Γυναίκες αντάρτισσες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

 


 

016082946 30300Ετεροχρονισμένα και άκομψα ο Δυτικός τύπος ανακαλύπτει επιτέλους και εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστική παρουσία στην κουρδική πόλη Κομπανί.

Εξαίρει  την  ηρωική θυσία της 19χρονης Κούρδισσας αντάρτισσας  που  πυροδότησε   χειροβομβίδα, εξοντώνοντας τζιχαντιστές και την φιλοπατρία  μαχητών και μαχητριών.

Οι γυναίκες στο Κομπανί, όπως και η ίδια η κουρδική πόλη στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας ήταν μέχρι πρότινος άγνωστες. Τώρα  βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, γιατί η πόλη δέχεται στενή πολιορκία  από  το Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) από τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Οι Κούρδοι αντάρτες και αντάρτισσες αντιστέκονται σθεναρά . Οι πληροφορίες για  την τύχη της πόλης , είναι συγκεχυμένες.  Οι  τζιχαντιστές  έχουν απωλέσει ερείσματα στις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ωστόσο ο κίνδυνος κατάληψης δεν  παρήλθε, αφού  έχουν σπάσει  τις νότιες γραμμές άμυνας, υψώνοντας  μαύρες σημαίες.

Το σχεδόν αυτόνομο καντόνιο του Κομπανί,  στην  αυτόνομη  περιοχή Ροζάβα της Συρίας, μετά από δημοκρατική επανάσταση,  είχε αρχίσει να οργανώνεται, δημιουργώντας  αστυνομία, κοινοβούλιο και στρατό.  Πριν από τον εμφύλιο στη Συρία, Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι και Ασσύριοι, ζούσαν  ειρηνικά και συγκυβερνούσαν.  Ωστόσο,  οι τζιχαντιστές  επιτέθηκαν  στην περιοχή, επιχειρώντας δολοφονίες, βιασμούς, αιχμαλωσία και αγοραπωλησία γυναικών.

Οι Κούρδοι αντάρτες αντιστέκονται. Στελεχώνουν τις τάξεις της  οργάνωσης YPG - αδελφής οργάνωσης του   Εργατικού  Κόμματος  του Κουρδιστάν-, οραματιζόμενοι δικό τους κράτος. 

Μαζί τους και οι  γυναίκες  στο Κομπανί, που αποτελούν περίπου το ήμισυ των κουρδικών δυνάμεων. Είναι εθελλόντριες  της κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, που συστάθηκε στη Συρία το 2012, για προστασία  από  επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, του Μετώπου Αλ Νούσρα και του Ισλαμικού κράτους.  Η  γυναίκα αντάρτισσα  αποτελεί μέρος της  κουλτούρας  της κουρδικής αντίστασης. Ξέρει να αγωνίζεται ισότιμα πλάϊ στον άνδρα. Η  «οπλισμένη της όψη» φοβίζει τους τζιχαντιστές που θεωρούν κατάρα να πεθάνουν από γυναικείο χέρι,  γιατί θα  χάσουν τον... παράδεισο.

Ο δυτικός τύπος ωστόσο, αντιφάσκει. Ενώ εκθειάζει την γυναικεία αγωνιστικότητα,  αποκρύβει  το γεγονός  πως τόσο η  ΕΕ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ,  εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκράτες τους αγωνιστές του PKK και του YPG,   προς αγαλλίαση του νεοσουλτάνου Ερντογάν,  που εξισώνει  το ΡΚΚ,  ως τρομοκρατική οργάνωση, με   τον ΙSIS.

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Κομπανί, επιβεβαιώνουν  πως ζούμε σε μια  σύγχρονη ζούγκλα, σε μια αμοραλιστική εποχή. Εμπλεκόμενα συμφέροντα,   άδικες  αιματοχυσίες  και  «τέρατα - δυνάστες» έχει δημιουργήσει η ίδια η Δύση. Η   επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ,  πυροδότησε  φανατισμό  και  αστάθεια. Δημιούργησε το Ισλαμικό κράτος. Εξέθρεψε άλλο ένα τέρας. Ο    ακραίος  ισλαμικός  φονταμενταλισμός δεν τιθασσεύεται. Βιασμοί,  αποκεφαλισμοί και ακρότητες,   προκαλούν  φρίκη. Η «πολιτισμένη ανθρωπότητα»  παρακολουθεί αμήχανα  τις  θηριωδίες   του  Ισλαμικού Κράτους  κατά   χριστιανών  και   μουσουλμάνων.

Οι  δυτικές χώρες έχουν   ευθύνη  για όσα συμβαίνουν στο Κομπανί.  Αυτές   χρηματοδότησαν  την ένοπλη αντιπολίτευση των ισλαμιστών (σύμφωνα με τον Τζων Μπάϊτεν), κατά του   Άσαντ και της Χεζμπολάχ. Αυτές  ανέχθηκαν τον  Ερντογάν και  το  τουρκικό κράτος,  να  στηρίζουν   ποικιλοτρόπως το Ισλαμικό κράτος.  Το άφησαν  ανενόχλητο να καταλάβει τις πετρελαιοπηγές στη Μοσούλη, να σκοτώσει , να βιάσει , να αποκεφαλίσει...

Η εμπλοκή της Δύσης, δημιούργησε  παντού τερατογενέσεις. Αντί  μουσουλμανικής  άνοιξης,  έφερε  ισλαμικό χειμώνα. Δεν κατανοεί    το σθένος της Κουρδικής αντίστασης,  γιατί μαστίζεται από αξιακή κρίση. Οι ισχυροί  καταπατούν σήμερα,  δικαιώματα και  νόμους. Κατασπαράζουν  αδυνάτους. Ισχυρά  δυτικά κέντρα συνεργάζονται με απαράδεκτους ολοκληρωτικούς σχηματισμούς. Χάριν γεωπολιτικών συμφερόντων, αναζωοπυρώνουν   έριδες και αιματοχυσίες.

Η Τουρκία, ως επιτήδειος τρίτος, καραδοκεί. Το ίδιο και η συμμαχία των ΗΠΑ. Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα. Ετοιμάζονται  για νέες   εισβολές στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, αφήνοντας τους τζιχαντιστές να εκκαθαρίσουν το έδαφος στις  επικίνδυνες κούρδικες  περιοχές, προτού μπούν  ως απελευθερωτές.. 

Συνιστά, όντως τραγική  «ειρωνεία για την ‘πολιτισμένη  Δύση’, ένα μαζικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα,  με αριστερό προσανατολισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, στις διαφορετικές θρησκείες, στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, να προσπαθεί να βάλει φρένο στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας,  που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των ισχυρών αυτού του κόσμου» !! Αυτό,  πρέπει να τονίσει ο Δυτικός τύπος!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
18
Ιουλίου
2025
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.