Ορθόδοξη πρωτοβουλία, της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


ant3493920004Οι εκτιμήσεις για σημαντικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου συνεχίζονται, ως αποτέλεσμα του ντόμινο των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο.

Οι ανατροπές των παραδοσιακών δικτατορικών καθεστώτων και η μεταβατική περίοδος στη  δημοκρατία, όπως οι ίδιοι οι εξεγερμένοι την αντιλαμβάνονται, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι μεγάλες. Δραματικές είναι και  οι διαστάσεις που προσλαμβάνει ο εμφύλιος πόλεμος στη  Συρία. Η σφαγή αμάχων συνεχίζεται. Όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για τερματισμό της αιματοχυσίας, καταλήγουν σε αποτυχία.

Εν μέσω της κρίσης, η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ σημαντική.  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος,  διαπίστωσε έγκαιρα και εύστοχα, τον κίνδυνο  που διατρέχουν  οι χριστιανοί, που ζουν στη Συρία,  αν τελικά επικρατήσουν  οι ακραίες δυνάμεις. Υπό το φάσμα των πολιτικών και  κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προχώρησε, σε συνεργασία με τους  Πατριάρχες Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο και Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο, στη σύσταση της «ορθόδοξης πρωτοβουλίας». Κοινό όραμα και στόχος της «ορθόδοξης πρωτοβουλίας», είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας  μεταξύ των εκκλησιών,  των  χριστιανών  της Μέσης Ανατολής  και των αβρααμικών θρησκειών.

Αναμφίβολα, η  Κύπρος  επηρεάζεται  άμεσα και έμμεσα,  από κάθε  αναταραχή  στον αραβικό κόσμο και στην προκειμένη περίπτωση, από τη δίνη του πολέμου στη  Συρία. Καθημερινά εντείνονται οι πληροφορίες, πως καραβάνια Σύρων προσφύγων προετοιμάζονται για άτακτη φυγή  από τη χώρα τους προς τη Μεσόγειο, με πρώτο και δεύτερο σταθμό αντίστοιχα την Κύπρο και  την Ελλάδα.  Η  Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη στείλει, κατεπείγον σήμα στην Frontex  επισημαίνοντας την  ανάγκη  επιτήρησης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων προς την πλευρά της Συρίας, ενώ καταστρώνονται επιτελικά σχέδια από το λιμενικό και το πολεμικό ναυτικό για την αναχαίτιση πιθανού  κύματος  προσφύγων προς την Ελλάδα, εντός Σεπτεμβρίου. Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση εκφράζει την ετοιμότητα της για αντιμετώπιση πιθανής ροής προσφύγων από τη Συρία. Ωστόσο, η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, έστω κι αν δεν το δηλώνουν οι κυβερνώντες, καθώς τα κατεχόμενα θα  αποτελέσουν για άλλη μια φορά, σημείο παράνομης εισόδου  και μετάβασης  προς τις ελεύθερες περιοχές,  μέσω της πράσινης γραμμής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις, που η Τουρκία, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, διοχέτευσε   μέσω κατεχομένων, χιλιάδες λαθρομετανάστες.

Η συγκυρία να βρίσκεται επί κεφαλής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή την περίοδο, συνιστά μία επιπρόσθετη πρόκληση για τη χώρα μας. Κι αυτό, γιατί πέραν από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις στις οποίες καλείται να καταθέσει το στίγμα της, ως Κυπριακή Προεδρία, η Κύπρος καλείται να χειριστεί και την Συριακή κρίση  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν οι κυβερνώντες, αντιληφθούν και καταφέρουν να αναδείξουν τον πολύ σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας σε στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, αυτό θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο και για την Κυπριακή Προεδρία. Είμαι βέβαιη πως  η Κύπρος παρά το μικρό μέγεθος της, ως  ένα ισότιμο  ευρωπαϊκό κράτος – μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει πολλές  δυνατότητες που μπορούν να την αναδείξουν πολιτικά και στρατηγικά. Φτάνει βέβαια να τεθούν στο περιθώριο  κοντόφθαλμες και αναχρονιστικές προσεγγίσεις και να  δούμε μπροστά με  σύνεση, ορθολογισμό και ψυχραιμία. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy