Απεργώ γιατί… Της Αντριάνας Χαραλάμπους

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔ για ολοήμερη απεργία τις επόμενες δύο Πέμπτες.

Σε μια σημερινή συζήτηση μάλιστα κάποιος μου πέταξε την ατάκα «μόνο εσείς οι δάσκαλοι ασχολείστε ακόμα με απεργίες!». Πόσο δίκαιο έχει. Με εξαίρεση την τελευταία απεργία των συμβασιούχων νοσηλευτών (που σημειωτέων κατάφεραν να κερδίσουν αυτό που δικαιωματικά ζητούσαν) οι μόνοι που κατέρχονται σε απεργία τα τελευταία χρόνια είναι οι δάσκαλοι. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην εκπαίδευση, από τα φοιτητικά μάλιστα χρόνια, οι δάσκαλοι συχνά παλεύουν για τα δικαιώματα τους και τα δίκαια της κοινωνίας. Πότε για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, πότε για την ελλειμματική στελέχωση των σχολείων, πότε για τη μείωση μισθών πότε.. πότε…πότε… Ο δάσκαλος είναι αυτός που κατά καιρός με ένα πανό στο χέρι διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.

Τα τελευταία χρόνια ο δάσκαλος έχει απαξιωθεί στα μάτια της κοινωνίας. Για πολλούς ο δάσκαλος είναι ο χαραμοφάης, ο υψηλόμισθος, αυτός που δουλεύει τον μισό χρόνο και τον άλλο μισό κάθεται και πληρώνεται. Τα ωφελήματα του επαγγέλματος είναι όντως πολλά και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αυτά όμως ήταν πάντα. Ποτέ άλλοτε ο δάσκαλος δεν είχε απαξιωθεί όπως σήμερα. Αυτό βέβαια προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας γενικής ισοπεδωτικής τάσης της κοινωνίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης των αξιών. Ο δάσκαλό συχνά βάλλεται από παντού ότι ενώ απολαμβάνει πολλά και εργάζεται ελάχιστα, έχει συχνά το θράσος να απεργεί ζητώντας και άλλα ωφελήματα. Καλά δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους; Δεν βλέπουν τον κόσμο δίπλα τους που χάνει τη δουλειά του και κάνουν και απεργίες;

Ναι λοιπόν! Να χαίρεσαι αγαπητή κοινωνία που ο δάσκαλος εξακολουθεί παρά την κρίση των αξιών να υψώνει το ανάστημά του και να ζητά αξιοπρέπεια, δίκαιες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να χαίρεσαι αγαπητή κοινωνία που οι δάσκαλοι των παιδιών σου εξακολουθούν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς, τα παιδιά και τους νέους συναδέλφους τους.

Για αυτό λοιπόν θα απεργήσω γιατί η Βουλή αποφάσισε αυτούς που δουλεύουν τριάντα μήνες ήδη στην εκπαίδευση και ενώ βάσει νομοθεσίας θα έπρεπε να είχαν ήδη μονιμοποιηθεί, να τους  αφήσει ξεκρέμαστους. Να τους υποχρεώσει μετά από 9-10 χρόνια εργασίας να δώσουν και πάλι εξετάσεις για να αποδείξουν την αξία τους. Απεργώ γιατί στέκομαι δίπλα στους νέους εκπαιδευτικούς που αγαπητή κοινωνία εδώ και 9-10 χρόνια έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά σου, έχουν προσφέρει άπειρες γνώσεις με τις σπουδές και την εμπειρία τους, έχουν καταφέρει να στελεχώσουν τα σχολεία με αξιοπρέπεια και πολλές φορές καλύτερα και από εμάς τους μόνιμους. Απεργώ για τη συνάδελφο που ενώ το παιδί της καιγόταν από πυρετό στεκόταν στην τάξη και δίδασκε τα δικά σου παιδιά γιατί η ίδια δεν δικαιούται ούτε και μια μέρα άδεια επειδή είναι αντικαταστάτρια. Απεργώ για όλους αυτούς τους νέους εκπαιδευτικούς που καθημερινά εδώ και χρόνια δίνουν τη ζωή τους στην τάξη. Αυτούς που εσύ συχνά ευχαριστείς για το σπουδαίο τους έργο χωρίς να ξέρεις ότι ήταν απλά ένας αντικαταστάτης που αύριο θα ψάχνει ξανά δουλειά. Απεργώ για τις οικογένειες τόσων συναδέλφων που θα μείνουν ξεκρέμαστες μετά από τόσα χρόνια έτσι ξαφνικά. Απεργώ για την Αρίστη, την Έφη, τη Μαρία, τον Κώστα που δούλεψαν δίπλα μας και στελέχωσαν άριστα τη σχολική μονάδα και ανταποκρίθηκαν πλήρως σε όλα τα καθήκοντά τους.  

Ζητάς αγαπητή κοινωνία τους άριστους των αρίστων για να διδάσκουν τα παιδιά σου. Και εμείς για αυτό θα βγούμε στους δρόμους. Για να συνεχίσουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί να εργάζονται για τα παιδιά μας με το ίδιο πάθος όπως τόσα χρόνια κάνουν.

Αν εσύ κοινωνία δεν αντιδράσεις όταν αύριο θα απολύσουν εν λευκώ τον συνάδελφο σου να ξέρεις ότι το πρόβλημα δεν το έχω εγώ, αλλά ΕΣΥ που αδυνατείς να αντιδράσεις και απλά περιμένεις τη σειρά σου.

 

Γράφει: Αντριάνα Χαραλάμπους

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy