Να ακούσουμε τους εκ φύσεως ανώτερους. Του Αντώνη Πολυδώρου


football antinaziΤέτοια πανό, τέτοιες ανακοινώσεις, αλλά κυρίως οι αντιδράσεις που τα ακολουθούν, δημιουργούν την αίσθηση του αναπόφευκτου. Τα μηνύματα είναι εκεί και δεν χρίζουν διαφορετικών ερμηνειών. Ο φασισμός είναι ήδη ΑΠΟΕΛ. Όσο κάνουμε πως δεν αντιλαμβανόμαστε το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να καταστήσουμε τον ΑΠΟΕΛ μικρόκοσμό της αυριανής μας κοινωνίας

Δεν χρειαζόταν εκείνο το πανό στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ που προέτρεπε τους πρόσφυγες να πάνε σπίτι τους, ούτε η τελευταία ανακοίνωση του Παν.Συ.Φι, για να αντιληφθεί κανείς ότι στην ομάδα έχουν παρεισφρήσει φασιστικά στοιχεία. Τα ναζιστικά σύμβολα, οι κέλτικοι σταυροί, ή, ακόμα περισσότερο, εκείνο το «εκ φύσεως ανώτεροι» που κοσμεί κάθε τους ανακοίνωση τα τελευταία χρόνια- χωρίς κανείς εντός ομάδας να ενοχλείται- δεν άφηνε και πολύ χώρο για ερμηνείες. Αυτή η (ψευδ)αίσθηση υπεροχής έναντι των υπολοίπων είναι άλλωστε κύριο γνώρισμα φασιστικών αντιλήψεων. 

Απλά εκείνη η εμετική ανακοίνωση, πέραν την επιβεβαίωσης της τεράστιας υποκρισίας όλων αυτών που σοκαρίστηκαν, ήρθε να αφήσει εκτεθειμένους όσους για μια ακόμα φορά έσπευσαν, μετά την εμφάνιση του πανό, να πείσουν ότι πρόκειται για πολύ λίγους που δεν εκφράζουν τον ΑΠΟΕΛ. Να επιβεβαιώσει πως αυτά τα στοιχεία όχι μόνο αποτελούν την πλειοψηφία των οργανωμένων αλλά έχουν προ πολλού πάρει τα ηνία της ομάδας. Και να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες και του τελευταίου ανθρώπου που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι εκ φύσεως ανώτεροι αποκάλυψαν μια νέα συνωμοσία σε βάρος της Ελληνικότητας. Δεν έπεσαν στην παγίδα αυτών που προσπαθούν να δώσουν στάτους πρόσφυγα σε όσους δεν το δικαιούνται. Ξέρουν πως πρόσφυγες είναι μόνο οι δικοί μας. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους «νεοευρωπαίους», «νεοκουλτουράδες», κατάλαβαν πως αυτά που γίνονται στη Συρία αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου με απώτερο στόχο «να εξαλείψουν ότι χριστιανικό, ελληνικό και ευρωπαϊκό υπάρχει». Επειδή δεν είναι «αδαείς» να ευαισθητοποιούνται από εικόνες που δείχνουν τα «κατευθυνόμενα μμε» αντιλήφθηκαν πως όλοι αυτοί είναι φανατικοί Ισλαμιστές και οπαδοί του ISIS. Και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Καλώντας παράλληλα όλους «να ξυπνήσουν από τον ύπνο του Δικαίου και να δουν κατάματα την αλήθεια».

Πιο ενοχλητική όμως ήταν για μια ακόμα φορά η αντίδραση του επίσημου ΑΠΟΕΛ. Της εταιρίας. Αφού το σωματείο ούτε μια ανακοίνωση δεν θεώρησε αναγκαίο να εκδώσει ώστε να διαχωρίσει τη θέση του, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει, στην μετά Ποταμίτη εποχή, όπως επί Ποταμίτη. H οποία επέλεξε να ξεφορτωθεί ευθύνες και να κρατήσει αποστάσεις από μια ξεκάθαρη καταδίκη. Μένοντας και πάλι εκτεθειμένη. Διότι η απάντηση όταν οι οπαδοί σου κατηγορούνται για ρατσισμό, δεν μπορεί να είναι ότι έχεις πληρώσει 3 εκατομμύρια σε πρόστιμα και ότι έχεις κάνει πολλά. Όταν δηλώνεις ότι έχεις πληρώσει εκατομμύρια σε πρόστιμα οφείλεις να απαντήσεις στους υπόλοιπους φιλάθλους τι έκανες για να μην πληρώνουν τις φασιστικές νοοτροπίες μιας μερίδας φίλων σου. Όταν λες πως δεν εκφράζουν τον ΑΠΟΕΛ, οφείλεις να πεις και τι έπραξες για να απαλλαγείς από αυτούς. Όταν η UEFA έχει φτάσει στο σημείο να ανησυχεί πριν τα παιχνίδια της ομάδας σου και να τα χαρακτηρίζει ως υψηλού κινδύνου για ρατσιστικές συμπεριφορές, τα πρόστιμα πρέπει να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί.

Αυτές οι συμπεριφορές δεν έγιναν απλά. Κτίστηκαν σε κάθε δήλωση που τις δικαιολογούσε. Κάθε ενέργεια που τις ηρωοποιούσε. Στην επιλογή της σημερινής διοίκησης να ενδώσει στις απαιτήσεις των ίδιων οπαδών ακυρώνοντας μεταγραφή ποδοσφαιριστή επειδή είχε τατουάζ με το μισοφέγγαρο στο μπράτσο. Στην κίνηση της να επικροτήσει εκείνο το κορέο (με την Κύπρο στην ελληνική σημαία) που στοίχισε στην ομάδα πρόστιμο χιλιάδων και έστειλε το μήνυμα ότι η νομιμότητα είναι θέμα άποψης και επιλογής. Στην απόφαση ακόμα και του μετριοπαθή Φοίβου Ερωτοκρίτου να τοποθετήσει ως υπεύθυνο επικοινωνίας τον Χατζηλιασή, ένα άνθρωπο που λάτρευε την προσοχή και το λαϊκισμό, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα τη συγκεκριμένη ομάδα. Ο οποίος μετά από επίθεση οπαδών μας με μολότοφ σε αυτοκίνητο οπαδών άλλης ομάδας, επέλεγε αντί καταδίκης να μεγαλώσει το εγώ τους, επαναλαμβάνοντας το γνωστό σύνθημα «τα όνειρα τους η ιστορία μας». Στην επιλογή όλων να αγνοήσουν τους κέλτικους σταυρούς, ενόσω η ομάδα δεν τιμωρείτο.

Όσες προσπάθειες κι αν επικαλείται η διοίκηση, όσες ενέργειες κι αν διαφημίζει, όσες παρεμβάσεις κι αν κάνει ο Χαράλαμπος Προύτζος, δεν μπορούν να κρύψουν τη ξεκάθαρη πραγματικότητα: Πως είναι με την ανοχή, πολλές φορές και ενθάρρυνση, των εκάστοτε διοικήσεων που άνθρωποι με αυτή τη ιδεολογία έγιναν παντοδύναμοι εντός ομάδας. Με αντιδράσεις- όπως τη σημερινή- που εδραιώθηκαν ως κράτος εν κράτει. Αυτοί οι οπαδοί είναι στην ουσία δικό τους δημιούργημα.

Στον ΑΠΟΕΛ καλά κάνουν να ακούσουν τι λέει ο Παν.Συ.Φι: Να ξυπνήσουν από τον ύπνο του Δικαίου και να δουν κατάματα την αλήθεια. Δεν είναι μια μικρή μερίδα οπαδών μας που σκέφτονται έτσι. Και, είτε αρέσει είτε όχι, εκφράζουν τον ΑΠΟΕΛ. Το ίδιο θα
πρέπει να κάνουν πολιτική ηγεσία και κοινωνία. Διότι, αυτοί οι εκ φύσεως ανώτεροι δεν περιορίζονται στον ΑΠΟΕΛ. Εκφράζουν στον υπερθετικό βαθμό τις σιωπηρές εκείνες ιδεοληψίες, νοοτροπίες και συμπεριφορές με τις οποίες μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Που σχολιάζει ειρωνικά στο facebook τη συμμετοχή μη Κυπρίων πολιτών αυτής της χώρας στα καλλιστεία και που δεν επιθυμεί στη χώρα του Μουσουλμάνους. Που κάθετί διαφορετικό και αλλότριο προς τις επιλογές του, δεν το ανέχεται.

Τέτοια πανό, τέτοιες ανακοινώσεις, αλλά κυρίως οι αντιδράσεις που τα ακολουθούν, δημιουργούν την αίσθηση του αναπόφευκτου. Τα μηνύματα είναι εκεί και δεν χρίζουν διαφορετικών ερμηνειών. Ο φασισμός είναι ήδη ΑΠΟΕΛ. Όσο κάνουμε πως δεν αντιλαμβανόμαστε το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να καταστήσουμε τον ΑΠΟΕΛ μικρόκοσμό της αυριανής μας κοινωνίας.

Δημοσιεύθηκε και στον Πολίτη της Κυριακής

Γράφει: Αντώνης Πολυδώρου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy