Γυναίκες αντάρτισσες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

 


 

016082946 30300Ετεροχρονισμένα και άκομψα ο Δυτικός τύπος ανακαλύπτει επιτέλους και εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστική παρουσία στην κουρδική πόλη Κομπανί.

Εξαίρει  την  ηρωική θυσία της 19χρονης Κούρδισσας αντάρτισσας  που  πυροδότησε   χειροβομβίδα, εξοντώνοντας τζιχαντιστές και την φιλοπατρία  μαχητών και μαχητριών.

Οι γυναίκες στο Κομπανί, όπως και η ίδια η κουρδική πόλη στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας ήταν μέχρι πρότινος άγνωστες. Τώρα  βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, γιατί η πόλη δέχεται στενή πολιορκία  από  το Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) από τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Οι Κούρδοι αντάρτες και αντάρτισσες αντιστέκονται σθεναρά . Οι πληροφορίες για  την τύχη της πόλης , είναι συγκεχυμένες.  Οι  τζιχαντιστές  έχουν απωλέσει ερείσματα στις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ωστόσο ο κίνδυνος κατάληψης δεν  παρήλθε, αφού  έχουν σπάσει  τις νότιες γραμμές άμυνας, υψώνοντας  μαύρες σημαίες.

Το σχεδόν αυτόνομο καντόνιο του Κομπανί,  στην  αυτόνομη  περιοχή Ροζάβα της Συρίας, μετά από δημοκρατική επανάσταση,  είχε αρχίσει να οργανώνεται, δημιουργώντας  αστυνομία, κοινοβούλιο και στρατό.  Πριν από τον εμφύλιο στη Συρία, Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι και Ασσύριοι, ζούσαν  ειρηνικά και συγκυβερνούσαν.  Ωστόσο,  οι τζιχαντιστές  επιτέθηκαν  στην περιοχή, επιχειρώντας δολοφονίες, βιασμούς, αιχμαλωσία και αγοραπωλησία γυναικών.

Οι Κούρδοι αντάρτες αντιστέκονται. Στελεχώνουν τις τάξεις της  οργάνωσης YPG - αδελφής οργάνωσης του   Εργατικού  Κόμματος  του Κουρδιστάν-, οραματιζόμενοι δικό τους κράτος. 

Μαζί τους και οι  γυναίκες  στο Κομπανί, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των κουρδικών δυνάμεων. Είναι εθελλόντριες  της κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, που συστάθηκε στη Συρία το 2012, για προστασία  από  επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού κράτους.  Η  γυναίκα αντάρτισσα  αποτελεί μέρος της  κουλτούρας  της κουρδικής αντίστασης. Ξέρει να αγωνίζεται ισότιμα πλάϊ στον άνδρα. Η  «οπλισμένη της όψη» φοβίζει τους τζιχαντιστές που θεωρούν κατάρα να πεθάνουν από γυναικείο χέρι,  γιατί θα  χάσουν τον... παράδεισο.

Ο δυτικός τύπος ωστόσο, αντιφάσκει. Ενώ εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστικότητα,  αποκρύβει  το γεγονός  πως τόσο η  ΕΕ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ,  εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκράτες τους αγωνιστές του PKK και του YPG,   προς αγαλλίαση του νεοσουλτάνου Ερντογάν,  που εξισώνει  το ΡΚΚ,  ως τρομοκρατική οργάνωση, με   τον ΙSIS.

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Κομπανί, επιβεβαιώνουν  πως ζούμε σε μια  σύγχρονη ζούγκλα, σε μια αμοραλιστική εποχή. Εμπλεκόμενα συμφέροντα,   άδικες  αιματοχυσίες  και  «τέρατα - δυνάστες» έχει δημιουργήσει η ίδια η Δύση. Η   επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ,  πυροδότησε  φανατισμό  και  αστάθεια. Δημιούργησε το Ισλαμικό κράτος. Εξέθρεψε άλλο ένα τέρας. Ο    ακραίος  ισλαμικός  φονταμενταλισμός δεν τιθασσεύεται. Βιασμοί,  αποκεφαλισμοί και ακρότητες,   προκαλούν  φρίκη. Η «πολιτισμένη ανθρωπότητα»  παρακολουθεί αμήχανα  τις  θηριωδίες   του  Ισλαμικού Κράτους  κατά   χριστιανών  και   μουσουλμάνων.

Οι  δυτικές χώρες έχουν   ευθύνη  για όσα συμβαίνουν στο Κομπανί.  Αυτές   χρηματοδότησαν  την ένοπλη αντιπολίτευση των ισλαμιστών (σύμφωνα με τον Τζων Μπάϊτεν), κατά του   Άσαντ και της Χεζμπολάχ. Αυτές  ανέχθηκαν τον  Ερντογάν και  το  τουρκικό κράτος,  να  στηρίζουν   ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό κράτος.  Το άφησαν  ανενόχλητο να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές στη Μοσούλη, να σκοτώσει , να βιάσει , να αποκεφαλίσει...

Η εμπλοκή της Δύσης, δημιούργησε  παντού τερατογενέσεις. Αντί  μουσουλμανικής  άνοιξης,  έφερε  ισλαμικό χειμώνα. Δεν κατανοεί    το σθένος της Κουρδικής αντίστασης,  γιατί μαστίζεται από αξιακή κρίση. Οι ισχυροί  καταπατούν σήμερα,  δικαιώματα και  νόμους. Κατασπαράζουν  αδυνάτους. Ισχυρά  δυτικά κέντρα συνεργάζονται με απαράδεκτους ολοκληρωτικούς σχηματισμούς. Χάριν γεωπολιτικών συμφερόντων, αναζωοπυρώνουν   έριδες και αιματοχυσίες.

Η Τουρκία, ως επιτήδειος τρίτος, καραδοκεί. Το ίδιο και η συμμαχία των ΗΠΑ. Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα. Ετοιμάζονται  για νέες   εισβολές στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, αφήνοντας τους τζιχαντιστές να εκκαθαρίσουν το έδαφος στις  επικίνδυνες κούρδικες  περιοχές, προτού μπούν  ως απελευθερωτές.. 

Συνιστά, όντως τραγική  «ειρωνεία για την ‘πολιτισμένη  Δύση’, ένα μαζικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα,  με αριστερό προσανατολισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στις διαφορετικές θρησκείες, στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, να προσπαθεί να βάλει φρένο στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας,  που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ισχυρών αυτού του κόσμου» !! Αυτό,  πρέπει να τονίσει ο Δυτικός τύπος!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπάντα Άτσε, Ινδονησία: Μια φωτογραφία τραβηγμένη με drone δείχνει δεξαμενές εκτροφής γαρίδων. Η Ινδονησία έχει αρχίσει να εκδίδει πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι οι αποστολές γαρίδων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαλλαγμένες από ραδιενεργή μόλυνση, μετά την ανεύρεση ιχνών του επικίνδυνου ραδιονουκλεϊδίου Cs-137 σε δείγμα που εξέτασε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στις αρχές Αυγούστου 2025. Hotli Simanjuntak/EPA

Ήξερες ότι...

Για να καταφέρει να περπατάει με τον περίφημο σέξι τρόπο της, η Μέριλιν Μονρόε είχε πριονίσει ένα κομμάτι από το τακούνι του ενός παπουτσιού της!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
5
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Γαλακτίων, Γαλακτίωνας, Γαλάτιος, Γαλάτης, Επιστήμη,Λίνος, Λίνα, Σιλβανός, Σιλβάνα

1789
Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
1912
Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο ελληνικό κράτος.
1913
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης, και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1935
Οι αφοί Πάρκερ βγάζουν στην αγορά το παιχνίδι Μονόπολι
1945
Η Κολομβία γίνεται μέλος του ΟΗΕ.
1967
Ο Πρόεδρος Σαλόλ της Υεμένης ανατρέπεται με πραξικόπημα.
1989
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό (51%) και ορίζονται νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 46,1% και 148 έδρες έναντι 40,6% για το ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,9% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών (Λοιπά 0,7% και 2 έδρες).
2006
Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.