Ανοίξτε τα παράθυρα να μπει φως. Του Χαράλαμπου Σταυρίδη


parathirostavridi

Όταν κοιτάζεις πίσω από κλειστές κουρτίνες, είναι λογικό να βλέπεις θολό τοπίο.

Όπως επίσης και όταν μέρα-νύκτα, έχεις τα παραθυρόφυλλα κλειστά, είναι επόμενο να μην ξεχωρίζεις την ημέρα από την νύκτα. Ακόμη χειρότερα, όταν ηθελημένα κάνεις τα πιο πάνω, πάει να πει ότι θέλεις να βρίσκεσαι μονίμως στο σκοτάδι. Κάπως έτσι ερμηνεύω τις αντιδράσεις από μερίδα κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Εκλιπών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πανωλεθρία για την Κύπρο, λένε, επειδή συμφωνήθηκε κοινό πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. Οικονομική βοήθεια στην  οποία η Κύπρος δεν θα συνδράμει, αφού ζήτησε και εξαιρέθηκε.  Φαντάζεστε όμως ποια θα ήταν η αντίδραση, λίγες μόλις ημέρες μετά την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, εάν η Κύπρος μπλόκαρε την συγκεκριμένη συμφωνία ως μέτρο άσκησης πίεσης για το κυπριακό; Υπάρχουν όντως πολιτικοί στην Κύπρο, που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούμε να εκβιάσουμε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλέον μείζων πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα και ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε την εθνική μας υπόθεση; Εάν υπάρχουν, πραγματικά φοβάμαι για το μέλλον μας.

Εκλιπαρεί ο Αναστασιάδης, λένε κάποιοι άλλοι, για μια φωτογραφία με τον εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι η ακριβώς αντίθετη. Είναι ο Τούρκος Πρωθυπουργός που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την συγκεκριμένη φωτογραφία. Προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Μάλιστα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την επιθυμία επίλυσης του κυπριακού, διασυνδέοντας την ο ίδιος με την ενταξιακή πορεία της χώρας του, αφού, όπως ανέφερε, «εάν επιλυθεί το Κυπριακό θα είναι μια εξέλιξη ενισχυτική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Εννοείται φυσικά, ότι, αναμένουμε να διαπιστώσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, αφού εκεί πρέπει η Τουρκία – ως η κατοχική δύναμη – να αποδείξει έμπρακτα την πολιτική της βούληση για μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Είναι λοιπόν, όντως, μια επικίνδυνη υποχώρηση, το γεγονός ότι καταγράφεται η επιθυμία για επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (η οποία έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια); Με το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική - το οποίο δεν ανήκει στα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος) και την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός του 2016 να ανοίξει και άλλα κεφάλαια, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις επιφυλάξεις και θέσεις των κρατών-μελών;

Γιατί αυτό να αποτελεί αρνητική εξέλιξη; Δεν είμαστε εμείς που για χρόνια λέγαμε, ότι, η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του κυπριακού; Εξάλλου, η σχετική δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ, ήταν κάτι περισσότερο από σαφής. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα όσα συμφωνήθηκαν για το προσφυγικό, δεν αλλάζουν το διαπραγματευτικό  πλαίσιο της Ε.Ε. με την Τουρκία. Δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων». Με απλά λόγια, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών-μελών και άρα και της Κύπρου για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

Εύλογα λοιπόν διερωτάται κάποιος: Αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική, γιατί όταν κυβερνούσαν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων; Προσυπογράφοντας μάλιστα το κείμενο συμπερασμάτων που έδινε εύσημα στην Τουρκία για την θετική της στάση;

Εμείς, πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Και αυτή η πορεία αναθερμαίνεται. Ο διεθνής παράγοντας απεγνωσμένα ψάχνει ένα πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτός ο πόλος ενεργειακής και πολιτικής σταθερότητας, μπορεί να γίνει η Κύπρος. Αυτή την ώρα, λοιπόν, που χρειαζόμαστε την θετική συμβολή του διεθνούς παράγοντα, ας περιβάλουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με αξιοπιστία για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έπεται και ας αναμένουμε τα χειροπιαστά της αποτελέσματα για να την κρίνουμε.

Υ.Γ. Στην τουρκική γλώσσα η φράση, «kurucu devlet», μεταφράζεται στα ελληνικά/αγγλικά ως: συνιστώσα πολιτεία / συνιστών κρατίδιο / συνιστών κράτος. Κάποιοι επιλέγουν να την διαβάζουν αποκλειστικά ως συνιστών κράτος. Δικαίωμα τους. Έχουμε όμως και google translate.

Γράφει: Χαράλαμπος Σταυρίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy