fbpx

Τι μας “λέει” για το μαζικό έγκλημα κατά των προσφύγων η αδιάψευστη “γλώσσα των αριθμών”. Της Άντρης Δημητρίου

Niarchos Lesvos 1200Αυτή η λεγόμενη αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, αν ξέρει κάποιος και μπορεί δίχως παρωπίδες να τη διαβάσει όλα τα αποκαλύπτει. Μέχρι και αυτόν τον ένα και μοναδικό ηθικό αυτουργό των μαζικών εγκλημάτων της σύγχρονης ιστορίας των ανθρώπων, αυτόν τον οποίο με χίλια μύρια λόγια “ψεύτικα και μεγάλα” προσπαθούν οι “συγγενείς και φίλοι του” συνένοχα να καλύψουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα στοίχισε το 2015 περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το συντριπτικά μεγάλο μέρος αυτής της “επένδυσης” αφορά έργα και υπηρεσίες αποτροπής της εισόδου των προσφύγων από τα χερσαία σύνορα. Ο φράκτης του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα – η υψηλού κόστους συντήρηση των πολλαπλών υπερσύγχρονων φονικών συστημάτων του, τα μεγάλης σάρωσης συνοδευτικά του ραντάρ, οι πολλές δεκάδες μισθοί και οι χιλιάδες εργατοώρες που άμεσα συνδέονται με τη λειτουργία του, οι αναρίθμητες περιπολίες και βάρδιες παρακολούθησης – εκτιμήθηκε ως τόσο πολύ αναγκαία “εθνική επένδυση” ώστε το δυσθεώρητο ύψος της να θεωρηθεί στην πράξη δευτερεύουσα παράμετρος…

Επαναλαμβάνουμε το νούμερο για να το συγκρατήσετε: 300 εκατομμύρια ευρώ “επενδύθηκαν” στην Ελλάδα το 2015, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με δηλωμένο στόχο έναν και μοναδικό, την αποτροπή της εισόδου των προσφύγων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Όλη αυτή την χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες υποχρεώθηκαν να πάρουν τον επικίνδυνο για την ζωή τους δρόμο της θάλασσας. Αυτοί που τα κατάφερναν να φτάσουν στα νησιά χρειάζονταν κατά μέσο όρο 15 ημέρες για να φτάσουν στην Ειδομένη, σύνορο της Ελλάδας με την βόρεια γείτονά της FYROM. Με μέσο όρο 6 έως 10 χιλιάδες αφίξεις την ημέρα και 15 μέρες μέσο χρόνο παραμονής στη χώρα, καθημερινά στην Ελλάδα παρέμεναν (σε κάκιστες έως άθλιες συνθήκες) 100 έως 150 χιλιάδες πρόσφυγες. Οι τηλεοπτικές εικόνες που όλο αυτό το διάστημα παρήχθησαν και έκαναν τον γύρο του κόσμου – με τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς, πλατείες, συνωστισμένους και απεγνωσμένους - ήταν αυτές που έκτισαν την γενική εικόνα της ανίκανης να διαχειριστεί το “πρόβλημα” χώρας.

Πόσοι, εντέλει, παρεμποδίστηκαν στην πράξη να “περάσουν” στην Ευρώπη; Μερικές εκατοντάδες μωρά παιδιά και οι μανάδες τους που συνάντησαν τον θάνατο στα νερά του Αιγαίου. Για την τελεσίδικη “παρεμπόδιση” του καθενός μωρού παιδιού, για την τελεσίδικη “παρεμπόδιση” της καθεμίας μάνας, “επενδύθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ (κάντε και εσείς την απλή διαίρεση) περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σκληρές οι λέξεις; Μα δεν είναι δικές μας, η γλώσσα των αριθμών είναι αυτή που “μιλάει”. Και ποιος ήταν και είναι ο λόγος για αυτή την “επένδυση” του θανάτου; Το άρρωστο καλλιεργηθέν κλίμα εθνικισμού ήταν και είναι, ο άρρωστος εθνικιστικός λόγος ήταν και είναι που “θέλησε” με μίσος να επικοινωνεί την διέλευση χιλιάδων κατατρεγμένων ετούτων του κόσμου από την “ιδιαίτερης” πληθυσμιακής σύνθεσης Θράκη, ως υποτιθέμενο μέγα εθνικό κίνδυνο. Ο εθνικισμός ήταν και είναι αυτός που θέλησε να “επενδυθεί” μισό εκατομμύριο ευρώ για τον θάνατο καθενός μωρού παιδιού, καθεμιάς μάνας. Αυτός ήταν και είναι, αυτός και μόνο, ο μόνιμος ηθικός αυτουργός κάθε μαζικού της ανθρώπινης ιστορίας εγκλήματος.

Όχι, δεν μιλάμε εμείς για να μας προσάψετε σκληρότητα ή μονομέρεια στα λόγια, η γλώσσα των αριθμών είναι αυτή που “μιλάει”. Εμείς, στη σκέψη και μόνο ότι μωρά παιδιά προσφυγόπουλα πέθαναν στη θάλασσα με υποθερμία και οι ηρωίδες μανάδες τους πέθαναν μαζί τους κρατώντας τα σφικτά και μη μπορώντας να τα “αφήσουν” μέσα από την αγκαλιά τους, υποκλινόμαστε και σωπαίνουμε. Υποκλινόμαστε και σωπαίνουμε, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι στη μικρή μοιρασμένη μας πατρίδα που έχει πληρώσει με το αίμα πολλών χιλιάδων “παιδιών της” τον άρρωστο εθνικιστικό λόγο και την εγκληματική εθνικιστική στάση, οι πλείστοι των ανθρώπων θα πράξουν το ίδιο. Ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία αν μη τι άλλο λιγάκι πιο βαθιά να το σκεφτούν…    

Ευθύνη και αιτία, όλης αυτής της βαρβαρότητας κατά της ανθρωπότητας φέρουν οι πολέμοι , ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός. Και για την εγκληματική παρεμπόδιση διέλευσης των προσφύγων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα,καθώς και των συνόρων των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε που πλημμύρισαν  τις τηλεοπτικές οθόνες και τις ψυχές μας δάκρυα, ευθύνεται ο εθνικισμός, ο μόνιμος σύμμαχος και συνοδοιπόρος τους, αυτός που αναλαμβάνει τις πιο “βρώμικες” και εγκληματικές δουλειές τους… *HOT SPOT, στρατός, έλεγχος ροών, κλείσιμο συνόρων, διαρκείς προσβολές στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων: Μια ατζέντα με έντονα τα χαρακτηριστικά του μίσους, της ενοχής και του φόβου έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται σε ένα διεθνές περιβάλλον  όπου ποικίλες άρρωστες “εθνικιστικές φωνές” παραμονεύουν για να “αρπάξουν την ευκαιρία” και να την καταστήσουν ανεπίστρεπτη. Μπορούμε άραγε και πώς να τις εξουδετερώσουμε; Είναι βέβαιο ότι μπορούμε, αρκεί να πάψουμε εδώ και τώρα με την ανοχή μας να συγκαλύπτουμε μαζί με τους “συγγενείς και φίλους” του τον λόγο της ύπαρξής τους, αρκεί ευθέως να αναγνωρίσουμε και άφοβα να αποκαλύψουμε τον πραγματικό ηθικό αυτουργό του μαζικού εγκλήματος σε βάρος των προσφύγων που έχει ως σήμερα συντελεστεί και μαζί με αυτόν τους “συγγενείς και φίλους” του που μέχρι σήμερα χυδαία τον συγκαλύπτουν. Η “αρρώστια” αυτή αντιμετωπίζεται (και εξουδετερώνεται) με ένα και μοναδικό αντίδοτο. Την αλήθεια!

Γράφει: Άντρη Δημητρίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Δευτέρα
28
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Γιορτάζουν : Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

1820
Η ντομάτα αποδεικνύεται δημόσια ασφαλής όταν ο Ρόμπερτ Τζόνσον τρώει 24 κιλά ντομάτες στο Σάλεμ της Μασσαχουσέτης.
1823
Ο Λέων ΙΒ εκλέγεται Πάπας.
1867
Το Τορόντο γίνεται πρωτεύουσα του Οντάριο.
1960
Το Μάλι εντάσσεται στον ΟΗΕ.
1974
Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία
1994
Από βύθιση του υπερωκεάνιου «Εσθονία» λόγω εισόδου νερού από την μπουκαπόρτα πνίγονται στη Βαλτική 852 άτομα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy