Γυναίκες στην εξουσία και σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Της Άντρης Χαραλάμπους

womeninpower1Διανύουμε την πιο βαθιά και συνάμα μακρά οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Για τη χώρα μας η κρίση αυτή ήρθε και θα μείνει για πολλά χρόνια. Βιώνουμε το αποτέλεσμα ενός κοντόφθαλμου δομικού οικονομικού σχεδιασμού βασισμένου σε συγκυριακές επιλογές και οπορτουνιστικούς σχεδιασμούς. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προνοητικότητα και πρωτίστως χωρίς επιστημοσύνη οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό και κοινωνικό σταυροδρόμι. Πολιτικά το κράτος χρειάζεται επανίδρυση. Κοινωνικά χρειαζόμαστε λαϊκή εγρήγορση και γνώση.

Η ΠΟΓΟ δεν συμβιβάστηκε ποτέ με πολιτικές χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες. Αντίθετα πρωτοστάτησε στη χειραφέτηση  της Κύπριας γυναίκας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πολιτισμικός εκφυλισμός που παρατηρείται διαβρώνει και υποσκάπτει το ρόλο που η γυναίκα θα πρέπει να κατέχει στην πολιτική ζωή.

Καθίσταται πλέον επάναγκες η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών με σκοπό, την πραγματοποίηση ουσιαστικής «ρωγμής» στη «γυάλινη οροφή» που διαχωρίζει τα δύο φύλα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Στόχος μας είναι η στήριξη της γυναίκας μέσα από πολιτικές και δράσεις, που έχουν σκοπό να συμβάλουν στην αλλαγή της στερεοτυπικής εικόνας της. Παράλληλα, για τις εργαζόμενες γυναίκες, θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που θα προωθούν και θα ενισχύουν την εναρμόνιση της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής.

Η Κύπρια γυναίκα είναι εκείνη που διαχρονικά υπηρέτησε το συνοχικό ρόλο στην Κυπριακή οικογένεια, ένα ρόλο που έχει απολέσει μέσα από την ευμάρεια και το μιμητισμό. Ειδικά τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε μια βαθιά και, όπως φαίνεται μακροχρόνια οικονομική κρίση, η Κύπρια γυναίκα θα κληθεί να αναλάβει το βάρος της στήριξης της συνοχής της οικογένειας σε μεγάλο βαθμό.

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και ιδιαίτερα στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων συναντά εμπόδια, τα οποία αφορούν τόσο την κυρίαρχη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, όσο και στις ίδιες τις δομές της πολιτικής. Αν και το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών έχει αυξηθεί, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι συγκριτικά ελάχιστη, σε σχέση με το γεγονός ότι χρειάζεται να επιτευχθεί η ισότητα και η ισοτιμία των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Ανήκουμε σε ένα κίνημα που μπορεί να καυχιέται ότι αναδείχθηκε μέσα από κοινωνικούς αγώνες δεκαετιών, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο κόμμα στη Κύπρο. Ένα κίνημα πρωτοπόρο στη χάραξη και παραγωγή πολιτικής για όλα τα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται.   Είναι για αυτό το λόγο που είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας. Τη λεωφόρο της ιστορίας μας τη βαδίζουμε καθημερινά. Τη λεωφόρο προς ένα φωτεινότερο μέλλον για τον τόπο μας πρέπει να την κτίσουμε με κόπο, χωρίς αυταρέσκεια και χωρίς ρεβανσισμό.

Γράφει: Άντρη Χαραλάμπους


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy