fbpx

Η προώθηση υγιεινής και βιώσιμης διατροφής. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Η ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έχει ψηφίσει ομόφωνα την προώθηση σχεδίου γνωμοδότησης για παροχή τοπικών και περιφερειακών κινήτρων για τη στήριξη μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής.

Εναπόκειται, ωστόσο, στον σωστό προγραμματισμό, στη στοχοθέτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για εφαρμογή του πιο πάνω σχεδίου. 

Οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι πολίτες ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και με δραστηριότητες, που συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τις υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές. 

Οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους ζούμε σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η αυξημένη προτίμηση σε ζωικά τρόφιμα με πολλές θερμίδες και λίπος όπως η ταχυφαγία, αλλά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία μας.  Αρκετές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού πάσχουν από διάφορες σωματικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, οι καρδιοπάθειες κ.ά.  Όλα αυτά αποτελούν κατάλοιπα της κακής διατροφικής επιλογής και της καθιστικής ζωής. 

Ένας άλλος καλός τρόπος προώθησης της υγιεινής διατροφής είναι μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών και της σχολικής σίτισής τους.  Εκπαιδευτικοί, προπονητές, γιατροί, σύμβουλοι και γονείς, θα πρέπει να επιμορφωθούν κατάλληλα, ούτως ώστε να προωθούν την υγιεινή διατροφή από τη σχολική ηλικία.  Τα προϊόντα που παρέχονται στα σχολικά γεύματα, στα κυλικεία και στους αυτόματους πωλητές, θα πρέπει να είναι άριστης διατροφικής αξίας και ποιότητας.  Οι μαθητές και οι νέοι μας γενικότερα, θα πρέπει να είναι γνώστες των διατροφικών πλεονεκτημάτων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του φρέσκου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία υπερτερούν των αγαπημένων τροφίμων και ποτών της νεολαίας, που είναι πλούσια σε περιεκτικότητα λιπαρών και ζάχαρης και προωθούνται μέσω εμπορικών διαφημίσεων. 

Η ενημέρωση του κοινού για τα πλεονεκτήματα της ένταξης των φρέσκων προϊόντων, που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους από τους ίδιους τους παραγωγούς, θα πρέπει να καταστεί θεσμός.  Η υγιεινή διατροφή βοηθά στην έγκαιρη πρόληψη ασθενειών και συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού γενικότερα. 

Η Κύπρος, ως μεσογειακή χώρα, μπορεί εύκολα να προωθεί τη μεσογειακή διατροφή κάτι που θα επιφέρει έσοδα στις τοπικές αρχές, αλλά και στο κεντρικό κράτος, από το ενδιαφέρον, που θα επιδείξουν τόσο ντόπιοι όσο και ξένοι καταναλωτές. 

Η προώθηση τοπικών προϊόντων μέσω των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων – ιδρυμάτων θα αποτελέσει το έναυσμα για στήριξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος πλήττεται συνεχώς από την κλιματική αλλαγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.  Η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ενασχόλησης των νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει πρότυπο μίμησης, αλλά και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων επιστημόνων.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε ζωντανή την ύπαιθρο και στερεές τις γεωργικές μας ρίζες και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο ζωής, τότε θα πρέπει να εντάξουμε την υγιεινή διατροφή στο καθημερινό μας πρόγραμμα, αρχίζοντας από το σπίτι και εστιάζοντας στους νέους μας. 

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

rama

Είναι γνωστός για τις ακραίες επιλογές του στο ντύσιμο. Κορυφαία εμφάνιση υπήρξε η βερμούδα με λεπτές κάλτσες μέχρι την μέση της γάμπας, δετό παπούτσι, σακάκι και γραβάτα την ημέρα των εκλογών στην Αλβανία. Αλλά και στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Πράγα ο Εντι Ράμα μαγνήτισε το φακό. Κρίμα που δεν φαίνονται τα ντεσέν στην γραβάτα. (AP Photo/Petr David Josek)

Ήξερες ότι...

Το σύμβολο της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο, ήταν ο φτερωτός φαλλός. Τα περισσότερα αντικείμενα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές ήταν φαλλόμορφα.

Σήμερα


Κυριακή
15
Σεπτεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας

Γιορτάζουν : Βησσαρίων, Βησσαρίωνας, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Νικήτας, Νικήτη, Νικήτα

1656
Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
1789
Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
1821
Υπογράφεται στο Ελ Σαλβαδόρ η Acta de Indepedencia, με την οποία η ισπανοκρατούμενη Κεντρική Αμερική αποκτά δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
1919
Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.
1949
Στα 75 του χρόνια, ο δρ. Κόνραντ Αντενάουερ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1952
Ο ΟΗΕ παραχωρεί την Ερυθραία στην Αιθιοπία.
1989
Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy