fbpx

Ούτε να το μυριστούν... Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

crossroadsΗ υλοποίηση του Τουρκικού NAVTEX για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών εντός περιοχών της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεικνύει την αδυσώπητη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στον μη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Barbaros” με την συνοδεία των υποστηρικτικών πλοίων “Deep Supporter” και “Bravo Supporter” το πρωινό της 20ης Οκτωβρίου και το «σεργιάνισμά» τους σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Το «Barbaros» εισήλθε εντός του Οικοπέδου 3, ενώ κινήθηκε επίσης εντός του Οικοπέδου 2, που εφάπτεται με το Οικόπεδο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο πραγματοποιείται διερευνητική γεώτρηση από το SAIPEM 10000 της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS, με την τουρκική φρεγάτα «Γκελίμπολου» να το ακολουθεί από απόσταση. Μάλιστα, η θρασύτητα των τουρκικών κινήσεων έφτασε στο απόγειο της όταν το συνοδευτικό πλοίο «Deep Supporter» κινήθηκε μέχρι το Οικόπεδο 1, ανοικτά του Ακρωτηρίου της Λεμεσού, πραγματοποιώντας μια παράλληλη διέλευση των νότιων ακτών της Κύπρου. Οι παράλληλες και κυκλικές κινήσεις του «Barbaros» και των συνοδευτικών του πλοίων συνηγορούν στο ότι το «Barbaros» πιθανότατα ξεκίνησε, από χθες το βράδυ, να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή που η Τουρκία έχει δεσμεύσει με οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

Η παρανομία της Τουρκίας και η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας έγκειται στο ότι καταπατά τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Εντός της ζώνης αυτής, το παράκτιο κράτος (η Κυπριακή Δημοκρατία στην προκείμενη περίπτωση) έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την οικονομική εκμετάλλευση των ζώντων και μη ζώντων οργανισμών (π.χ. υδρογονανθράκων), που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης. Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορούν να παραβιάζονται από τρίτα κράτη, τα οποία έχουν μεν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, πόντισης καλωδίων και αγωγών (σε συνεννόηση με το παράκτιο κράτος) αλλά δεν μπορούν να επεμβαίνουν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων από το παράκτιο κράτος ή στην αμφισβήτηση τους, ειδικά με τον τρόπο που ενεργεί η Τουρκία αυτήν την χρονική στιγμή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας πάντοτε στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, έχει στην φαρέτρα της διάφορα και διαφορετικά όπλα που δύναται να χρησιμοποιήσει. Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι νομικά, πολιτικά και διπλωματικά, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Πρωτίστως, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει τις περιφερειακές συμμαχίες που έχει αναπτύξει, ενώ η κίνηση της Ρωσίας να προβεί στην πραγματοποίηση ασκήσεων ανατολικά της Κύπρου, σε ζώνη που δεσμεύτηκε με ΝΟΤΑΜ και η οποία εφάπτεται στο νοτιοανατολικό της κομμάτι με την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις εξελίξεις. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, με έντονο τρόπο, και να παραβιάζει ασύστολα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά πρέπει να αντιληφθεί ότι ούτε να μυριστεί, δεν έχει δικαίωμα, το φυσικό μας αέριο.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πάνω από ένα αιώνα οι κόκκινοι μακάο έχουν σταματήσει να αναπαράγονται στην Αργεντινή. Αυτό μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το ίδρυμα Rewilding εντόπισε τα πρώτα αβγά από ένα ζευγάρι στο Εθνικό πάρκο Ibera στην επαρχία Corrientes. Το ίδρυμα Rewilding εισήγαγε τους παπαγάλους στο πάρκο, έναν προστατευμένο τόπο 708.000 εκταρίων και το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία. EPA/Matias Rebak / Rewilding Argentina Foundation

Ήξερες ότι...

Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ’ ένα ταβάνι με πλακάκια.

Σήμερα


Τετάρτη
21
Οκτωβρίου
2020

Γιορτάζουν :Ευκράτης, Εύκρατος, Ευκρατάς, Ευκρατία, Ευκρατούλα, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία, Χριστόδουλος

1879
Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης (διήρκεσε 13½ ώρες προτού σβήσει).
1918
Ίδρυση της Γ.Σ.Ε.Ε.
1945
Ο Χουάν Περόν παντρεύεται την Εύα Περόν.
1969
Ο Σιάντ Μπάρε έρχεται στην εξουσία με πραξικόπημα στη Σομαλία.
1977
Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy