fbpx

Η αναστολή εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι φήμες των προηγούμενων ημερών για την πρόθεση του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει από την Βασίλισσα όπως αναστείλει τις εργασίες της Βουλής των Κοινότητων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την ομιλία της Βασίλισσας για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την Βασίλισσα  στις 28 Αυγούστου 2019 όπως χρησιμοποίησει το βασιλικό της προνόμιο για αναστολή των εργασιών της Βουλής μέχρι την ομιλία της Βασίλισσας που θα σηματοδότησει την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιοδού και η οποία προγραμματίζεται για την 14η Οκτωβρίου 2019, λίγες μόνο μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Η κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού θεωρείται από πολλούς ακραία και προκλητική όσον αφορά στον σεβασμό του δημοκρατικά εκλελεγμένου νομοθετικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αντιδράσεις ήδη είναι έντονες τόσο από πλευράς αντιπολίτευσης αλλά και από μεγάλο αριθμό βουλευτών ενώ οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες, μη αποκλειόμενης της δικαστικής οδού για έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος αναστολής της απόφασης ή και της δημιουργίας μιας "παράλληλης" Βουλής.

Το βασικό κίνητρο για την ληφθείσα απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού αφορά στην προσπάθεια του για αποτροπή της πιθανότητας όπως το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίσει νόμους που να εμποδίζουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019 όπως δεσμεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, είτε με συμφωνία είτε ατάκτως. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος θεωρείται η μακροβιότερη, αφού η Βουλή βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο από τις εκλογές του Ιουνίου του 2017. Αναφέρεται ότι η συνήθης πρακτική είναι όπως η κοινοβουλευτικές περίοδοι εφαρμόζονται για ένα χρόνο, αλλά λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που ακολούθησαν την επίκληση του Άρθρου 50 για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η παρούσα περίοδος διαρκεί, μέχρι στιγμής, πέραν των 340 ημέρων, η μεγαλύτερη τα τελευταία 400 χρόνια περίπου. Αν και η διαδικασία αναστολής (prorogation) έχει τύχει εφαρμογής σε δυο προηγούμενες περιπτώσεις, η αναστολή διήρκησε για 4 και 13 μέρες αντίστοιχα κι όχι για 23 μέρες όπως προβλέπεται ότι θα ισχύσει στην παρούσα περίπτωση. Τονίζεται, παράλληλα, ότι σύμφωνα με την συνταγματική τάξη του Ηνωμένου Βασίλειου, οι βουλευτές δεν μπορούν να εμποδίσουν την επίκληση της αναστολής αφ' ης στιγμής αυτή εγκαλεστεί από την Βασίλισσα.

Η προτιθέμενη αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου δημιουργεί εν πάσει περιπτώσει μια νέα συνταγματική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πασχίζει να βρει διεξόδους τα τελευταία χρόνια από πρωτοφανείς και αλλεπάλληλες πολιτικές και πολιτειακές κρίσεις λόγω του Brexit. Οι μέρες που απομένουν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019 είναι ελάχιστες και ενδεχόμενως οι πιο κρίσιμες για την ίδια την διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ένωση και αναμένονται να είναι γεμάτες από νέες περιπέτειες στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασίλειου. Η καλοκαιρινή ραστώνη έχει πλέον πραγματικά παρέλθει για το Ηνωμένο Βασίλειο αν και εφόσον εφαρμοστεί η αναστολή και ο χρόνος έχει πλέον αρχίσει να μετρά αντίστροφα.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στον καθαρό αέρα. Η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας υπό τον πρωθυπουργό της Markus Soeder αποφάσισε ότι καλός είναι ο καιρός, άπλα στον κήπο έχουν και ότι από εδώ και πέρα λόγω κορωνοϊού οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα γίνονται έξω. Peter Kneffel/Pool via Reuters

Ήξερες ότι...

Η λέξη «War» (πόλεμος) στα σανσκριτικά σημαίνει «Επιθυμία για περισσότερες αγελάδες».

Σήμερα


Δευτέρα
3
Αυγούστου
2020

Γιορτάζουν : Ολύμπιος, Σαλώμη, Σαλώμα

1492
Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά με τρία καράβια από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας.
1778
Εγκαινιάζεται η όπερα Teatro alla Scala του Μιλάνου με την πρεμιέρα της όπερας L Europa riconosciuta του Αντόνιο Σαλιέρι.
1914
Α Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στην Γαλλία και διασχίζει το ουδέτερο Βέλγιο.
1989
Ένα Shorts 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου. Και οι 34 επιβαίνοντες νεκροί.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy