Η αβεβαιότητα για το Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του 2016 είναι ραγδαίες, την ίδια στιγμή που κινούνται μάλλον προς το αρνητικό σημείο παρά στο θετικό, ήτοι την συγκροτημένη και συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς, που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ζωής της ίδιας χώρας.

Την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δραματικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ενωμένη σε μια πρωτοφανή, θα έλεγε κανείς, επίδειξη ενότητας, προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξει την συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και πιο αλληλέγγυο στα κράτη – μέλη της. 

Μπορεί η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να κέρδισε την πρόταση μομφής στις 12 Δεκεμβρίου 2018 που κατατέθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές της, όμως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μια πύρρειος νίκη, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών κατέδειξε το μέγεθος, εν πολλοίς, των συντηρητικών βουλευτών που αντιτάσσονται στην Συμφωνία Αποχώρησης που συνομολόγησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ενώ χρειάζονταν 48 επιστολές από βουλευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία αμφισβήτησης της αρχηγού των Συντηρητικών, ο αριθμός αυτός γρήγορα μεταφράστηκε σε 117 από τους 317 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής, γεγονός που σημαίνει ότι το ένα τρίτο των βουλευτών των Συντηρητικών ενδεχομένως να ψηφίσει εναντίον της Συμφωνίας Αποχώρησης όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση. 

Η κα. Μέι θα πρέπει πλέον να ανησυχεί έτι περισσότερο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν την Συμφωνία, ενώ το DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τη Συμφωνία. Το σενάρια, σε όλες τις περιπτώσεις, παραμένουν ως είχαν: η κα. Μέι έχει να αντιμετωπίσει ένα ορυμαγδό εξελίξεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ αιωρείται στην ατμόσφαιρα και μια νέα πρόταση μομφής, αυτήν την φορά από το Εργατικό Κόμμα, κάτι που θα σήμαινε ότι εάν αυτή ψηφιζόταν, τότε η μοναδική λύση θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κρίσιμη θεωρείται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία η βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητά την διασαφήνιση της πολιτικής διακήρυξης που εγκρίθηκε από το προηγούμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νοεμβρίου, ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι εφαρμογής της συμφωνίας για τα σύνορα της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας (backstop) και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, κάτι όμως που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον σε αυστηρά νομικό επίπεδο να διαφοροποιήσει εντός της Συμφωνίας Αποχώρησης που δεν μπορεί να τύχει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Παραμένει, λοιπόν, μια έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexit, η οποία θα συνεχιστεί, κατ’ εκτίμηση, ακόμη εντονότερη το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
13
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Δαμασκηνός, Δαμασκηνή, Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

1864
Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με το οποίο καθιερώνεται ως πολίτευμα η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
1907
Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.
1928
Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.
1987
Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.
1994
Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52, 2 %, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.