι μεν οδυνηρός συμβιβασμός, αποτελεί δε τη συμφωνημένη βάση η οποία είναι η δύναμη μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία και όσους θέλουν τη διχοτόμηση. Ανάπαυση θα βρουν οι νεκροί μας, μόνο με την άρση της κατοχής, την αποστρατιωτικοποίηση, τον τερματισμό του εποικισμού. Αυτά θα τα πετύχουμε μόνο αν μείνουμε μακριά από παλινωδίες και αναξιοπιστία ή τους επικίνδυνους πειραματισμούς «νέων στρατηγικών». 

Εμείς οι νέοι και νέες να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον μας διαμορφώνοντας το, συμμετέχοντας, διεκδικώντας, στηρίζοντας αυτούς που μπορούν να φέρουν την ειρήνη στον τόπο μας.

Γράφει:  Χρίστος Χριστόφιας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τελ Αβίβ, Ισραήλ: Το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αναχαιτίζει πυραύλους κατά τη διάρκεια ιρανικής επίθεσης πάνω από το Τελ Αβίβ. Léo Corrêa/AP

Ήξερες ότι...

Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα!

Newsletter

Σήμερα


Κυριακή
22
Ιουνίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Γιορτάζουν : Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα

1824
Αιγυπτιακά στρατεύματα αποβιβάζονται στα Ψαρά για να καταστείλουν την επανάσταση, τα γεγονότα έμειναν στην Ιστορία ως Καταστροφή των Ψαρών
1940
Υπογράφεται η συνθηκολόγηση της Γαλλίας με τη Γερμανία, που την θέτει υπό κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
1941
Ξεκινάει η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, η εισβολή του γερμανικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση.