Το «Τζαμί» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Της Χριστιάνας Μανώλη

Όχι ο τίτλος δεν θέλει ούτε να σε παραπλανήσει, αλλά ούτε και να σε κάνει να ψάξεις αν το πανεπιστήμιο έχει σκοπό να δημιουργήσει τζαμί στις εγκαταστάσεις του...

 

Άλλωστε τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προωθούν ή έστω να προτιμούν συγκεκριμένα θρησκευτικά δόγματα. Αντιθέτως o ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι να διδάσκουν την αποδοχή, τον πλουραλισμό, την πολυπολιτισμικότητα και κυρίως τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Στην περίπτωση όμως της πρόσφατης ανάρτησης που έκανε η επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Facebook, πραγματικά αναρωτήθηκα αν όντως το πρώτο χρονολογικά πανεπιστήμιο της χώρας μας, έχει σκοπό να προωθήσει την αποδοχή αλλά και των πλουραλισμό απέναντι στις θρησκείες, χωρίς να δημιουργεί στερεότυπα και μίση.

Η ανάρτηση αναφερόταν σε δηλώσεις του Πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη οποίος μίλησε επ' ευκαιρία ξενάγησης μέλους του διπλωματικού σώματος στην νέα βιβλιοθήκη που οικοδομείται στο χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έκανε ο προσκεκλημένος και αναπαράγονται στο λόγο του πρύτανη. (το πιο κάτω απόσπασμα από την διαδικτυακή ανάρτηση)

xriinartil

Οι τελευταίες λέξεις θα μπορούσα να πω ότι είναι αυτές που διάβασα και με έκαναν να γράψω αυτό το άρθρο αλλά και να αναρωτηθώ τα πιο κάτω:

1o: Γιατί αυτή η φράση να δημοσιεύεται από ένα σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα και να αναπαράγεται από τον πρύτανη με τρόπο υποτιμητικό προς άλλη θρησκεία;

2ο: Θα δημοσιευόταν ποτέ αναφορά του οποιοδήποτε για τις τόσες εκκλησίες που έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να έχει κτιστεί παρόμοιος αριθμός σχολείων και βιβλιοθηκών;

3ο: Υπάρχουν ανώτερες φυλές, θρησκείες και εξευγενισμένοι και μή, άνθρωποι; (τρομάρα μας)

Τέλος θα ήθελα να κλείσω πιστεύοντας ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος (και ευτυχώς υπάρχει σε πολύ μεγάλο αριθμό στην χώρα μας αν εξαιρέσεις περιπτώσεις) μιλά με επιχειρήματα, εκφράζει την γνώση του με ταπεινότητα και δεν υποκύπτει σε αχρείαστους διατυμπανισμούς για εντυπωσιακές κτηριακά βιβλιοθήκες (το κάθε απλό ράφι που έχει βιβλία είναι όμορφο) και κυρίως δεν πιστεύει σε ανώτερες φυλές, θρησκείες, και δόγματα.

ΥΣ: Τέτοιες δηλώσεις μόνο καταστροφικές μπορεί να είναι για την Λύση του Κυπριακού Προβλήματος. 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy