Η κατάσταση στη Συρία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, λόγω της εντατικοποίησης των προσπαθειών των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την περιοχή της Ανατολικής Γούτα από τους αντάρτες αλλά και της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αφρίν.

 

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα μέτωπα των μαχών είναι τραγικές και σίγουρα δεν τιμούν την διεθνή κοινότητα, η οποία παραμένει εν πολλοίς αδρανής σε σχέση με τα γεγονότα.

Η αργοπορημένη υιοθέτηση Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ζητείται εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός για 30 μέρες δεν θεωρείται μέχρι στιγμής ως υποβοηθητική της κατάστασης, αφού οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες στο θέατρο των επιχειρήσεων, τόσο στο Αφρίν όσο και στην Ανατολική Γούτα, η οποία εδώ και μια εβδομάδα βομβαρδίζεται ανελέητα. Οι απώλειες στην περιοχή τις τελευταίες μέρες εκτιμώνται σε πέραν των 500 ανθρώπων με πέραν των 120 παιδιών.

Η υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 αλλά η τελική ψήφιση του πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά, εν μέσω διαπραγματεύσεων των μελών του Συμβουλίου για να καταλήξουν σε συμφωνία και της επιμονής της Ρωσίας για αλλαγές στο κείμενο του Ψηφίσματος, με δυτικούς διπλωμάτες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να προελάσουν στο έδαφος οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Η καθυστέρηση προκλήθηκε από το ότι το προσχέδιο του Ψηφίσματος ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύει για επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», της Αλ-Κάιντα και του Μετώπου Nusra (πλέον Hayat Tahrir al-Sham – HTS). Η Ρωσία ήθελε όπως προστεθούν στις εξαιρέσεις και άλλες ομάδες που συνεργάζονται με τις πιο πάνω τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η κατάσταση στην Ανατολική Γούτα έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως «κόλαση επί της γης». Στην περιοχή παραμένουν εδώ και αρκετό καιρό εγκλωβισμένοι 393,000 κάτοικοι, οι οποίοι μάλιστα στοχοποιούνται τις τελευταίες μέρες με τον αριθμό των αμάχων που πεθαίνουν να αυξάνεται συνεχώς, εν μέσω επαναλαμβανόμενων κλήσεων του ΟΗΕ για σεβασμό του Ψηφίσματος για εκεχειρία ούτως ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο άλλο ανοικτό μέτωπο της Συρίας, αυτό του Αφρίν, η Τουρκία από τα τέλη Ιανουαρίου 2018 συνεχίζει την επιθετικότητα της εναντίον των Κούρδων της Συρίας και του YPG. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Τουρκία δεν είχε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις και την προπαγάνδα, την ίδια στιγμή που στο Αφρίν ξεκληρίζονται οικογένειες και αφανίζονται ολόκληρα χωριά.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού: Ένας πάγκος στο δρόμο εκθέτει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η χώρα έχει ένα ποικιλόμορφο θρησκευτικό τοπίο, χωρίς κάποια θρησκεία να ασκείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Legnan Koula/EPA

Ήξερες ότι...

Ο όρος «Διαβήτης» αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Σήμερα


Κυριακή
22
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα, Ζωΐλος, Ζωΐλα

1807
Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.
1974
Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν για να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ παρεμένει υπό Γαλλική διοίκηση.
1989
Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy