fbpx

Επείγει απόφαση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020. Του Χαράλαμπου Παπαγιάννη

Ο ΠτΔ στο διάγγελμα του απόψε, ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέχρι 12 Ιουνίου. Κατά συνέπεια πρόθεση είναι τα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τότε.

Δεδομένο πλέον ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τότε και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, τουλάχιστον ως έχουν προγραμματιστεί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν., εκτός και εάν γίνουν εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή.

Καλώς λαμβάνονται αυτά τα μέτρα από την Κυβέρνηση και οφείλουμε όλοι να περιοριστούμε στα σπίτια μας, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Οφείλει πολύ σύντομα ο Υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να γνωρίζουν οι χιλιάδες μαθητές, με ποιο τρόπο θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και να τεθεί τέλος στην αγωνία και αβεβαιότητα που βιώνουν.

Εισήγηση: Θα μπορούσε σε πολλά Τμήματα ελληνικών ΑΕΙ, που υπάρχουν κάθε χρόνο περίπου 4500 αδιάθετες θέσεις να γίνει διαδικασία κατανομής των θέσεων χωρίς εξέταση, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου και εφόσον γίνει κατάλληλη συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Εξέταση ίσως είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να γίνει από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου για τα τμήματα τους, καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, μόνο για τα τμήματα ελληνικών ΑΕΙ που είναι ανταγωνιστική η εισδοχή, όπως: Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Εργοθεραπεία, κ.α. Αντίστοιχες διαδικασίες αξιοποιούν εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Τέλος σε όσους ενδεχομένως δεν εμπιστεύονται τα δημόσια πανεπιστήμια για να προχωρήσουν με δικές τους διαδικασίες αξιολόγησης, απλά αναφέρω από προσωπική εμπειρία, ότι και τα 2 δημόσια Πανεπιστήμια, εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία κατανέμουν πέραν του 50% των θέσεων τους με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες κενών θέσεων και γίνεται με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία. Επιπρόσθετα διοργανώνουν κυβερνητικές εξετάσεις για πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Ίσως η κρίση πανδημίας, να δίνει ευκαιρία για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά την εισαγωγή στα 2 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λίγα φρέσκα κρεμμύδια, ξερά σκόρδα, λεμόνια και καρότα έχει η παραγωγή των μάλλον βαριεστημένων από τις αναδουλειές κυριών, που προσπαθούν να πουλήσουν την φτωχική τους πραμάτεια στο Cap-Haitien, της Αϊτής. REUTERS/Ricardo Arduengo

Ήξερες ότι...

Η Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920. Ένας αθλητής, όμως, που συμμετείχε στους αγώνες, την έκλεψε και την επέστρεψε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ...

Σήμερα


Τρίτη
3
Αυγούστου
2021

Γιορτάζουν : Ολύμπιος, Σαλώμη, Σαλώμα

1492
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά με τρία καράβια από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας.
1778
Εγκαινιάζεται η όπερα Teatro alla Scala του Μιλάνου με την πρεμιέρα της όπερας L Europa riconosciuta του Αντόνιο Σαλιέρι.
1914
Α Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στην Γαλλία και διασχίζει το ουδέτερο Βέλγιο.
1989
Ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου. Και οι 34 επιβαίνοντες νεκροί.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy