Επείγει απόφαση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020. Του Χαράλαμπου Παπαγιάννη

Ο ΠτΔ στο διάγγελμα του απόψε, ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέχρι 12 Ιουνίου. Κατά συνέπεια πρόθεση είναι τα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τότε.

Δεδομένο πλέον ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τότε και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, τουλάχιστον ως έχουν προγραμματιστεί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν., εκτός και εάν γίνουν εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή.

Καλώς λαμβάνονται αυτά τα μέτρα από την Κυβέρνηση και οφείλουμε όλοι να περιοριστούμε στα σπίτια μας, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Οφείλει πολύ σύντομα ο Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να γνωρίζουν οι χιλιάδες μαθητές, με ποιο τρόπο θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και να τεθεί τέλος στην αγωνία και αβεβαιότητα που βιώνουν.

Εισήγηση: Θα μπορούσε σε πολλά Τμήματα ελληνικών ΑΕΙ, που υπάρχουν κάθε χρόνο περίπου 4500 αδιάθετες θέσεις να γίνει διαδικασία κατανομής των θέσεων χωρίς εξέταση, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου και εφόσον γίνει κατάλληλη συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Εξέταση ίσως είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να γίνει από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου για τα τμήματα τους, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, μόνο για τα τμήματα ελληνικών ΑΕΙ που είναι ανταγωνιστική η εισδοχή, όπως: Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Εργοθεραπεία, κ.α. Αντίστοιχες διαδικασίες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Τέλος σε όσους ενδεχομένως δεν εμπιστεύονται τα δημόσια πανεπιστήμια για να προχωρήσουν με δικές τους διαδικασίες αξιολόγησης, απλά αναφέρω από προσωπική εμπειρία, ότι και τα 2 δημόσια Πανεπιστήμια, εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία κατανέμουν πέραν του 50% των θέσεων τους με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες κενών θέσεων και γίνεται με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Επιπρόσθετα διοργανώνουν κυβερνητικές εξετάσεις για πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ίσως η κρίση πανδημίας, να δίνει ευκαιρία για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά την εισαγωγή στα 2 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πάστο, Κολομβία: Γιορτάζοντες συμμετέχουν στο Καρναβάλι των Μαύρων και των Λευκών, μια πολιτιστική εκδήλωση αναγνωρισμένη από την UNESCO, που συμβολίζει τη φυλετική ενότητα και την πολιτιστική πολυμορφία. Iván Valencia/AP

Ήξερες ότι...

Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι βρετανοί δικηγόροι, σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα...

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
9
Ιανουαρίου
2026

Γιορτάζουν : Κανένας

475
Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πρωτεύουσά του Κωνσταντινούπολη.
1792
Υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης στο Ιάσιο, μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1905
Ρωσική Επανάσταση: Χιλιάδες άοπλων συγκεντρώνονται στα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης και πυροβολούνται από τον Τσαρικό στρατό. Η μέρα έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.
2005
Παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas).