fbpx

Το «Τζαμί» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Της Χριστιάνας Μανώλη

Όχι ο τίτλος δεν θέλει ούτε να σε παραπλανήσει, αλλά ούτε και να σε κάνει να ψάξεις αν το πανεπιστήμιο έχει σκοπό να δημιουργήσει τζαμί στις εγκαταστάσεις του...

 

Άλλωστε τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προωθούν ή έστω να προτιμούν συγκεκριμένα θρησκευτικά δόγματα. Αντιθέτως o ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι να διδάσκουν την αποδοχή, τον πλουραλισμό, την πολυπολιτισμικότητα και κυρίως τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Στην περίπτωση όμως της πρόσφατης ανάρτησης που έκανε η επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Facebook, πραγματικά αναρωτήθηκα αν όντως το πρώτο χρονολογικά πανεπιστήμιο της χώρας μας, έχει σκοπό να προωθήσει την αποδοχή αλλά και των πλουραλισμό απέναντι στις θρησκείες, χωρίς να δημιουργεί στερεότυπα και μίση.

Η ανάρτηση αναφερόταν σε δηλώσεις του Πρύτανη Κωνσταντίνου Χριστοφίδη οποίος μίλησε επ' ευκαιρία ξενάγησης μέλους του διπλωματικού σώματος στην νέα βιβλιοθήκη που οικοδομείται στο χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έκανε ο προσκεκλημένος και αναπαράγονται στο λόγο του πρύτανη. (το πιο κάτω απόσπασμα από την διαδικτυακή ανάρτηση)

xriinartil

Οι τελευταίες λέξεις θα μπορούσα να πω ότι είναι αυτές που διάβασα και με έκαναν να γράψω αυτό το άρθρο αλλά και να αναρωτηθώ τα πιο κάτω:

1o: Γιατί αυτή η φράση να δημοσιεύεται από ένα σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα και να αναπαράγεται από τον πρύτανη με τρόπο υποτιμητικό προς άλλη θρησκεία;

2ο: Θα δημοσιευόταν ποτέ αναφορά του οποιοδήποτε για τις τόσες εκκλησίες που έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να έχει κτιστεί παρόμοιος αριθμός σχολείων και βιβλιοθηκών;

3ο: Υπάρχουν ανώτερες φυλές, θρησκείες και εξευγενισμένοι και μή, άνθρωποι; (τρομάρα μας)

Τέλος θα ήθελα να κλείσω πιστεύοντας ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος (και ευτυχώς υπάρχει σε πολύ μεγάλο αριθμό στην χώρα μας αν εξαιρέσεις περιπτώσεις) μιλά με επιχειρήματα, εκφράζει την γνώση του με ταπεινότητα και δεν υποκύπτει σε αχρείαστους διατυμπανισμούς για εντυπωσιακές κτηριακά βιβλιοθήκες (το κάθε απλό ράφι που έχει βιβλία είναι όμορφο) και κυρίως δεν πιστεύει σε ανώτερες φυλές, θρησκείες, και δόγματα.

ΥΣ: Τέτοιες δηλώσεις μόνο καταστροφικές μπορεί να είναι για την Λύση του Κυπριακού Προβλήματος. 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μια μικρή πόλη από σκηνές στήθηκε με αφορμή το φεστιβάλ Magh Mela, στο Prayagraj της Ινδίας. Θρησκευτικοί ηγέτες και πιστοί έχουν συγκεντρωθεί για την γιορτή και την δύναμη του εξαγνισμού των νερών, όπου με μια βουτιά ξεπλένονται οι αμαρτίες. Οσο για λουλούδια στην διάρκεια της προσευχής που απεικονίζονται στην φωτογραφία θα έχουν και αυτά την σημασία τους. (AP Photo/Rajesh Kumar Sing

Ήξερες ότι...

Οι άνθρωποι και τα δελφίνια είναι τα μόνα είδη που κάνουν σεξ για ευχαρίστηση.

Σήμερα


Σάββατο
27
Φεβρουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

1700
Ανακαλύπτεται το νησί της Νέας Βρετανίας.
1844
Η Δομινικανή Δημοκρατία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αϊτή.
1900
Ιδρύεται το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα με την αρχική ονομασία «Συνέδριο Εργατικής Αντιπροσώπευσης».
1943
Εκπνέει ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση εθνικής αντίστασης, παρά την ισχυρή παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει «Ηχήστε οι σάλπιγγες» και ο λαός ψάλλει με ενθουσιασμό τον Εθνικό Ύμνο.
2010
Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ στη νότια Χιλή, με επίκεντρο την Κονσεπσιόν. Δημιουργείται γιγαντιαίο τσουνάμι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy