Η ανατομία του εγκλήματος. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004

Συγκλονιστικά για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον της Ελλάδας είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, για την ελληνική οικονομία. 

Στην έκθεση γίνεται αναφορά πως στην Ελλάδα, το 80% στο συνολικό πακέτο περικοπών, προέρχεται από τις  μειώσεις μισθών και συντάξεων και  τον περιορισμό ή την κατάργηση κοινωνικών δαπανών. Τα τελευταία χρόνια, οι άμεσοι φόροι που επιβλήθηκαν και τα αλλεπάλληλα χαράτσια έφτασαν στο σημείο να αποτελούν το 54% των εσόδων του κράτους. Ιδιαίτερο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η  θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται μια καθυστέρηση στη διαδικασία και προβάλλεται ο ισχυρισμός πως αν μέχρι τον Ιούνιο εξακολουθεί να μην θεωρείται ικανοποιητικός ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων, τότε ξένοι ειδικοί θα πρέπει να αναλάβουν την εκποίηση της κρατικής περιουσίας.

Με αυτά τα στοιχεία που  παραθέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του,  ουσιαστικά  παραδέχεται τη δική του  εγκληματική πολιτική  σε βάρος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που πλήγηκαν άγρια από την οικονομική ύφεση. Παρόλα αυτά, προτείνει  και επιμένει στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και της οικονομικής εξαθλίωσης. Δυστυχώς, η  συνταγή της Τρόικα δεν προβλέπει μόνο οικονομική λιτότητα και φορολογικό «γδάρσιμο» των πολιτών. Προβλέπει, επίσης, πολιτικό και κοινωνικό εξευτελισμό, κάτι που όσο παράξενο κι αν φαίνεται, παραδέχεται το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης δεν έλυσε τα προβλήματα. Αντίθετα τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, με την πλήρη χειραγώγηση της οικονομικής πολιτικής και γενικότερα του ελληνικού κράτους.

Είναι ολοφάνερο, πως στην εποχή του μνημονίου το μέλλον των πολιτών είναι ζοφερό και οι επιπτώσεις οδυνηρές. Οποιαδήποτε προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης είναι άνευ αντικρίσματος. Συνθήματα και μεγάλα λόγια δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε μπορούν να ανατρέψουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία των πολιτών, σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Οι οδυνηρές αυτές εξελίξεις και προεκτάσεις στην Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη μνημονιακή της σύμβαση, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους στην Κύπρο.  Ιδιαίτερα  θα πρέπει να  προβληματίσουν όσους  θεωρούν την εφαρμογή του μνημονίου ως τη σωτηρία του κράτους και των πολιτών. Επαναλαμβάνουμε πως αυτές τις δύσκολες ώρες,  χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα όταν λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, γιατί δεν  πρόκειται για απλές ασκήσεις επί χάρτου, ούτε για επιστημονικές διατριβές. Το τελευταίο διάστημα παίζεται κυριολεκτικά  η τύχη ενός ολόκληρου λαού και και αυτό που χρειάζεται είναι ορθολογισμός, συλλογικότητα και εμπειρογνωμοσύνη και πρωτίστως άντληση μαθημάτων από τα παθήματα της Ελλάδας για να αποφευχθούν μοιραίες εξελίξεις και στην Κύπρο μας.

Τονίζουμε πως δεν  είναι η ώρα του διχασμού και του διαχωρισμού των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Είναι όμως η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Ας αναλογιστούν κάποιοι τί δήλωναν μέχρι πρόσφατα για το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης και ας προβληματιστούν με τα όσα σήμερα δηλώνουν. Η συνέπεια στην πολιτική χαράζει νέους δρόμους και νέες προοπτικές, όσο δύσκολα κι αν είναι τα δεδομένα.

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy