Ευρώπη υπό απειλή. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


Iceland-protests-0016

Η τάση του ευρωσκεπτικισμού συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη, δίνοντας την ευκαιρία σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις να διεισδύουν και να ριζώνουν επικίνδυνα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. 

Τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα που δυστυχώς αντικατοπτρίζει την σημερινή πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, στο Ευρωβαρόμετρο Σεπτεμβρίου για την Κύπρο, το  69% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Κύπρος δεν έχει ωφεληθεί από την ένταξή μας στην ΕΕ, ενώ μόλις 28% έχει απαντήσει θετικά. Επίσης, το 36% των Κυπρίων θεωρεί πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ είναι αρνητικό, 27% θετικό και 37% ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

 Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για Ευρωεκλογές του 2014, υπό τον τίτλο “Act, React, Impact”, δηλαδή, «Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε». Βασικός άξονας της υπό εξέλιξη εκστρατείας ενημέρωσης και προσέγγισης των πολιτών, είναι να αντιληφθεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης πως έχει δικαίωμα και υποχρέωση να διαμορφώσει με τη ψήφο του, το δικό του μέλλον και το μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωκοινοβούλιο απέκτησε περισσότερες εξουσίες και κυρίως  το δικαίωμα της συναπόφασης σε αρκετές επιτροπές.

Η ωραιοποίηση της κατάστασης δεν είναι αυτοσκοπός. Επίσης, στόχος δεν πρέπει να είναι να μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Έχουμε υποχρέωση, όμως, να αγωνιστούμε μέσα στην ίδια την Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. Ο πολίτης οφείλει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, γιατί διαφορετικά θα εκχωρήσει ουσιαστικά το δικαίωμα του «εκλέγειν», σε άλλους για να αποφασίζουν για το δικό του μέλλον. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι το μοναδικό εκλελεγμένο Σώμα της Ε.Ε. για να εκπροσωπεί τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, είναι πολύ σημαντικό να κυριαρχήσουν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν ξεκάθαρες, ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, όραμα, θέσεις και απόψεις που να οδηγούν την Ευρώπη μακριά από την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κρίση, την ανεργία, τις τεράστιες ανισότητες, δίνοντας προοπτική και μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση για  μια κοινωνική Ευρώπη. Αν δεν ψηφίσουμε, κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν για μας και κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για την εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης. Το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί από το 2014 να διαδραματίζει ένα πιο σημαντικό ρόλο. Θα κληθεί κατά κύριο λόγο να προασπιστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να αντισταθεί σε πολιτικές που οδηγούν τους Ευρωπαίους πολίτες στο μαρασμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εξαθλίωση και τον εξευτελισμό.

Η Κύπρος, διαθέτει μόλις έξι Ευρωβουλευτές ανάμεσα σε 754. Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, πέραν από τη μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, να επιλεγούν αυτοί που πραγματικά μπορούν να σηκώσουν το βάρος, μέσα σε ένα περιβάλλον που πολλές φορές εξελίσσεται σε εχθρικό και που είναι γεμάτο παγίδες και δυσκολίες.

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τεχεράνη, Ιράν: Μια καλυμμένη γυναίκα περπατά δίπλα σε μια τοιχογραφία ενός λευκού αλόγου στην ιρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αναφορές, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Abedin Taherkenareh/EPA

Ήξερες ότι...

Ο Τσάρλι Τσάπλιν (ο αυθεντικός) βγήκε τρίτος σε έναν διαγωνισμό σωσιών του Τσάρλι Τσάπλιν.

Σήμερα


Κυριακή
19
Ιανουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Ευφρασία, Ευφρασίτσα, Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

1950
Ο Μάο Τσε Τουνγκ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τη Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βιετνάμ.
1952
Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1953
Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης
1955
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.
1997
O Γιάσερ Αραφάτ γυρνά στη Χεβρώνα μετά από 30 χρόνια, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την παράδοση της τελευταίας πόλης στη Δυτική Όχθη από τους Ισραηλινούς στους Παλαιστίνιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy