Η προβληματική Τουρκία. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004

Οι εκπτώσεις στις αρχές και τις διαδικασίες προς όφελος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, επιδρούν αρνητικά και μακροπρόθεσμα εξουδετερώνουν  το νομικό και πολιτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. 

Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και κυρίως να εμπεδώσουν πως μια προβληματική Τουρκία μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ.

Είναι προφανές πως σε εξέλιξη βρίσκονται επίσημες και ανεπίσημες μεθοδεύσεις, για μια νέα πάσα στην Άγκυρα. Ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε θα θέσει ενώπιον του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτημα ανοίγματος τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία η Λευκωσία κρατά μπλοκαρισμένα. Ειδικότερα, θα τεθεί θέμα για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα). Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως με αυτό τρόπο θα δοθεί ώθηση στην τουρκική ενταξιακή πορεία αλλά και κίνητρα για συμμόρφωση.

Η πραγματικότητα, όμως και οι πολιτικές παρενέργειες σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι καταστροφικές. Ουσιαστικά θα επιβραβευθεί η αρνητική στάση της Άγκυρας και θα δημιουργηθεί  ένα κακό προηγούμενο για το μέλλον. Το ξεπάγωμα κεφαλαίων θα στείλει λανθασμένα πολιτικά μηνύματα από πλευράς ΕΕ, αφού η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει. Παράλληλα θα εξελιχθεί  και ένας νέος εκβιασμός για άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων και συγκεκριμένα των: 15 (ενέργεια), 22 (περιφερειακή πολιτική) και 30 (εξωτερικές σχέσεις), κάτι που πρέπει να θορυβήσει και κινητοποιήσει άμεσα την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους.

Η ΕΕ οφείλει να πάψει να ανέχεται την Τουρκία, η οποία για έξι μήνες προκλητικά αγνόησε την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τελικά ακύρωσε  την 70η Σύνοδο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας κατά παράβαση της πάγιας τακτικής που εφαρμόζεται. Κι αυτό,  για να  μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να καλέσει εκπρόσωπο της  προεδρεύουσας χώρας στην Άγκυρα, (ως είθισται), αφού επιμένει να μην  αναγνωρίζει τη χώρα μας. Με έντονο τρόπο θα πρέπει  να απορρίψουμε επιπρόσθετα και  οποιεσδήποτε προσεγγίσεις  επιδιώκουν εξίσωση  των προσπαθειών  της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαφυλάξει τα συμφέροντά της, με την εμμονή της Τουρκίας, να απειλεί, να μην αναγνωρίζει και να προκαλεί ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, λόγω των επεκτατικών της βλέψεων. Τέτοιου είδους προκλητικές αναφορές και εξίσωση θύτη και θύματος,  περιλαμβάνει δυστυχώς,  η φετινή έκθεση που ετοίμασε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Ρία Όουμεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας, αφού συνδέει το άνοιγμα των Βαρωσίων με το «απευθείας εμπόριο».

Οι προσπάθειές μας  θα πρέπει να είναι συντονισμένες αν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε. Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα, γι αυτό την επόμενη μέρα των εκλογών, θα πρέπει να επικρατήσει συναίνεση, συνεργασία και στόχευση σε κοινούς στόχους προς όφελος της πατρίδας μας.

 

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy