Η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

deadtwittΣτις 15 Ιανουαρίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, επ’ αφορμή των πρόσφατων συλλήψεων δημοσιογράφων, διευθυντικών στελεχών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της συστηματικής άσκησης πίεσης στα ΜΜΕ.

Οι μαζικές συλλήψεις ατόμων των ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2014 αποτελούν μέρος της συντονισμένης προσπάθειας του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να φιμώσει εκείνους που τον επικρίνουν στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συλλήψεις ατόμων των ΜΜΕ αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και σε μια δημοκρατία αυτές είναι περιττές. Οι τελευταίες συλλήψεις στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Τέτοιου είδους συλλήψεις είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2011. Μετά το κύμα εκείνων των συλλήψεων, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε πολυσέλιδη έκθεση σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία με την οποία καταδικάζει την στάση της Κυβέρνησης της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή των ελευθεριών αυτών στη χώρα.

Τονίζεται ότι η Τουρκία έχει καταδικαστεί σε πέραν των 100 υποθέσεων (η πρώτη ήταν το 1998) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και συγκεκριμένα του Άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η εκτέλεση των αποφάσεων αυτών ακόμα εκκρεμεί, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς επεμβάσεις δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ρητά στο ότι η Τουρκία έχει επίσημα δεσμευτεί, με την υποβολή της αίτησής της για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές διαπραγματεύσεις, στο σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων – αρχές που παραβιάζονται με τις πράξεις της Τουρκίας στην προκείμενη - αλλά και σε άλλες - περιπτώσεις. Με το ψήφισμα καταδικάζονται οι επιδρομές της Τουρκικής αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας θέτουν σε αμφισβήτηση την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, που αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζεται η ανησυχία των μελών του σώματος για την οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που παρατηρείται στην Τουρκία και γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 2014, στα οποία προβλέπεται η ενίσχυση της συνοχής μεταξύ της χρηματοδοτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνολικής προόδου που επιτυγχάνεται κατά την εφαρμογή της προενταξιακής στρατηγικής.

Οι πράξεις της Τουρκίας, εν τέλει, είναι ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και αυτό πρέπει να τονίζεται σε όλα τα διεθνή φόρα. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy