fbpx

Η κατάσταση στη Συρία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, λόγω της εντατικοποίησης των προσπαθειών των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την περιοχή της Ανατολικής Γούτα από τους αντάρτες αλλά και της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αφρίν.

 

Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα μέτωπα των μαχών είναι τραγικές και σίγουρα δεν τιμούν την διεθνή κοινότητα, η οποία παραμένει εν πολλοίς αδρανής σε σχέση με τα γεγονότα.

Η αργοπορημένη υιοθέτηση Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ζητείται εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός για 30 μέρες δεν θεωρείται μέχρι στιγμής ως υποβοηθητική της κατάστασης, αφού οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες στο θέατρο των επιχειρήσεων, τόσο στο Αφρίν όσο και στην Ανατολική Γούτα, η οποία εδώ και μια εβδομάδα βομβαρδίζεται ανελέητα. Οι απώλειες στην περιοχή τις τελευταίες μέρες εκτιμώνται σε πέραν των 500 ανθρώπων με πέραν των 120 παιδιών.

Η υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 αλλά η τελική ψήφιση του πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά, εν μέσω διαπραγματεύσεων των μελών του Συμβουλίου για να καταλήξουν σε συμφωνία και της επιμονής της Ρωσίας για αλλαγές στο κείμενο του Ψηφίσματος, με δυτικούς διπλωμάτες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο για να προελάσουν στο έδαφος οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Η καθυστέρηση προκλήθηκε από το ότι το προσχέδιο του Ψηφίσματος ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύει για επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», της Αλ-Κάιντα και του Μετώπου Nusra (πλέον Hayat Tahrir al-Sham – HTS). Η Ρωσία ήθελε όπως προστεθούν στις εξαιρέσεις και άλλες ομάδες που συνεργάζονται με τις πιο πάνω τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η κατάσταση στην Ανατολική Γούτα έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως «κόλαση επί της γης». Στην περιοχή παραμένουν εδώ και αρκετό καιρό εγκλωβισμένοι 393,000 κάτοικοι, οι οποίοι μάλιστα στοχοποιούνται τις τελευταίες μέρες με τον αριθμό των αμάχων που πεθαίνουν να αυξάνεται συνεχώς, εν μέσω επαναλαμβανόμενων κλήσεων του ΟΗΕ για σεβασμό του Ψηφίσματος για εκεχειρία ούτως ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο άλλο ανοικτό μέτωπο της Συρίας, αυτό του Αφρίν, η Τουρκία από τα τέλη Ιανουαρίου 2018 συνεχίζει την επιθετικότητα της εναντίον των Κούρδων της Συρίας και του YPG. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Τουρκία δεν είχε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις και την προπαγάνδα, την ίδια στιγμή που στο Αφρίν ξεκληρίζονται οικογένειες και αφανίζονται ολόκληρα χωριά.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κέντρο μας. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε αλλάζει και το κέντρο της Ευρώπης που πια βρίσκεται στο Gadheim κοντά στο Wuerzburg, της Γερμανίας που οριοθετείται με ένα στύλο τρεις σημαίες και ένα παγκάκι. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy