Η αβεβαιότητα για το Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία υλοποίησης της απόφασης του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα του 2016 είναι ραγδαίες, την ίδια στιγμή που κινούνται μάλλον προς το αρνητικό σημείο παρά στο θετικό, ήτοι την συγκροτημένη και συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς, που άπτονται της οικονομίας, της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ζωής της ίδιας χώρας.

Την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δραματικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ενωμένη σε μια πρωτοφανή, θα έλεγε κανείς, επίδειξη ενότητας, προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξει την συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και πιο αλληλέγγυο στα κράτη – μέλη της. 

Μπορεί η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να κέρδισε την πρόταση μομφής στις 12 Δεκεμβρίου 2018 που κατατέθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές της, όμως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μια πύρρειος νίκη, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών κατέδειξε το μέγεθος, εν πολλοίς, των συντηρητικών βουλευτών που αντιτάσσονται στην Συμφωνία Αποχώρησης που συνομολόγησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ενώ χρειάζονταν 48 επιστολές από βουλευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία αμφισβήτησης της αρχηγού των Συντηρητικών, ο αριθμός αυτός γρήγορα μεταφράστηκε σε 117 από τους 317 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής, γεγονός που σημαίνει ότι το ένα τρίτο των βουλευτών των Συντηρητικών ενδεχομένως να ψηφίσει εναντίον της Συμφωνίας Αποχώρησης όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση. 

Η κα. Μέι θα πρέπει πλέον να ανησυχεί έτι περισσότερο, γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν την Συμφωνία, ενώ το DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση αυτήν την στιγμή, έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τη Συμφωνία. Το σενάρια, σε όλες τις περιπτώσεις, παραμένουν ως είχαν: η κα. Μέι έχει να αντιμετωπίσει ένα ορυμαγδό εξελίξεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενώ αιωρείται στην ατμόσφαιρα και μια νέα πρόταση μομφής, αυτήν την φορά από το Εργατικό Κόμμα, κάτι που θα σήμαινε ότι εάν αυτή ψηφιζόταν, τότε η μοναδική λύση θα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κρίσιμη θεωρείται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία η βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητά την διασαφήνιση της πολιτικής διακήρυξης που εγκρίθηκε από το προηγούμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νοεμβρίου, ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι εφαρμογής της συμφωνίας για τα σύνορα της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας (backstop) και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, κάτι όμως που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον σε αυστηρά νομικό επίπεδο να διαφοροποιήσει εντός της Συμφωνίας Αποχώρησης που δεν μπορεί να τύχει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Παραμένει, λοιπόν, μια έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με το Brexit, η οποία θα συνεχιστεί, κατ’ εκτίμηση, ακόμη εντονότερη το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού






Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Οπαδοί της Αργεντινής, κρατώντας ένα τεράστιο πανό με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, συγκεντρώνονται στην Times Square το Σάββατο, ενόψει του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. David Ramos/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
20
Ιουλίου
2026

Γιορτάζουν : Ηλίας, Λιάκος, Λιάκουρας, Ηλιάνα, Λιάνα

1810
Ανεξαρτησία της Κολομβίας.
1903
Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.
1944
Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.
1969
Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη..
1974
Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.