Οργή Πολιτών για την Ανάκληση Οχημάτων στην Κύπρο - Αλαλούμ με τους Αερόσακους Takata


takata 1 

Το ζήτημα της ανάκλησης αυτοκινήτων λόγω των προβληματικών αερόσακων Takata έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση και οργή μεταξύ των Κύπριων οδηγών. Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια σε διεθνές επίπεδο, η διαχείρισή του στην Κύπρο φαίνεται να γίνεται με προχειρότητα, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε κινδύνους και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ένας πολίτης καταγγέλλει δημόσια με επιστολή του στο CyprusNews τις πρακτικές του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), τονίζοντας την ασυνέπεια του κράτους στη διαχείριση της κρίσης, την οικονομική επιβάρυνση των οδηγών και την απουσία εγγυήσεων για την αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων.


Η καταγγελία του πολίτη: "Τακάτα-στροφή στην ασφάλεια"

 

«Επιτρεπτή κυκλοφορία επικίνδυνων οχημάτων

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των οδηγών και των οικογενειών τους. Το γεγονός ότι το αυτοκίνητό μου, όπως και χιλιάδες άλλα, εμπίπτει στην ανάκληση αερόσακων Takata, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, αντί να δοθεί άμεση και δωρεάν λύση, το κράτος επιβάλλει στους πολίτες εκβιαστικά μέτρα που προκαλούν αγανάκτηση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μου επέτρεψε να ανανεώσω τις άδειες κυκλοφορίας και να περάσω ΚΤΕΟ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο θεωρείται επικίνδυνο λόγω των προβληματικών αερόσακων Takata. Αυτό είναι τελείως παράλογο, αφού το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει αργότερα ότι το όχημα έχει σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Υποχρέωση προπληρωμής για μια αβέβαιη υπηρεσία

7a4a17dd a428 4854 a4e7 c2c1b7acc290

Αφού έλαβα ειδοποίηση από το ΤΟΜ, μου δόθηκε περιθώριο 8 μηνών για την αντικατάσταση των αερόσακων. Όμως, χωρίς κανένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, απαιτήθηκε να προπληρώσω το ποσό των 149,94 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ένα "διαχειριστικό κόστος".

toyo email

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε και πώς θα γίνει η αντικατάσταση, αφήνοντάς μας σε μια κατάσταση αναμονής χωρίς καμία ενημέρωση.

Παραβίαση καταναλωτικών δικαιωμάτων

Η υποχρεωτική προπληρωμή για μια υπηρεσία χωρίς εγγυημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης παραβιάζει βασικές αρχές προστασίας του καταναλωτή. Πληρώνουμε για κάτι που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, χωρίς να έχουμε κάποια διαβεβαίωση ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σωστά και έγκαιρα.

Αντί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, η Κυπριακή Δημοκρατία μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος στους οδηγούς, χωρίς να παρέχει καμία εγγύηση για την έγκαιρη και ασφαλή επίλυση του προβλήματος. Οι πολίτες πληρώνουν για μια υπηρεσία που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί, κάτι που είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο.»


Ανάγκη για άμεση δράση

Η επιστολή του πολίτη αποτυπώνει το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οδηγοί στην Κύπρο, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για την επίλυση ενός προβλήματος που απειλεί την ασφάλειά τους, χωρίς να τους παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Η κατάσταση απαιτεί άμεση κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αντικατάσταση των αερόσακων Takata θα γίνει χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και με συγκεκριμένα, διαφανή χρονοδιαγράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση, το κράτος αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

toyo email


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Καν Γιούνις, Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στην Καν Γιούνις. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς επιχειρούσαν μέσα από σήραγγα κάτω από το νοσοκομείο. Μια ομάδα αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση της χώρας εκδίδει «σαφώς παράνομες» διαταγές που δεν πρέπει να υπακούονται, ανακοινώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν πλέον σε επιχειρήσεις μάχης στη Γάζα. Ohad Zwigenberg/AP

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
17
Ιουνίου
2025
Παγκόσμια ημέρα Κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1789
Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης.Οι εκπρόσωποι της Τρίτης Τάξης στη Γενική Συνέλευση συστήνουν Εθνοσυνέλευση.
1940
Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία καταλαμβάνονται από τη Σοβιετική Ένωση.
1944
Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από τη Δανία.
1972
Γουώτεργκεητ: Πέντε άνθρωποι του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται κάνοντας διάρρηξη στα γραφεία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, στην προσπάθεια παρακολούθησης της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.