Εντάσσεται στο «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου «Πράσινη και Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας»


Ένα καινοτόμο έργο που μετασχηματίζει την Πανεπιστημιούπολη σε ένα «πράσινο» και ενεργειακά έξυπνο οικοσύστημα

Στο Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» εντάχθηκε το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου «Πράσινη και Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας», το οποίο, με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πανεπιστημιούπολη σε πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη. Το έργο, προϋπολογισμού €8,1 εκ., θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 40% από κρατικούς πόρους και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αφορά στην υλοποίηση των τριών πιο κάτω παρεμβάσεων:

Ανάπτυξη ενός κεντρικού, ευφυούς συστήματος διαχείρισης ενέργειας, το οποίο θα επιτρέπει, σε πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ροών της ενέργειας και των ενεργειακών συστημάτων του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

 


Ανάπτυξη της Α’ Φάσης του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων», ισχύος 5 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, χωρητικότητας 3,3 ΜWh.


Αναβάθμιση του ενεργειακού κέντρου Α’ με εγκατάσταση κεντρικών ψυκτών και λεβήτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μετατροπέων συχνότητας στις αντλίες του ενεργειακού κέντρου και εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης ενέργειας.

Η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2027, θα αποφέρει σημαντική ετήσια εξοικονόμηση στις δαπάνες ηλεκτροδότησης του Πανεπιστημίου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και γενικότερα στην καθολική προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Τα συστήματα που θα εφαρμοστούν θα συμβάλουν στην καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στο ευρύ κοινό και θα αξιοποιηθούν ως τράπεζα δοκιμής (testbed) για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων τεχνολογιών που θα μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλους οργανισμούς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, το έργο θα αποτελέσει το υπόβαθρο, στο οποίο θα εδραστεί το σύστημα διαχείρισης ενέργειας και η μετεξέλιξη της Πανεπιστημιούπολης σε ενεργειακή κοινότητα.

Σε δηλώσεις της, η κ. Ανθή Φιλιππίδου, Διευθύντρια Πολιτικής Συνοχής και Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ2021-2027», αναφέρθηκε στη στήριξη του καινοτόμου έργου του Πανεπιστημίου Κύπρου, για Πράσινη και Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας, από το Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ». «Το Έργο συνεισφέρει στο στόχο του Προγράμματος για “Μια Πιο Πράσινη Ευρώπη” και αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δέσμευσή του για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και ανυπομονούμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει στην κοινωνία και οικονομία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βάσος Ολύμπιος, Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε: «Η όλη προσπάθεια θα αναπτύξει το τεχνολογικό υπόβαθρο για το μελλοντικό σύστημα διαχείρισης ενέργειας της Πανεπιστημιούπολης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας».
Το έργο υπηρετεί τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων και γενικότερα την πράσινη μετάβαση και δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οσάκα, Ιαπωνία: Εναέρια λήψη του Grand Ring, της μεγαλύτερης ξύλινης αρχιτεκτονικής κατασκευής στον κόσμο σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες, την πρώτη ημέρα της Expo 2025. Kyyodo/Reuters

Ήξερες ότι...

Στην Κίνα, η νύφη ντύνεται στα κόκκινα.

Σήμερα


Τετάρτη
16
Απριλίου
2025
Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

Γιορτάζουν :Γαλήνη, Γαληνός, Νίκη, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Καλίς, Καλίδα, Καλία, Κάλι, Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη

1705
Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.
1919
Ο Μαχάτμα Γκάντι καθιερώνει τη 16η Απριλίου ως ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής του Αμριτσάρ από τις βρετανικές δυνάμεις.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.
2003
Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy