Επικίνδυνο τουρκικό λόμπι. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

 


 

Iceland-protests-0016

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε τις τελευταίες μέρες μετά τη  συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά σπεύδει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προκαταλάβει τα επόμενα βήματα. Άγκυρα και ψευδοκράτος, στο πλαίσιο της νέας τουρκικής προπαγάνδας,  τονίζουν «πως  προσέρχονται στις συνομιλίες με καλή διάθεση» και δημιουργώντας προσδοκίες «πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες,  αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση».

Καθόλου τυχαίες δεν είναι τοποθετήσεις του  λεγόμενου Υπεξ των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί ο οποίος με δηλώσεις του στην Χουριέτ,  διαφώνησε  με την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ως Μέτρο  Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε), λέγοντας  πως: «Ο Ε/κ ηγέτης (Πρόεδρος Αναστασιάδης) το έθεσε αυτό ως όρο, αλλά στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει κάτι σχετικό με τα Βαρώσια. Ακόμη και ο Ομπάμα λέει στη δήλωσή του, ότι πρέπει να γίνει κάτι που και οι δύο πλευρές το αποδέχονται. Και η ΕΕ λέει ότι αν θα γίνει κάτι με τα Βαρώσια θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Εμείς δεν θα δώσουμε στους Ε/κ τα Βαρώσια που είναι το καλύτερό μας χαρτί, για να βγει ‘ναι’ στην ε/κ πλευρά. Αυτό δεν μας φέρνει κοντά στη λύση, αντίθετα μας απομακρύνει», δήλωσε ο Ναμί.

Αξίζει να σημειωθεί και η  στάση που τηρεί επί του θέματος η ΕΕ. Ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερώτημα που υπέβαλα, απέφυγε να θέσει το θέμα των Βαρωσίων ως Μ.Ο.Ε, εντάσσοντας το στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Μια τέτοια προσέγγιση είναι βέβαια εντελώς διαφορετική από αυτήν της Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία όχι μόνο δεν σεβάστηκε ποτέ το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΟΗΕ)  για επιστροφή της κλειστής πόλης, αλλά ζητά και πρόσθετα ανταλλάγματα, απευθείας εμπόριο και αναγνώριση του παράνομου  αεροδρομίου της  Τύμπου.

Παράληλα καταγράφονται κι άλλες τοποθετήσεις του Οζντιλ Ναμί που χρήζουν αξιολόγησης.   Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει ‘όχι’ στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν, αφού σε περίπτωση που θα διαφανεί από δημοσκοπήσεις που θα  προηγηθούν, ότι η προτεινόμενη λύση δεν περνά, δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα. Κατά την πρόσφατη  επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, τόνισε επίσης την ανάγκη  «επικέντρωσης μόνο στα άλυτα θέματα» στις συνομιλίες. Θεωρεί  «ιστορική», κατά την άποψή του, την κοινή δήλωση γιατί  μπορεί «να παραπέμψει σε ταχεία πρόοδο εντός των προσεχών μηνών». Δεν παρέλειψε να ζητήσει την οικονομική αρωγή της ΕΕ για να προετοιμαστεί η τ/κ κοινότητα για την πλήρη ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια με την προσδοκούμενη λύση στο κυπριακό,  τονίζοντας τόσο τα «φιλοευρωπαϊκά αισθήματα» της  τ/κ ηγεσίας όσο και το  μύθο της ‘απομόνωσης ‘ των τ/κ, αλλά και τη θετική αποδοχή του σχεδίου Αννάν, προσδοκώντας και πάλιν επιβράβευση με την τοποθέτηση τ/κ παρατηρητών στο ευρωκοινοβούλιο…

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, είναι απαραίτητο οι όποιες κινήσεις γίνονται από την πλευρά μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και  μελετημένες για να μην θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου. Οφείλουμε παράλληλα , να  αντιμετωπίσουμε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και την τουρκική προπαγάνδα που επιδιώκει  πλήρη αποενοχοποίηση της Τουρκίας. Μεθοδικά θα πρέπει να εξουδετερώσουμε την εικόνα που επιχειρεί καθημερινά  να δημιουργήσει η Άγκυρα και να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ των διαχρονικών θέσεων και επιδιώξεών μας.   

Εντός και εκτός Ευρώπης να δράσουμε στοχευμένα και συντονισμένα θέτοντας υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον. 

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.