fbpx

Επείγει απόφαση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020. Του Χαράλαμπου Παπαγιάννη

Ο ΠτΔ στο διάγγελμα του απόψε, ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέχρι 12 Ιουνίου. Κατά συνέπεια πρόθεση είναι τα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τότε.

Δεδομένο πλέον ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τότε και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, τουλάχιστον ως έχουν προγραμματιστεί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν., εκτός και εάν γίνουν εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή.

Καλώς λαμβάνονται αυτά τα μέτρα από την Κυβέρνηση και οφείλουμε όλοι να περιοριστούμε στα σπίτια μας, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Οφείλει πολύ σύντομα ο Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να γνωρίζουν οι χιλιάδες μαθητές, με ποιο τρόπο θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και να τεθεί τέλος στην αγωνία και αβεβαιότητα που βιώνουν.

Εισήγηση: Θα μπορούσε σε πολλά Τμήματα ελληνικών ΑΕΙ, που υπάρχουν κάθε χρόνο περίπου 4500 αδιάθετες θέσεις να γίνει διαδικασία κατανομής των θέσεων χωρίς εξέταση, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου και εφόσον γίνει κατάλληλη συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Εξέταση ίσως είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να γίνει από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου για τα τμήματα τους, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, μόνο για τα τμήματα ελληνικών ΑΕΙ που είναι ανταγωνιστική η εισδοχή, όπως: Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Εργοθεραπεία, κ.α. Αντίστοιχες διαδικασίες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Τέλος σε όσους ενδεχομένως δεν εμπιστεύονται τα δημόσια πανεπιστήμια για να προχωρήσουν με δικές τους διαδικασίες αξιολόγησης, απλά αναφέρω από προσωπική εμπειρία, ότι και τα 2 δημόσια Πανεπιστήμια, εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία κατανέμουν πέραν του 50% των θέσεων τους με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες κενών θέσεων και γίνεται με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Επιπρόσθετα διοργανώνουν κυβερνητικές εξετάσεις για πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ίσως η κρίση πανδημίας, να δίνει ευκαιρία για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά την εισαγωγή στα 2 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Τρίτη
7
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy