Ένα tweet της Leeds United πυροδότησε επικοινωνιακή κρίση. Του Χαράλαμπου Ρωσσίδη


Αίσθηση στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου δημιούργησε η σεξιστική επίθεση που δέχθηκε η σχολιάστρια της Amazon Prime Video Sport και πρώην διεθνής με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Αγγλίας, Karen Carney. Πέραν της ουσίας του θέματος, όπου άλλο ένα θλιβερό περιστατικό κοινωνικού ρατσισμού έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επικοινωνιακή διάσταση του ζητήματος.

 

Γράφει: Χαράλαμπος Ρωσσίδης*

Επίθεση μέσω Twitter

Με το πέρας του αγώνα Leeds-West Brom για την Premier League, τον οποίο η γηπεδούχος ομάδα κέρδισε με 5-0, η Carney εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το κατά πόσον η ομάδα του Yorkshire θα μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος της σεζόν. Σημείωσε δε, ότι η Leeds επωφελήθηκε πέρυσι από τη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω κορωνοϊού, γεγονός που τη βοήθησε να εξασφαλίσει την άνοδό της στη Premier League για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Άμεση ήταν η απάντηση της Leeds, μέσω Twitter. Η αγγλική ομάδα επέλεξε ένα απόσπασμα 18 δευτερολέπτων από το σχόλιο της Carney, το οποίο ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του συλλόγου, που συγκεντρώνει 668,000 followers. Το βίντεο, συνοδευόταν από emojis και το εξής σχόλιο: «Κερδίσαμε την άνοδο λόγω Covid. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά. Γεια σου @primevideosport». Μέσα σε μόνο λίγα λεπτά η ανάρτηση έγινε viral, με χιλιάδες endorsements, retweets, ειδήσεις σε αθλητικά portals και σχόλια σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.  

Rossides Leads 1

Καταιγισμός σεξιστικών σχολίων 

Αφενός, το tweet ήταν αιτία για να ξεκινήσει το διαδικτυακό bullying και μαζί ένας καταιγισμός σεξιστικών σχολίων κατά της Carney. Αναρτήσεις τύπου «πήγαινε στην κουζίνα σου», «άσε κάτω το μικρόφωνο, πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα και να σιδερώσεις» και «women’s lives matter, αλλά όχι και να μας κάνουν υποδείξεις στο ποδόσφαιρο», έπεφταν βροχή κάτω από την ανάρτηση της Leeds. Τα επιθετικά μηνύματα είχαν ως αποτέλεσμα η Carney να κλείσει τον λογαριασμό της.

Αφετέρου, το tweet προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τη Leeds να κατηγορείται για στοχοποίηση της Βρετανίδας σχολιάστριας. Η Bethany England, πρώην συμπαίκτρια της Carney στην Εθνική Αγγλίας, έγραψε στο twitter: «Φρικτή συμπεριφορά από την πλατφόρμα σας. Διαδικτυακό bullying σε μια γυναίκα και στοχοποίησή της διότι κάνει τη δουλειά της και έχει άποψη». Η δε αθλητικογράφος της Guardian, Suzy Wrack, έγραψε: «Πώς γίνεται να μην υπολόγισε η Leeds ότι θα συνέβαινε όλο αυτό μετά τη στοχοποίηση της γυναίκας;». Για ντροπή και στοχοποίηση έκανε λόγο και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Leeds και της Manchester United, Rio Ferdinand, καλώντας την πρώην ομάδα του να διαγράψει το tweet.

Rossides-Leads_2.jpg

Rossides-Leads_3.jpg

Rossides-Leads_4.jpg

Επικοινωνιακός χειρισμός Leeds

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ιδιοκτήτης της Leeds, Andrea Radrizzani, έδειξε να συμφωνεί με το πνεύμα της ανάρτησης της ομάδας του. Αφού έκανε retweet την ανάρτηση, ακολούθως με δεύτερο tweet ανέλαβε την ευθύνη, χωρίς ωστόσο να απολογείται. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το tweet του συλλόγου. Ωστόσο θεωρώ το σχόλιο (της Carney), εντελώς αχρείαστο και ασεβές για τον σύλλογό μας και συγκεκριμένα για τη φανταστική και σκληρή δουλειά που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιβεβαιώνεται από όλα τα στατιστικά». Η τοποθέτηση του Radrizzani, βρήκε στήριξη από παλιούς ποδοσφαιριστές της Leeds, ενώ οι οπαδοί του συλλόγου τόνισαν πως ό,τι συνέβη δεν είχε σχέση με το φύλο της σχολιάστριας. Σημείωσαν ότι και στο παρελθόν ασκήθηκε κριτική σε ποδοσφαιριστή της Aston Villa, αλλά και στον προπονητή της Sheffield United. Το tweet του Radrizzani, πάντως, πυροδότησε ένα δεύτερο κύμα αντιδράσεων για τη στάση του συλλόγου και τη στοχοποίηση της Carney.

 Rossides-Leads_5.jpg

Διόλου τυχαία, λίγες ώρες αργότερα, η Leeds εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις επιθέσεις κατά της Carney. «Όλοι στον σύλλογο σέβονται όσα η Karen έχει πετύχει στο ποδόσφαιρο, στη δουλειά της στα ΜΜΕ αλλά και στο φιλανθρωπικό της έργο», ανέφερε. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης ο Radrizzani πρόσθεσε: «Λυπάμαι πολύ για τον εκφοβισμό που δέχθηκε η Karen στα social media. Ήθελα να υπερασπιστώ τον σύλλογό μου και τους ποδοσφαιριστές από ένα σχόλιο το οποίο ένιωσα ότι ήταν σκληρό. Το tweet μας δεν ήταν επιθετικό, απλώς παρέθετε το ότι κερδίσαμε το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά. Δεν περιμέναμε να λάβει τέτοιες διαστάσεις το θέμα και λυπούμαστε που βίωσε αυτή την εμπειρία. Τη σέβομαι ως άτομο και ως σχολιάστρια και εύχομαι να αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε να υπερασπιστούμε τον σύλλογό μας, είμαστε μια οικογένεια. Ελπίζω οι επιθέσεις να σταματήσουν και εύχομαι η Karen να μας επισκεφθεί στο προπονητικό μας κέντρο προσεχώς. Θα ήθελα να τη γνωρίσω».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Leeds δεν διέγραψε το tweet, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση, προκαλώντας ένα τρίτο κύμα στοχοποίησης και διαδικτυακής κακοποίησης.

Συμπεράσματα 

  1. Τα social media εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο ως διαμορφωτές γνώμης και δημόσιας συζήτησης. Η επιρροή τους εκτείνεται πέραν της ακτίνας δράσης τους, αφού η συμμετοχή προσωπικοτήτων, οργανισμών και επιχειρήσεων σε αυτά, «κεντρίζει» το ενδιαφέρον opinion leaders και decision makers, καθώς και δημοσιογράφων, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν σε άλλα πεδία τη συζήτηση (ιστοσελίδες, εφημερίδες, blogs, τηλεόραση, ραδιόφωνο, συνέδρια κτλ.). 
  1. Τα Social Media αποτελούν, ασφαλώς, ισχυρό όπλο στη φαρέτρα οποιουδήποτε οργανισμού επιθυμεί να μεταδώσει τα μηνύματά του μακριά από μεσάζοντες (ΜΜΕ). Την ίδια ώρα, ωστόσο, μπορούν να στραφούν ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό (backfire), με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εικόνα και τη φήμη του. Στην προκειμένη περίπτωση, η Leeds φαίνεται να μην εκτίμησε σωστά το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προέκυπταν. 
  1. Η ανάληψη της ευθύνης από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι απλός: Δεν συνοδευόταν από απολογία, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις κατευνάζει τα πνεύματα. Η πρώτη τοποθέτηση του ιδιοκτήτη, ενίσχυσε τις αντιδράσεις και τις διαδικτυακές επιθέσεις. Ως εκ τούτου, λίγες ώρες αργότερα η ομάδα αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με τον ιδιοκτήτη να επανέρχεται σε αντίστοιχο πνεύμα. 
  1. Ούτε η ομάδα απολογήθηκε, προφανώς για να μην δυσαρεστήσει όσους φιλάθλους συμφώνησαν με την πρώτη ανάρτηση. Όμως, επέδειξε κατανόηση για το περιστατικό και σεβασμό για τη σχολιάστρια και το έργο που επιτελεί. Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και η δεύτερη τοποθέτηση του ιδιοκτήτη, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει γέφυρες συμφιλίωσης με το «θύμα», προσκαλώντας την για γνωριμία στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Τόσο με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη όσο και με τον επιθετικό της Leeds, Patrick Bamford, ο οποίος στο παρελθόν έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. 
  1. Παρά την κατακραυγή, η ομάδα δεν διέγραψε το tweet, όπως συνηθίζουν αρκετοί οργανισμοί και προσωπικότητες που πανικοβάλλονται όταν οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Επικράτησε η αντίληψη πως ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται. Η Leeds δεν κρύφτηκε. Τοποθετήθηκε επί του θέματος και ακολούθως επεδίωξε να το «σπρώξει» πιο κάτω, δημιουργώντας περιεχόμενο για άλλα θέματα που σχετίζονται με τον οργανισμό. 

 

*Διευθυντής Επικοινωνίας στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Merthyr Tydfil, Ουαλία: Ένας κρατήρας, με διάμετρο περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια) και βάθος έως 12 μέτρα, εμφανίστηκε στην ουαλική πόλη, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 30 κατοικιών. Matthew Horwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τη δεκαετία του '80 η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε το τραγούδι των Pink Floyd Another Brick In The Wall, επειδή το χρησιμοποιούσαν ως ύμνο οι μαύροι μαθητές.

Σήμερα


Παρασκευή
13
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Άρης, Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ιουβενάλιος, Ιουβεναλία, Ιουβενάλης, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα

1862
Γίνεται η μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
1937
Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν την πόλη Ναντζίνγκ και επιδίδονται σε σφαγές.
1974
Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1996
Ο Κόφι Ανάν εκλέγεται Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
2002
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να εντάξει την Κύπρο μαζί με άλλες εννέα χώρες.
2007
Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy