Πώς βάζουμε τις βάσεις για περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους πολίτες


Ο πλανήτης που κληροδοτούμε στα παιδιά μας, βρίσκεται δυστυχώς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεδομένου λοιπόν ότι η οικολογική κρίση είναι ένα γεγονός το οποίο θα κληθεί η επόμενη γενιά να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί συλλογικά, η καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης, είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

 

Τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, είναι ικανά να αφομοιώσουν πληροφορίες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καθορίσουν σταδιακά, τη στάση τους απέναντι στον κόσμο γύρω τους. Είναι καθήκον μας λοιπόν, ως γονείς, κηδεμόνες, ή παιδαγωγοί,  να προσπαθούμε να δρούμε ως θετικά πρότυπα με τα λόγια και τις πράξεις μας, να τους φέρνουμε σε επαφή με παραδείγματα ανθρώπων που με τη συνεισφορά τους κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, και να τους προσφέρουμε από νωρίς τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να γίνουν η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Τα παιδιά του σήμερα άλλωστε, είναι οι πολίτες και οι ηγέτες του αύριο.

Το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια μιας πιο ευσυνείδητης και υπεύθυνης περιβαλλοντικής στάσης ζωής, είναι να προσπαθήσουμε να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση, όσο πιο συχνά γίνεται, ώστε να μάθουν να την εκτιμούν, να την φροντίζουν και να τη σέβονται. Σε καθημερινό επίπεδο επίσης, είναι σημαντικό να παίρνουμε πιο οικολογικές αποφάσεις, όπως το να επαναχρησιμοποιούμε τις τσάντες για τα ψώνια, τις συσκευασίες φαγητού και τα καλαμάκια, να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, όπου αυτό είναι δυνατό, και φυσικά, να ανακυκλώνουμε το πλαστικό μας. Αυτά τα μικρά βήματα, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα ίδια τα παιδιά, τα οποία επηρεάζονται από τις συμπεριφορές που βλέπουν γύρω τους.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να επιμορφωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν την προσωπική τους ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Μία εμπειρία η οποία τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, καθώς και τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας, είναι το πρόγραμμα “mind REset”.

Η Lidl Κύπρου, αναγνωρίζοντας τη δύναμη που κρύβει μέσα της η νέα γενιά, έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με το Junior Achievement Cyprus και το Υπουργείο Παιδείας, το διασκεδαστικό βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “mind REset”, που προσφέρει μια σειρά 5 μαθημάτων σε μαθητές/τριες E’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β΄ Γυμνασίου. Οι ενότητες του προγράμματος έχουν ως στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τον τομέα της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται να εντοπίσουν τις συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στη ζωή μας και να προτείνουν πρακτικές και βιώσιμες λύσεις. Ταυτόχρονα, εισάγονται στον πολύ ενδιαφέρον τομέα της επιχειρηματικότητας και προωθούν τις δικές τους ιδέες, τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Στόχος του προγράμματος είναι να μετατραπούν τα παιδιά σε φορείς περιβαλλοντικής αλλαγής, έτοιμα να δράσουν και να αντιδράσουν στις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης, λειτουργώντας ως περιβαλλοντικά υπεύθυνους και ενσυνείδητους ηγέτες.

Παράλληλα, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία στο επίκεντρό της. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και η δημιουργία της σειράς βίντεο “Lidl Social Talks”, όπου συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Δείτε το τέταρτο επεισόδιο της σειράς “Lidl Social Talks”, όπου η Διευθύνων Σύμβουλος του Junior Achievement Cyprus, Αντιγόνη Κωμοδίκη, αναλύει την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά.

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ningbo, Κίνα: Ο άνθρακας ταξινομείται σε σωρούς σε μια αυλή άνθρακα στο λιμάνι του Ningbo, στην ανατολική επαρχία Zhejiang της Κίνας. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Ο αναπτήρας εφευρέθηκε πριν από τα σπίρτα.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Ιουλίου
2024
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy