fbpx

Έκκληση στον Πρύτανη. Του Ανδρέα Δημητρίου


 

ucypritanis1Ο Πρύτανης έχει ένα ξεκάθαρο προσωπικό μοντέλο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το θέλει εταιρικό και επιχειρηματικό. Στα πλαίσια του μοντέλου αυτού επιχειρεί ποικίλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Βασική αρχή είναι η οικονομική αυτονόμηση από την πολιτεία και η συνάρτηση των υποχρεώσεων των καθηγητών με ποσοτικοποιημένους ακαδημαϊκούς και οικονομικούς δείχτες, που προέρχονται από τον κόσμο των ιδιωτικών, κυρίως, επιχειρήσεων.

Διαφωνώ με το μοντέλο αυτό γιατί όπου εφαρμόστηκε στα πανεπιστήμια δεν απέδωσε. Στην πραγματικότητα κανένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια δεν το εφαρμόζει--πολύ περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Σέβομαι όμως την επιθυμία του να πείσει την ακαδημαική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία για την ορθότητα των θέσεων και των στόχων του.

Δεν αποδέχομαι όμως κατά κανένα τρόπο την τάση να υπερβαίνει το αποδεχτό για έναν κορυφαίο θεσμό, όπως είναι ο θεσμός του Πρύτανη, και να επιδίδεται σε ασύστολες επιθέσεις σε άτομα και πολιτικές δυνάμεις που δεν συμμερίζονται τις θέσεις του ή τους στόχους του. Η τακτική αυτή φτωχαίνει και εξασθενίζει την ακαδημαική κοινότητα γενικά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ειδικότερα.

Η σημερινή του επίθεση εναντίον μια ολόκληρης μεγάλης παράταξης του τόπου και μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας που προτάσσει το γενικό καλό και την υποχρέωση της πολιτείας προς τη διασφάλισή του, προσκαλεί μεγάλη θλίψη γιατί μας πάει πολλά χρόνια πίσω και δημιουργεί τον κίνδυνο να χάσει η ακαδημαική κοινότητα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη στήριξη που έχουμε όλοι ανάγκη.

Η έκκληση μου προς τον Πρύτανη: να σκεφτεί πολύ πάνω στους περιορισμούς που απορρέουν από το θεσμό που υπηρετεί. Αυτοί περιλαμβάνουν περίσκεψη στις αποφάσεις, συγκράτηση στο λόγο, και σεβασμό κάθε άλλης άποψης, είτε προέρχεται από άτομα ή θεσμούς. Η έκφραση λύπης για παρορμήσεις της στιγμής η λεκτικά ατοπήματα που τραυματίζουν το Πανεπιστήμιο θα του πιστωθεί!

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι η τρίτη φορά που οι εκατό οικογένειες του Majak Awar στην επαρχία Ghazal του Νοτίου Σουδάν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρώτη φορά που πλημμύρισε το χωριό της ήταν Ιούνιος, η δεύτερη τον Αύγουστο και τώρα και πάλι, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν καθώς το νερό κατέστρεψε και τις κατοικίες τους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη οι πλημμυρισμένες περιοχές του Σουδάν επηρεάζουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην χώρα. (AP Photo/Adrienne Surprenant)

Ήξερες ότι...

Ο πιο κοντός βρετανός μονάρχης ήταν ο Κάρολος Α'. Είχε ύψος 1,44 μ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Οκτωβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Γιορτάζουν :Χρυσάνθη, Χρυσάφιος, Χρυσάφης, Χρυσαφένια

1861
Ιδρύεται το Χρηματιστήριο του Τορόντο..
1870
Εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.
1946
Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου.
1963
Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης. Είναι ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται Νόμπελ.
1984
Εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας στις ΗΠΑ.
1990
Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
2001
Κυκλοφορούν από τη Μάικροσοφτ τα Windows XP.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy