Οι μαθητές χθες και οι μαθητές προχθές. Του Αντρέα Παναγιώτου

COVER ELAM MAKIΟι μαθητές της Λευκωσίας προχθές έφυγαν από τα σχολεία για να διαμαρτυρηθούν για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, μετά από παραίνεση της διορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας «ηγεσίας» της ΠΣΕΜ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τα 5/10 μέλη της Γραμματείας της ΠΣΕΜ και από τις 3/5 ΕΣΕΜ (Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου).

Προχθές πραγματοποιήθηκαν 3 ξεχωριστές πορείες, όχι του οργανωμένου μαθητικού κινήματος όπως κάθε χρόνο, αλλά τριών μαθητικών οργανώσεων (ΜΑΚΙ-«ΠΣΕΜ», ΕΦΕΝ, ΕΛΑΜ). Οι μαθητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αγνόησαν και τις τρεις οργανώσεις και δεν έλαβαν μέρος σε καμιά από αυτές τις πορείες.

Οι μαθητές χθες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο έδωσαν βροντερό «παρών» στις αντκατοχικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Πολυτεχνείου, τις οποίες συνδιοργάνωσαν η ΕΣΕΜ κάθε επαρχίας, μαζί με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, την ΠΟΦΕΝ. Παρ’ όλες τις απειλές και την τρομοκρατία για απουσίες από διευθύνσεις, οι μαθητές σύσσωμοι έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις και έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας για το ότι ακολουθούν μόνο τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανά τους, όσο και στην κοινωνία.

Οι μαθητές προχθές, φώναζαν συνθήματα όπως «Τούρκος καλός μόνο νεκρός», «Τούρκοι Μογγόλοι Δολοφόνοι» και κρατούσαν πανό «Όχι στην ομοσπονδία» και «Κύπρος γη ελληνική».

Οι μαθητές χθες φώναζαν συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Ανεξαρτησία – Λευτεριά - Δημοκρατία» και κρατούσαν πανό «Η Ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί» (και στα τούρκικα) και «Ελληνοκύπριοι-Τουρκοκύπριοι, Κοινός αγώνας-Κοινή πατρίδα» (και στα τούρκικα).

Προχθές, έγιναν επιθέσεις σε Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και στάλθηκε το μήνυμα πως η νεολαία μας δε θέλει την ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τ/κ.

Στην πορεία χθες, οι μαθητές κρατούσαν πανό για κοινό αγώνα με τους Τουρκοκύπριους, δεν έγινε κανένα επεισόδιο, κύλησαν όλα ομαλά και στάλθηκε το μήνυμα πως η νεολαία μας θέλει την ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τ/κ.

Τις πορείες και τα επεισόδια προχθές εκμεταλλεύτηκαν οι ακροδεξιοί στην τ/κ κοινότητα για να «πείσουν» τους Τ/κ για το «ανέφικτο» της ειρηνικής συμβίωσης με τους Ε/κ και την ανάγκη της διχοτόμησης.

Τη μαζικότατη πορεία χθες, αξιοποίησαν οι δημοκρατικοί Τ/κ που θέλουν λύση και επανένωση, που δέχονται απειλές από τους ακροδεξιούς Τ/κ, για να στείλουν το μήνυμα πως οι μαθητές προχθές ήταν οι λίγοι, ήταν η μειοψηφία και πως η πλειοψηφία των μαθητών επιθυμεί την ειρηνική-κοινή συμβίωση με τους Τ/κ.

Ευθύνη για όλα όσα παρακολουθήσαμε προχθές, έχει σαφώς η δεξιά και η ακροδεξιά στη δική μας πλευρά, που με πρωτοστάτη το ΔΗΣΥ, σπέρνει για χρόνια τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία και τώρα θερίζουμε επιθέσεις και φασισμό. Ευθύνη έχει και το νυν Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποφασίζει αυταρχικά για τα ζητήματα της παιδείας, διορίζει την «ηγεσία» των μαθητών για να εξυπηρετεί τα σχέδιά του και προωθεί το γριβισμό στα σχολεία, καλώντας τα σχολεία να επισκέπτονται οι μαθητές το κρησφύγετο του Γρίβα.

Η ιστορία δε μας περιμένει! Προχωρεί μπροστά. Κι ήρθε η ώρα να βγάλουμε μπροστά τους μαθητές που πορεύτηκαν χθες και όχι τους λίγους μαθητές που δημιούργησαν επεισόδια προχθές. Ήρθε η ώρα η πολιτεία και το Υπουργείο να προωθήσει τα συνθήματα που ακούγονταν χθες και όχι τα διχαστικά μηνύματα στις πορείες προχθές. Το ερώτημα παραμένει, όμως: Ποιους μαθητές θεωρεί παράδειγμα το Υπουργείο και η κυβέρνηση; Τους μαθητές χθες ή τους μαθητές προχθές;

Γράφει: Αντρέας Παναγιώτου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy