«Το αυτοκίνητο του λαού». Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

carlaosandros Το σκάνδαλο με τις παραποιήσεις του λογισμικού των κινητήρων ντίζελ της Volkswagen έχει ταρακουνήσει τόσο τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όσο και τους έμπιστους πελάτες της.

Η απόκρυψη και χειραγώγηση κάποιων δεδομένων για να φανούν οι εκπομπές ρύπων χαμηλότερες, τα αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον όπως και οι παρεμβάσεις στο τεχνικό κομμάτι, αποτελούν μέρος του σκανδάλου. 

Ένα άλλο σοβαρότατο γεγονός, είναι η προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, ούτως ώστε το γερμανικό προϊόν να φαίνεται πιο αξιόπιστο, σύγχρονο και ανώτερο από τους ανταγωνιστές του. 

Η Volkswagen έχει τις ρίζες της από την περίοδο της ναζιστικής  Γερμανίας που ιδρύθηκε για να προμηθεύει αυτοκίνητα και μηχανές για όλους, σε πλούσιους και φτωχούς, εξού και το όνομα «το αυτοκίνητο του λαού».  Τα γερμανικά προϊόντα φημίζονται για την ανωτερότητά τους, ενώ οι Γερμανοί επενδύουν πολύ στην τελειότητα, στην πολυτέλεια και στην ασφάλεια. Έχουν δηλαδή δημιουργήσει ένα δυνατό branding καθιερώνοντας μια εμπορική επωνυμία για τα δικά τους προϊόντα, τα οποία λόγω της καλής ποιότητας τους προσδίδουν αξίες και κύρος στους κατόχους τους.  

Δυστυχώς, όπως λέει και ο σοφός λαός, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Γερμανίας.  Σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι για το σκάνδαλο αφού κάποιοι ανώτεροι έδιναν εντολές στους μηχανικούς.  Μπορεί να έχει αναγκαστεί σε παραίτηση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αλλά το θέμα δεν κλείνει εδώ.  Η παραποίηση του λογισμικού αποτελεί έργο μιας ομάδας και όχι ενός μόνο ατόμου.  Τα άτομα που έφυγαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου αποζημιώθηκαν και πιθανόν σύντομα θα επαναδραστηριοποιηθούν σ’ άλλες εταιρείες. 

Τι θα γίνει με τους απλούς εργάτες που θα μείνουν;  Θα τους απολύσουν ή θα μειωθούν οι μισθοί τους;  Τις απώλειες της εταιρείας ποιος θα αναγκαστεί να τις καλύψει; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα για να διασωθεί η υστεροφημία της εταιρείας.  Σίγουρα θα βρεθούν τρόποι για διασφάλιση του καλού ονόματός της, αλλά μέχρι να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες μέσω αποζημιώσεων ή ανταλλαγών για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξαν τόσα χρόνια οι πελάτες της. 

Η Volkswagen εν γνώσει της, προσπάθησε να ξεγελάσει τους αγοραστές για να συναγωνιστεί τους ανταγωνιστές της.  Μπορεί να επιδιώξουν να  ρίξουν τις τιμές των αυτοκινήτων, να ανταλλάξουν αρκετά εκατομμύρια μηχανές αλλά το πλήγμα θα παραμείνει βαθύ.  Μια αξιόπιστη εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει στον κόσμο ένα προϊόν το οποίο είναι ελλιπές ή παραποιημένο.  Αυτό σημαίνει ότι χάνει την αξία της, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των υποψήφιων αγοραστών, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός βγάζει στις αγορές αυτοκίνητα καλύτερης τεχνολογίας.  

Αυτό το σοβαρό σφάλμα της γερμανικής εταιρείας, απεικονίζει την υποκρισία που επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία.  Προσπάθησαν δηλαδή να κρύψουν κάτω από το χαλί κάποιες αδυναμίες  για να ξεγελάσουν τον απλό κόσμο που τόσο καιρό τους στήριζε, στον βωμό του εύκολου χρήματος και του αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Ο κόσμος, στον οποίο ζούμε σήμερα, δεν είναι ο ιδανικός όπως θέλουν να τον ωραιοποιούν κάποιοι ηγέτες κρατών αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες.  Σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σκηνές από άστεγους, άνεργους και φτωχούς, γιατί θέλουν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ούτε ρατσιστικές, ξενοφοβικές διαδηλώσεις, ούτε διαφθορά και εγκληματικότητα  λαμβάνουν χώρα ή συνυπάρχουν στον ιδανικό κόσμο της καλοπέρασης. 

Αυτό που μας απομένει τώρα, είναι να αντικρίσουμε ποιος θα βγει νικητής από αυτή την μη αιματηρή συμπλοκή. Από την μία ο λαός, ο οποίος έμαθε να χειραγωγείται από τους δημαγωγούς και από την άλλη οι μεγαλοεπιχειρηματίες που γνωρίζουν πώς να παραποιούν τα γεγονότα, αλλά και να κυβερνούν.  Όποια και να είναι η κατάληξη, η Volkswagen θα αποτελεί το «σκαθάρι» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy