Καταπολέμηση της εποχικότητας. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

ilovecyprus Ένα από τα βασικότερα μέτρα που θα ωθήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και στην αναβάθμιση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας, ενός φαινομένου που οδηγεί κάποιες παραλιακές περιοχές της Κύπρου να λειτουργούν μόνο τη μισή χρονιά ενώ την υπόλοιπη να παρουσιάζουν μια εικόνα ερήμωσης.

Η συνεχής αξιολόγηση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί μας και η εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και στοχευμένες στρατηγικές θα αφήσουν τους τουρίστες, ξένους και ντόπιους, περισσότερο ευχαριστημένους.  Άλλωστε, μόνο ο ικανοποιημένος τουρίστας θα μας προωθήσει και θα μας ξανάρθει.

Η κάθε περιοχή της μικρής Κύπρου έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που αυτές θα πρέπει να αναδείξουμε. Όσο πιο επικεντρωμένη στο τοπικό της προϊόν είναι μια περιοχή, τόσο πιο πολύ ελκυστική γίνεται. Για παράδειγμα, μια περιοχή μπορεί να φημίζεται για τις ωραίες παραλίες, άλλη για τα  μουσεία, για τα παραδοσιακά εστιατόριά, ενώ άλλες να προσφέρουν πιο ενισχυμένο προϊόν όσον αφορά στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση. Ο πλούτος της κάθε περιοχής θα πρέπει να γνωστοποιείται με διάφορους τρόπους στους τουρίστες, έτσι ώστε να υπογραμμιστεί η ειδοποιός διαφορά μας από ανταγωνιστικούς προορισμούς. Παράλληλα, για να μπορέσει να βελτιωθεί το ντόπιο τουριστικό προϊόν θα πρέπει να γνωρίζουμε τι προσφέρεται από άλλες χώρες στον τουριστικό τομέα, να κατανοήσουμε και τη δική τους αντίληψη στο τι επιθυμούν οι επισκέπτες και τι ανάγκες έχουν, έτσι ώστε να επανέλθουμε με πιο δυναμικές και βελτιωμένες προτάσεις.

Ο τουρίστας χρειάζεται ποικιλία στις επιλογές του, γι’ αυτό θα πρέπει να έχει μπροστά του ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες να έχουν στόχο (target) συγκεκριμένες ομάδες τουριστών, είτε αυτοί είναι νεαροί, ή λάτρεις του πολιτισμού, repeaters, συνταξιούχοι ή οικογένειες.

Για να πετύχουμε τον εκάστοτε στόχο θα πρέπει να διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε καλούς δρόμους, πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους γιατί μέσω του ολοκληρωμένου οδικού δικτύου δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες μας να ανακαλύψουν την ποικιλομορφία της κάθε περιοχής και να ζήσουν διάφορες εμπειρίες. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειάζεται πρώτα να το εφαρμόσουμε εμείς οι ίδιοι. Οι ντόπιοι θα πρέπει να δείχνουν το σωστό δρόμο στους επισκέπτες, γιατί ο επισκέπτης θέλει να γνωρίζει τις καθημερινές συνήθειες μας, για να προσπαθήσει να μας μιμηθεί. Η εμπειρία για  τον τουρίστα να κάνει ακριβώς αυτό που κάνει ο ντόπιος θα του μείνει αξέχαστη και αυτή θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας. Θα νιώθουν έτσι περήφανοι ότι και αυτοί αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης. Θα πρέπει λοιπόν να τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, να τους δείξουμε πως ζούμε, αφήνοντάς τους να ανακαλύψουν τη μαγεία της παραδοσιακής, κυπριακής φιλοξενίας.

Το κυπριακό πρόγευμα, οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα λαογραφικά μουσεία, τα καφενεία, οι εκκλησίες, οι πλατείες, οι ανθισμένοι κήποι των σπιτιών, οι φάρμες ζώων, οι λαϊκές αγορές, οι φραουλοφυτείες, οι μυρωδιές των εσπεριδοειδών, τα στενά δρομάκια, οι χώροι κοινωνικού αθλητισμού, όλα αυτά αποτελούν μέρος της κυπριακής καθημερινότητας, τα οποία θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη του επισκέπτη μετά το τέλος των διακοπών του.

Οι καλύτεροι πρεσβευτές της κυπριακής παράδοσης και φιλοξενίας είμαστε όλοι εμείς, από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πιο υψηλό αξιωματούχο. Η συμπεριφορά μας, ο τρόπος σκέψης, η ευγένια, η φιλικότητα, το χαμόγελο και η καλή διάθεση, αποτελούν βασικά χαρίσματα που διαθέτουμε αλλά θα πρέπει να τα προβάλλουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του επισκέπτη.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
19
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά

711
Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.
1333
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1870
Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.