Το μέλλον του Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η νέα ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που έλαβε χώρα στις 29 Ιανουαρίου 2019 επί των τροπολογιών στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίφθηκε με τεράστια πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου 2019 σηματοδοτεί την απαρχή μιας εκτιμώμενης συγκρουσιακής πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οριακή επικράτηση της τροπολογίας που αφορούσε την βούληση των βουλευτών για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ειδικά στο σημείο που αφορά την ασφαλιστική δικλείδα για τα ιρλανδικά σύνορα – το γνωστό backstop – και η επανατοποθέτηση της βρετανίδας Πρωθυπουργού σε σχέση με την προηγούμενη άρνησή της να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση οριοθετούν, πλέον, το νέο σκηνικό.

Η αβεβαιότητα, φυσικά, για το μέλλον του Brexit παραμένει σταθερή και ενδεχομένως αυξημένη, αφού, πρώτον η τροπολογία που έχει υιοθετηθεί δεν είναι δεσμευτική για την Κυβέρνηση, αν και η κα. Μέι δεσμεύτηκε ότι θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες και, δεύτερον, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αντιδράσει αρνητικά ως προς την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν το γεγονός ότι η Συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μετά από δύο και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης και ότι το backstop αποτελεί ουσιαστικό μέρος εκείνης της Συμφωνίας. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να παραμένουν πρόθυμες για μια ενδεχόμενη παράταση του χρονικού ορίου εξόδου που έχει ήδη προσδιοριστεί για την 29η Μαρτίου 2019, αφ’ ης στιγμής φυσικά υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν μια τέτοια παράταση.

Η οποιαδήποτε παράταση της εξόδου θα πρέπει φυσικά να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τον Μάιο του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η σύσταση του οποίου θα γίνει τον Ιούλιο του 2019. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μέχρι τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε τίθεται το ζήτημα κατά πόσον θα πρέπει να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπρόσθετα, παρόλο που τροπολογία που απέρριπτε την έξοδο χωρίς συμφωνία είχε απορριφθεί, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν ως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 η κα. Μέι δεν καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί την Συμφωνία Αποχωρήσης ή η οποιαδήποτε συμφωνία απορριφθεί ξανά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μια τέτοια τροπολογία να επανέλθει, με τις πιθανότητες να αναφέρουν ότι τότε θα υπερψηφιστεί. Αυτό διαφαίνεται μέσα από τις διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και οι οποίες καταδεικνύουν την επιθυμία των βουλευτών για έξοδο με συμφωνημένους όρους ή ακόμη και το ενδεχόμενο μιας στενότερης εμπορικής και τελωνειακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας παρά το «σκληρό» Brexit που ορίζεται μέσα από την υφιστάμενη Συμφωνία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται να είναι ραγδαίες και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kasara, Ινδία: Μια γυναίκα προσπαθεί να αντλήσει νερό από ένα ξηραμένο πηγάδι. Francis Mascarenhas/Reuters

Ήξερες ότι...

Η χειραψία παλιά γινόταν για να δείχνει κανείς πως είναι άοπλος!

Σήμερα


Κυριακή
12
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy