fbpx

Troikanomics : Η συνταγή για ΜΗ Οικονομική Ανάκαμψη (Μερος 1), Του Χάρη Σταυρινίδη

10714639 10152288005850303 1625334848 nΣε αυτά τα δύο σύντομα άρθρα θα προσπαθήσω να αποκρυσταλλοποιήσω την οικονομική μας κατάσταση και να ανασκοπήσω τι κατάφερε η Τροϊκανή Οικονομική Φιλοσοφία, την οποία “βαφτισα” ως “Troikanomics”.

Το όνομα, η μάλλον την ιδέα την πήρα όταν μελετούσα μια ιστορική φιγούρα, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλτ Ρήγκαν του οποίου η οικονομική πολιτική, όταν ανελαβε καθήκοντα το 1981, ονομάστηκε ως Reaganomics.

Λοιπόν οι Troikanomincs πήραν τον ελεγχο της Κυπριακής οικονομίας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup αλλα και μετά τα ακόλουθα γεγονότα:

  • Κούρεμα Καταθετών Λαικής Τράπεζας (Bail in)άνω των 100K:  4 δις.
  • Κούρεμα επενδυτών Αξιογράφων Λαϊκής Τρ. Και Τράπεζας Κύπρου:
  • Μετατροπή Καταθέσεων και κατόπιν κούρεμα  (με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση 1 δις) των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο 47.5%: 3.8 δις
  • Διαγραφή 7.2 δις Υποχρεώσεις του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • “Δωρεά” στη τραπεζα Πειραιώς 3.5 δις ελληνικές εργασίες κυπριακών τραπεζών για να περιοριστεί “ring fence” ο συστεμικός κίνδυνος της Κύπρου
  • Έγκριση απο το Κράτος μας της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους με κόστος  4.5 δις στους Κύπριους κατόχους Ελληνικών ομολόγων (κυρίως τραπεζες)
  • Μεταφορά 9.5 δις ELA της υπο διάλυση Λαικής Τρ. στη Τράπεζα Κύπρου

Ας σταματήσουμε λίγο εδω για να κάνουμε κάποια απλά μαθηματικά για να δουμε πραγματικά τι λεφτά χάθηκαν, διαγράφηκαν, κλάπηκαν, αφήνω την επιλογή της λέξης στον αναγνώστη και σε αντάλλαγμα μας δόθηκέ ένα μνημόνιο για δάνειο 10 δις ευρώ.

Βασικά “εξαφανίστηκαν” 24+ δις ευρώ και σε αντάλλαγμα πήραμε δάνειο 10 δις (bailout) και 9.5 δις ELA (το οποίο είναι χρέος γιατι το εγγυάται το κράτος μας). Αυτο σημαίνει  οτι χάσαμε  24+ δις και χρώσταμε και απο πάνω αλλα  20 δις ?!?!  Αυτό στο απλό μυαλό μου σημαίνει οτι είμαστε χειρότερα κατα 44+ δις μετά την θεαματική είσοδο των Troikanomics. Τωρα πως θα ανακτηθεί αυτο το ποσό πλούτου πραγματικά διερωτώμαι.

Τώρα ας προσθέσουμε στα Troikanomics και το συνολικό χρέος μας, δηλαδη Χρέος Κρατους (Δημόσιο Χρέος) + Χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων (Ιδιωτικό χρεος).

Κυπριακό Δημόσιο Χρέος: 18.4 δις πριν το bail out + 10 δις (μνημόνιο) + 9.5 δις ELA + 3 δις κρατικές εγγυήσεις= 41 δις

Ιδιωτικό χρεος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων): 61 δις απο τα οποία τα 28 δεν εξυπηρετούνται

Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράεζες είναι σήμερα στα 46 δις απο τα οποία 14 ανήκουν σε ξένους. Για τις καταθέσεις τα Troikanomics λένε οτί “αφού τις εχετε γιατί δεν πληρώνετε τα δάνεια σας;”. Δεν αντιλήφθησαν τα Troikanomics οτι το μεγαλύτερο ποσοστό καταθέσεων ανήκει σε λίγους και άρα λίγοι εχουν απόθεμα για να ξοφλήσουν τα δάνεια τους; Η πληοψηφία δεν έχει καταθέσεις, έχασε τα εισοδήματα της και πληρώνει και περισσοτερους φόρους.

Καταλήγοντας βλέπουμε οτι το Κυπριακό Συνολικό Χρέος (Δημόσιο + Ιδιωτικό) είναι πάνω απο 100δις! Το ΑΕΠ μας ειναι στα 15 δις και συρρικνώνεται και οι τόκοι που αναλογούν σ’αυτο το επίπεδο χρέους υπολογίζονται στα 3-5  δις το χρόνο (ανάλογα με το επιτοκίο κάθε κατηγορίας δανέιου!!). 

Τρομάζω με αυτά τα νούμερα αλλα αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στη Νήσο Κύπρο. Στη φτωχή νήσο Κύπρο.

Στο δεύτερο μέρος θα δούμε τα μέτρα που μας ζητά να εφαρμόσουμε στο πλαίσιο των  Troicanomics για να “ανακάμψουμε”και να αρχίσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας. Επίσης θα τα συγκρίνουμε με τα Reaganomics και στο τέλος θα δώσουμε κάποιες εισηγήσεις.

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

ergogenevi

Ενα ακόμη τεραστίων διαστάσεων έργο δημιούργησε ο Γάλλο- Ελβετός καλλιτέχνης Saype στο Parc de la Grange στην Γενεύη. Είναι το δεύτερο δημιούργημα στο πλαίσιο του «Beyond Walls Project» που με την χρήση βιοδιασπώμενων χρωμάτων όπως κάρβουνο και κιμωλία έχει σκοπό να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα για την προώθηση αξιών όπως συντροφικότητα και καλοσύνη στον κόσμο. EPA/VALENTIN FLAURAUD

Ήξερες ότι...

Στα ανάκτορα των Βερσαλιών στο Παρίσι δεν υπήρχαν τουαλέτες.

Σήμερα


Τρίτη
17
Σεπτεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Σοφία, Σόνια, Σοφιανός, Σοφιανή, Σόφη, Σοφίνα, Φιφή, Σοφούλα, Σοφούλης, Σοφίτσα, Πίστις, Ελπίδα, Αγάπη, Αγάπιος, Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Παντολέων, Παντολέοντας, Πηλεύς, Πηλέας

1630
Ίδρυση της Βοστώνης στη Μασσαχουσέτη.
1776
Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
1859
Ο Τζόσουα Νόρτον αυτοανακηρύσσεται Αυτοκράτορας των ΗΠΑ, με το όνομα Νόρτον Α.
1903
Τούρκοι καταστρέφουν την πόλη της Καστοριάς σκοτώνοντας 10.000 Βουλγάρους.
2006
Σε δημοψήφισμα στην Τρανσνίστρια (Δημοκρατία του Υπερδνείστερου), οι κάτοικοι ψηφίζουν υπέρ της απόσχισης από τη Μολδαβία, με 97,1% υπέρ και 2,3% κατά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy