Το αντί-Χανουκά του φυσικού αερίου. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

hanukkahstylΗ Ιουδαϊκή γιορτή Χανουκά των Εβραίων - αντίστοιχη των Χριστιανικών Φώτων - γιορτάζεται φέτος - όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας - υπό το πρίσμα της απόφασης της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού του Ισραήλ που αφορά στον έλεγχο των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ασκούν η Noble Energy με τις εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration.

Η απόφαση, η οποία υπόκειται σε έφεση, ανατρέπει κατά το μάλλον ή ήττον τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και αποτελεί κομβικό σημείο για το μέλλον του φυσικού αερίου της χώρας, που πρέπει να ιδωθεί υπό το μεγαλύτερο γεωπολιτικό πρίσμα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η προσπάθεια του Ισραήλ να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, οι σχεδιασμοί για κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου πρωτίστως προς την Ευρώπη που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ειδικά στο κοίτασμα Λεβιάθαν και η όλη δυναμική που δημιουργήθηκε στη χώρα φαίνονται να αναστέλλονται, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της συγκεκριμένης απόφασης. Ήδη, η ανακοίνωση αναστολής των εργασιών της κοινοπραξίας που έχει αδειοδοτηθεί για το κοίτασμα Λεβιάθαν προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ανησυχίες σε διάφορους κύκλους για το μέλλον του φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Το δίλημμα για το Ισραήλ είναι διττό: θα προχωρήσει με την αξιοποίηση των φυσικών του πόρων ως εξαγωγικών μέσων αναβάθμισης του ενεργειακού του ρόλου ή θα παραμείνει στην αβεβαιότητα των τεχνοκρατικών αποφάσεων που αναστέλλουν την αξιοποίηση των προοπτικών εξαγωγής του φυσικού αερίου; Ως προς τούτα, σημαντικό είναι το ευρύτερο γεωπολιτικό κλίμα, που περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς την αξιοποίηση των δικών της φυσικών πόρων και δη του φυσικού αερίου που ανευρέθηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη», η αξία του οποίου αναδεικνύεται σε μείζον γεωπολιτικό θέμα ειδικά ως προς την αξιοποίηση και εξαγωγή του, αφού οι εκεί ανευρεθείσες ποσότητες φυσικού αερίου είναι αρκούντως ικανοποιητικές για εξαγωγή τους και οικονομική τους εκμετάλλευση.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στα υπό ανάπτυξη κοιτάσματα και οι ποσότητες που έχουν εξακριβωθεί εκεί είναι τεράστιες. Η ύπαρξη καρτέλ ή όχι ως προς την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του Ισραήλ πρέπει να ζυγιστεί με την εξωγενή πολιτική της χώρας όσον αφορά στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου. Η αδυναμία, ενδεχομένως, άλλων εταιρειών να προχωρήσουν με την εγκατάσταση πλατφόρμων εξόρυξης και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, επηρεάζει αρνητικά την εξαγωγική πολιτική της χώρας και ενδεχομένως να επωφελεί, υπό προϋποθέσεις, τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για την ανάδειξη του δικού τους ρόλου ως προς την παραγωγή και εξαγωγή υδρογονανθράκων.

Οι ασταθείς τιμές των ενεργειακών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, το αμφίρροπο γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τα αέναα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι αβέβαιοι εξαγωγικοί οδοί φυσικού αερίου, καθιστούν το όλο ζήτημα μείζονος σημασίας και οριοθετούν το επίπεδο του γεωστρατηγικού σχεδιασμού που πρέπει να ακολουθήσουμε για την πλήρη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπάχα Καλιφόρνια, Μεξικό: Μέλος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ εργάζεται στην ενίσχυση του συνοριακού τείχους στο El Nido de las Aguilas, στην ανατολική Τιχουάνα, όπως φαίνεται από τη μεξικανική πλευρά των συνόρων Μεξικού-ΗΠΑ. Guillermo Arias/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το γάλα της γαϊδάρας είναι σχεδόν ίδιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Σήμερα


Κυριακή
9
Μαρτίου
2025

Γιορτάζουν : Αέτιος, Αετός, Αέτης, Βιβιανός, Βιβιάνα, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ιλιάς Λυσίμαχος, Λυσιμάχη, Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Σαράντης, Σαράντος, Σεβηριανός, Σεβηριανή, Σμαράγδα, Σμάραγδος, Σμαραγδένια, Σμαραγδή, Σμαράγδω, Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας

1956
Εξορίζεται στις Σεϋχέλες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ
1959
Η κούκλα Μπάρμπι εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αμερικανικά καταστήματα.
1993
Στη Γερμανία, πάνω από το 50% των κατοίκων θεωρεί την άνοδο του νεοναζισμού ως το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση.
1995
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.
2009
Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank στην οδό Καποδιστρίου στη Νέα Ιωνία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy