Η αβεβαιότητα για το Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του 2016 είναι ραγδαίες, την ίδια στιγμή που κινούνται μάλλον προς το αρνητικό σημείο παρά στο θετικό, ήτοι την συγκροτημένη και συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς, που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ζωής της ίδιας χώρας.

Την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δραματικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ενωμένη σε μια πρωτοφανή, θα έλεγε κανείς, επίδειξη ενότητας, προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξει την συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και πιο αλληλέγγυο στα κράτη – μέλη της. 

Μπορεί η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να κέρδισε την πρόταση μομφής στις 12 Δεκεμβρίου 2018 που κατατέθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές της, όμως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μια πύρρειος νίκη, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών κατέδειξε το μέγεθος, εν πολλοίς, των συντηρητικών βουλευτών που αντιτάσσονται στην Συμφωνία Αποχώρησης που συνομολόγησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ενώ χρειάζονταν 48 επιστολές από βουλευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία αμφισβήτησης της αρχηγού των Συντηρητικών, ο αριθμός αυτός γρήγορα μεταφράστηκε σε 117 από τους 317 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής, γεγονός που σημαίνει ότι το ένα τρίτο των βουλευτών των Συντηρητικών ενδεχομένως να ψηφίσει εναντίον της Συμφωνίας Αποχώρησης όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση. 

Η κα. Μέι θα πρέπει πλέον να ανησυχεί έτι περισσότερο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν την Συμφωνία, ενώ το DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τη Συμφωνία. Το σενάρια, σε όλες τις περιπτώσεις, παραμένουν ως είχαν: η κα. Μέι έχει να αντιμετωπίσει ένα ορυμαγδό εξελίξεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ αιωρείται στην ατμόσφαιρα και μια νέα πρόταση μομφής, αυτήν την φορά από το Εργατικό Κόμμα, κάτι που θα σήμαινε ότι εάν αυτή ψηφιζόταν, τότε η μοναδική λύση θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κρίσιμη θεωρείται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία η βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητά την διασαφήνιση της πολιτικής διακήρυξης που εγκρίθηκε από το προηγούμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νοεμβρίου, ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι εφαρμογής της συμφωνίας για τα σύνορα της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας (backstop) και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, κάτι όμως που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον σε αυστηρά νομικό επίπεδο να διαφοροποιήσει εντός της Συμφωνίας Αποχώρησης που δεν μπορεί να τύχει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Παραμένει, λοιπόν, μια έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexit, η οποία θα συνεχιστεί, κατ’ εκτίμηση, ακόμη εντονότερη το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Κυριακή
22
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα

1807
Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.
1974
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy