fbpx

Οι επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Του Άντρου Καραγιάννη

Τα ΜΚΔ αποτελούν ανάγκη της σύγχρονης εποχής ή της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας στην οποία ζούμε.  Δυστυχώς, η κατάχρησή τους και η μη ορθολογική αξιοποίησή τους οδηγεί αναπόφευκτα στην αλλοίωση της ιδιαίτερης προσωπικότητας των ανθρώπων και κυρίως κατευθύνει με αρνητικό τρόπο τη συμπεριφορά παιδιών και νέων ανθρώπων.  Η εξάπλωση του διαδικτύου, αλλά και των ΜΚΔ έχει φέρει πολιτικά πρόσωπα και αιρετούς αξιωματούχους σε πολύ δύσκολη αμυντική θέση, αφού δεν μπορούν να αντιδράσουν στη διάδοση της γρήγορης και πολλές φορές ψευδούς είδησης.

Ο χρήστης των ΜΚΔ μπορεί ανά πάσα στιγμή, από την αναπαυτική πολυθρόνα του να διαδώσει ό,τι θέλει και το περιεχόμενο της είδησης να περιέχει μια γερή δόση ψεμάτων και άλλων σκοπιμοτήτων.  Η δικαιολογία, ότι η παραπληροφόρηση πάντα υπήρχε, δεν βελτιώνει την κατάσταση και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα νομικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Τα ΜΚΔ συνέβαλαν, λόγω της επιρροής τους, στην αλλαγή της άσκησης πολιτικής, αλλά και διπλωματίας.  Με ένα μήνυμα στο Twitter, για παράδειγμα, ο αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να αναστατώσει και να διχάσει τον κόσμο.  Η ανάγκη της πρώτης δημοσίευσης ειδήσεων και η άμεση διάδοσή τους, προκαλεί ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα πολλές ειδήσεις να μην είναι ούτε τεκμηριωμένες ούτε βάσιμες.  Η πίεση του χρόνου αναγκάζει αρκετούς λειτουργούς του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου να μην ασκούν διερευνητική δημοσιογραφία, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ειδήσεις να μην πείθουν ή να διαψεύδονται από τις εξελίξεις.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ανατρέξουμε ξανά στον Ισπανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιγνάσιο Ραμονέ, ο οποίος πολύ σωστά έχει επισημάνει ότι το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ οδηγούν την έντυπη δημοσιογραφία σε ολική εξαφάνιση.  Ο κόσμος, λόγω της επιρροής των ΜΚΔ, χωρίζεται σε πλούσια και φτωχά ενημερωμένους ή παραπληροφορημένους.  Ο κάθε πολίτης, τονίζει ο Ραμονέ, γίνεται σήμερα ένας «δημοσιογράφος». Η είδηση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση του κάθε χρήστη, ο οποίος ως δραστήριος αποστολέας μηνυμάτων, γίνεται ο ίδιος ιστογράφος και δημιουργός κειμένων.

Η σημερινή κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική, ενώ τα ΜΜΕ και ΜΚΔ γίνονται πιο μαζικοποιημένα, αφού μπορούν να επηρεάσουν και να χειραγωγήσουν τις μάζες με τον πιο απάνθρωπο και ανώδυνο τρόπο. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι εξεγέρσεις στην Τυνησία, Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, όπου πληροφορηθήκαμε για αυτές μέσω των εικόνων από τα κινητά τηλέφωνα των αυτόπτων μαρτύρων.  Υπάρχουν, όμως, κι άλλες εξεγέρσεις και λιμοκτονίες, για τις οποίες υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση, όπως η εξαθλίωση του λαού της Υεμένης από τις γειτονικές χώρες.

Τα ΜΚΔ αποτελούν αναπόφευκτο προϊόν της σημερινής κοινωνίας, το οποίο καθορίζει τη ζωή, την καθημερινότητα και το life style των χρηστών και αποδεκτών.  Η διαδικτυακή κοινωνία όχι μόνο δεν καθορίζει τον τρόπο σκέψης μας, αλλά έχει εισβάλει στην προσωπική μας ζωή, χαράζοντας πολιτική και αλλάζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ξυλάκια. Μπαμπού τοποθετημένα όρθια τακτοποιούν οι χωρικοί στο Jian της επαρχίας Jiangxi στην Κίνα όπου όταν στεγνώσουν θα γίνουν εύχρηστα ξυλάκια (chopsticks). REUTERS/Stringer

Ήξερες ότι...

Η Coca Cola ήταν αρχικά πράσινη.

Σήμερα


Σάββατο
19
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Κλεοπάτρα, Κλειώ, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα, Φίληξ, Φήλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη

1863
Ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α ορκίζεται Βασιλιάς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
1901
Αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο Νικόλαο Β της Ρωσίας.
1933
Η Γερμανία αποσύρεται από την Κοινωνία των Εθνών.
1935
Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.
1960
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.
2003
Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β.
2005
Ξεκινά στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy