Η Ελλάδα που αντιστέκεται! Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

h 51808755Κρίνουμε ως ένα επιτυχές πρώτο βήμα, την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Γιούρογκρουπ.

Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα  μορατόριουμ τεσσάρων μηνών, χωρίς υφεσιακά μέτρα. Διαχωρισμό  δανειακής σύμβασης –μνημονίου.  Ακύρωση άμεσων μειώσεων των συντάξεων.   Ελαστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Αμφισβήτησε επίσημα  την ανομιμοποίητη τρόϊκα. Δεν δέχθηκε μονομερείς επιβολές από τους δανειστές. Απέρριψε  αποικιοκρατικές συμπεριφορές της «Γερμανοκρατούμενης  Ευρώπης». Διεκδίκησε να οργανώνει αυτόβουλα τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ως επίσημα εκλελεγμένη κυβέρνηση .Απέφυγε τη χρεωκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Πέτυχε μια συμφωνία –γέφυρα, κερδίζοντας χρόνο. Το μεγάλο στοίχημα  ενώπιον της τώρα, είναι να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο μεταρυθμίσεων και ρηξικέλευθων τομών. Να  ισορροπήσει  το πρόγραμμα της Θεσαλονίκης με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Να αποδείξει στους εταίρους ότι διαθέτει όραμα, πολιτική βούληση και αξιοπιστία.

Η σκληρή μάχη που  έδωσε  η  Ελλάδα για μια ανάσα χρόνου, στον δύσκολο δρόμο της  για  οικονομική ανασυγκρότηση, έστειλε ακόμη ένα δυνατό μήνυμα.

 Η νέα Ελληνική  Κυβέρνηση τόλμησε. Τσίπρας και Βαρουφάκης ρίχτηκαν σε μια  εκ προοιμίου άνιση μάχη, θωρακισμένοι με τη  δημοκρατική ετυμηγορία του  ελληνικού λαού. Απαίτησαν  τερματισμό της   εξοντωντικής λιτότητας.  Αντιπαρατάχθηκαν  στις καταστροφικές τροϊκανές πολιτικές.  Αμφισβήτησαν  τον ηγεμονικό ρόλο  των Σόϊμπλε και Ντάουζενμπλουμ. Ζήτησαν από τα  σκληροπυρηνικά  γεράκια του Γιούρκογκρουπ και  της «Γερμανικής Ευρώπης»  να τερματίσουν τους  ωμούς εκβιασμούς ,  γιατί οι   μονόπλευρες νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις τους, σκοτώνουν τους λαούς  του Ευρωπαϊκού Νότου. Η Ελλάδα αντιστάθηκε!

Κατά  τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που  ο Ελληνικός λαός κατέβηκε  στους δρόμους για να  στηρίξει την κυβέρνησή του, κάποιοι μικρόψυχοι στην ΕΕ, στην  Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, επιδόθηκαν σε ένα πόλεμο  μηδενισμού , σαρκασμού και υποχθόνιου  ροκανίσματος. ‘Εσπευσαν να προδικάσουν το αποτέλεσμα και να προαναγγείλουν  αποτυχία. Να ειρωνευτούν την τιτάνια  προσπάθεια Τσίπρα-Βαρουφάκη,ορμώμενοι  είτε από πάγιες ιδεοληψίες, κομματικά στεγανά και χωροταξικές συμμαχίες λόγω ιδεολογικής ταύτισης,  είτε από  προσωπικές ατζέντες,  είτε ακόμη από  ηττοπάθεια, ραγιαδιστικά σύνδρομα  και ατολμία αντίστασης σε  ξενόφερτες επιλογές και επιβουλές. Κάποιοι μάλιστα, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν τί ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση...

Κι αυτό , γιατί γνώριζαν πως  αν πετύχει η διεκδικητική Ελληνική στάση στο Γιούρογκρουπ, θα φανεί και η δική τους γύμνια.  Ενώ αν χάσει η Ελλάδα, θα καλυφθεί και η δική τους ανεπάρκεια  και θα συγκαλυφθεί η γλοιώδης προσαρμοστικότητά τους  στα μερκελικά κελεύσματα ...

Αυτό που ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει είναι πως ζούμε σε ένα κόσμο ρευστό , γεμάτο διαπλοκές και διαπλεκόμενους, όπου τα αυτονόητα έπαψαν να είναι τόσο κατανοητά, όπου η διεκδίκηση είναι μεγάλη υπόθεση και όπου τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά καθημερινά επιβεβαιώνονται.. Τόπαμε και το ξαναλέμε. Στη σημερινή εποχή της αξιακής κρίσης, αρχές και αξίες παραβιάζονται. Τίποτε  δεν είναι όπως τελικά φαίνεται.  Κάποιοι με  στρεβλωτικούς επικοινωνιακούς  φακούς, ωραιοποιούν καταστάσεις. Μεσσίες δεν υπάρχουν για να λύσουν προβλήματα. Αρκετοί από αυτούς που εμφανίζονται  ως τέτοιοι, καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι, όταν βγουν στη φόρα οι προσωπικές  ατζέντες και τα άπλυτά τους. Η πολιτική των «καλών  παιδιών» δεν λύει προβλήματα αφού εκλαμβάνεται ως πολιτική μωρία και αφέλεια. Οι πολίτες πρέπει να αναζητούν την αλήθεια. Να είναι σε θέση να κρίνουν αντικειμενικά   τρέχουσες εξελίξεις,  πρόσωπα, πολιτικούς και  πολιτικές.

Δυστυχώς  η δική  μας πλευρά εκούσια ή ακούσια από αβρότητα ή αφέλεια, λόγω ιδεολογικής ταύτισης  ή αβάσιμων  προσδοκιών, αποδέχεται κατά καιρούς  «ευφάνταστες ιδέες» από «τρίτους καλοθελητές» που τελικά μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα και μας οδηγούν δυστυχώς από κατηφόρα σε κατηφόρα.

Σημαδεμένες  οι  τράπουλες στην οικονομία και το κυπριακό.. Λαβύρινθος τα αδιέξοδα. Χρειαζόμαστε  όχι μόνο τον  μίτο της Αριάδνης για να ξεμπλέξουμε, αλλά πρώτιστα Ηγεσία με  καθαρές , διεκδικητικές θέσεις ,  υγιείς  αντιστάσεις, ορθολογιστικές και ρηξικέλευθες προτάσεις και σωτήριες δράσεις απεγκλωβισμού...

Αναζητούμε  Ηγεσίες που να θέτουν το συμφέρον του τόπου πέραν και πάνω από προσωπικές ιδιοτελείς  συμφεροντολικές προσεγγίσεις και να διεκδικούν τα δίκαια του λαού με τόλμη και παρρησία. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Γιορτάζουν :Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Μαύρος, Ροδόπη, Ροδώπη

1829
Ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.
1837
Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1959
Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
2006
Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy