fbpx

Τι πρέπει να γίνει με τα ακίνητα και την περιουσία του Συνεργατισμού; Του Χάρη Πολυκάρπου

Σίγουρα όχι πλιάτσικο. Και ευθύνη για αυτό έχει η Κυβέρνηση...

 

Μετά την εγκληματική απόφαση για τη διάλυση του Συνεργατισμού τα ακίνητα και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που είχε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα πέρασαν στην νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε με βασικό μέτοχο το Κράτος. Μπορεί η διαχείριση τους να γίνετε από την Αλταμίρα αλλά την στρατηγική και την ευθύνη για το μέλλον τους την έχει η Κυβέρνηση.

Ποια είναι η μέχρι σήμερα στάση της;

Για ένα μεγάλο διάστημα έμεινε η Κυβέρνηση έμεινε αδρανής. Και αν δεν αντιδρούσε το ΑΚΕΛ με επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πιθανόν να συνέχιζε στο ίδιο τροπάριο. Να λειτουργεί εν κρυπτώ και παραβύστω ώστε να μπορεί να κάνει παιχνίδι χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και το κυριότερο εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό άλλωστε κάνει γενικότερα αναφορικά με τη διαχείριση δημοσίου πλούτου. Μέσα από αμφισημίες, γκρίζα σημεία και παλινδρομήσεις ξεπουλά αυτό που ανήκει στην κοινωνία για να εξυπηρετήσει τα εκάστοτε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε ακίνητα στις κοινότητες. Έμεινε και πάλι στις δεσμεύσεις.

Από την άλλη ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή πριν από μερικές μέρες ότι συστήθηκε αρμόδια επιτροπή για να εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των κοινοτήτων. Και παρόλο που έχει συσταθεί η επιτροπή, ήδη έχουν ξεκινήσει να πωλούνται ακίνητα, τα οποία είναι απορίας άξιο πως μετά θα επιστραφούν στις κοινότητες. Προφανώς και δεν θα επιστραφούν.

Ήδη, δυο κοινότητες αλλά και η ένωση κοινοτήτων φωνάζουν ότι ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες πωλήθηκαν σε ιδιώτες, παραγνωρίζοντας μάλιστα την πρόθεση των κοινοτήτων να γίνει αξιοποίηση τους για κοινωφελής σκοπούς.

Οι δε υπηρεσιακοί του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι γίνονται σκέψεις για να αξιοποιηθούν ακίνητα για σκοπούς στέγασης δημόσιων κτιρίων. Την ίδια ώρα όμως αντί να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν από την Βουλή να αποδεσμεύσει το ποσό που αφορά τα ενοίκια που πληρώνει το Κράτος χωρίς να γίνετε καμία πρόνοια για μείωση των ενοικίων ένεκα αξιοποίησης των ακινήτων του Συνεργατισμού.

Όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει βούληση για ουσιαστική αξιοποίηση των ακινήτων.

Και θα μπορούσαν να γίνουν πολλά.

Πρώτα και κύρια χρειάζεται διαφάνεια. Να είναι ξεκάθαρο προς όλους πως θα αξιοποιηθούν αυτά, στη βάση μια ολοκληρωμένης στρατηγικής. Διότι ο καθένας αντιλαμβάνεται το περιθώριο εκμετάλλευσης που υπάρχει σε μια περιουσία που φθάνει τα €600 εκ.

Από εκεί και πέρα ούτε το Κράτος θα πρέπει να βγει ζημιωμένο αλλά ούτε και οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό μπορεί αν γίνει μέσα από μια συντονισμένη αξιοποίηση των ακινήτων για διάφορους σκοπούς. Είτε αυτό αφορά κέντρα υγείας είτε πολιτιστικά κέντρα. Είτε ακόμα και την αξιοποίηση κτιρίων στα πλαίσια ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του κράτους, που θα περιλαμβάνει στέγαση αστέγων και αξιοποίηση ακινήτων σε προσιτές τιμές για οικογένειες με μειωμένα εισοδήματα. Τέτοιες χρήσεις μπορεί αποφέρουν μειωμένα οικονομικά έσοδα άμεσα συμβάλλουν όμως στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας. Επίσης θα μπορούσε να μελετήσει την αξιοποίηση των ακινήτων για σκοπούς στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών.

Όλα τα πιο πάνω έπρεπε να είναι βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτική του Κράτους. Από αυτά που συμβαίνουν μέχρι στιγμής δεν είναι.

 

Γράφει: Χάρης Πολυκάρπου

Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών Μελετών Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Φωτογραφία της ημέρας

koukouvaaa

«Και τώρα;». Ρώτησαν οι σοφές κουκουβάγιες. Πράγματι τι θα γίνουν τα πουλιά χωρίς δένδρα; Η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, στην καρδιά της πιο ξερής περιόδου για την Βραζιλία, θεωρείται υπεύθυνη για την μεγάλη φωτιά στην σαβάνα, στην περιοχή της Μπραζίλια. (AP Photo/Eraldo Peres)

Ήξερες ότι...

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893.

Σήμερα


Πέμπτη
19
Σεπτεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Σαββάτιος, Σάββατος, Σαββάτης, Σαββατία, Σαββατίνα, Σαββάτα, Σαββάτη, Σαββάτω

1941
Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Κίεβο μετά από 45 μέρες μαχών. Την ίδια μέρα, στο Ιράν, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Τεχεράνη.
1970
Ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα, διαμαρτυρόμενος κατά της Χούντας στην Ελλάδα.
1983
Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1995
Η Κροατία αποφασίζει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Σέρβων και συμφωνεί με τη Βοσνία ότι μέσω πολιτικού διαλόγου θα διευθετηθεί το εδαφικό.
2002
Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο Πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες ατόμων, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.
2006
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. Την εξουσία καταλαμβάνει ο Στρατηγός Σόντι Μπουνγιαρατγκλίν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy