Δεν χάθηκε η μάχη… της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004Μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Κυπριακή Δημοκρατία διαμόρφωσε τις αντιπροτάσεις της απέναντι στις προτάσεις της τρόικα και γενικότερα την στρατηγική με την οποία θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις και να διαπραγματευτεί χωρίς ψευδαισθήσεις και υπερβολικές προσδοκίες. Την ίδια ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει ν παραδοθούμε αμαχητί, χωρίς να αξιώσουμε το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες κα την πατρίδα μας. Άλλωστε μια μάχη, ποτέ δεν χάνεται προτού αρχίσει. Χωρίς να μας διακατέχει ηττοπάθεια, θα πρέπει με τεκμηριωμένες θέσεις, επιχειρήματα και σοβαρή πολιτική προσέγγιση, να πείσουμε τους δανειστές μας. Το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης ήταν ξεκάθαρο. Με μια δόση συγκρατημένης αισιοδοξίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως «η Κύπρος μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα..»

Βεβαίως για να το πετύχουμε, θα πρέπει από την αρχή να επιμένουμε τεκμηριωμένα και συντονισμένα σε θέσεις αρχής. Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς όλους τους εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους πως η Κύπρος δεν είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα Επίσης, τα λάθη που έκανε η Τρόικα στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στην περίπτωση της Κύπρου. Αυτές τις υποδείξεις περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση που έκανε στις εξελίξεις ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο Κύπριος νομπελίστας, στις δύο ομιλίες που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο, ως επίσημος φιλοξενούμενος του πολιτικού μου γραφείου, ανέφερε πως στην περίπτωση της Ελλάδας,  εφαρμόστηκε άμεσα ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών που είχε καταστροφικές συνέπειες, αφού δεν συμβαδίζουν με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα κρατούσαν ζωντανή την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης και υπήρχε επίσης εξαιρετικά  στενό χρονοδιάγραμμα. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως οι προτάσεις της Τρόικα για αναδιαρθρώσεις είναι σωστές αλλά για να αποδώσουν θα πρέπει να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και σωστό χρονοδιάγραμμα. Να καθυστερήσει η πολιτική λιτότητας και να μην υπάρξει λιτότητα σε επενδυτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν ικανοποιητικές δαπάνες για τα κοινωνικά συστήματα και να στηριχθούν: η δια βίου μάθηση, η κατάρτιση των νέων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση του επαγγελματικού περιβάλλοντος και η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο Νομπελίστας ήταν, επίσης, κάθετος στην τοποθέτησή του σε ότι αφορά τις επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες όπως είπε δεν θα πρέπει να επηρεαστούν αλλά να επικεντρωθούν στην παιδεία, τις υποδομές και τα μέτρα για τους ανέργους. Επίσης, πρότεινε οι αναπτυξιακές δαπάνες να διαχωριστούν από τον προϋπολογισμό του κράτους και να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι υποδείξεις του Κύπριου διακεκριμένου καθηγητή, παραπέμπουν ουσιαστικά στον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει σε μια πορεία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και κυρίως αφήνοντας ανοικτές τις προοπτικές να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για σταδιακή ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Το ζήτημα είναι αυτές οι εισηγήσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψη, κι αν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή γραμμή υπεράσπισης των θέσεών μας και ενίσχυση των αντιπροτάσεών μας.

 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy