Έκκληση στον Πρύτανη. Του Ανδρέα Δημητρίου


 

ucypritanis1Ο Πρύτανης έχει ένα ξεκάθαρο προσωπικό μοντέλο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το θέλει εταιρικό και επιχειρηματικό. Στα πλαίσια του μοντέλου αυτού επιχειρεί ποικίλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Βασική αρχή είναι η οικονομική αυτονόμηση από την πολιτεία και η συνάρτηση των υποχρεώσεων των καθηγητών με ποσοτικοποιημένους ακαδημαϊκούς και οικονομικούς δείχτες, που προέρχονται από τον κόσμο των ιδιωτικών, κυρίως, επιχειρήσεων.

Διαφωνώ με το μοντέλο αυτό γιατί όπου εφαρμόστηκε στα πανεπιστήμια δεν απέδωσε. Στην πραγματικότητα κανένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια δεν το εφαρμόζει--πολύ περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Σέβομαι όμως την επιθυμία του να πείσει την ακαδημαική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία για την ορθότητα των θέσεων και των στόχων του.

Δεν αποδέχομαι όμως κατά κανένα τρόπο την τάση να υπερβαίνει το αποδεχτό για έναν κορυφαίο θεσμό, όπως είναι ο θεσμός του Πρύτανη, και να επιδίδεται σε ασύστολες επιθέσεις σε άτομα και πολιτικές δυνάμεις που δεν συμμερίζονται τις θέσεις του ή τους στόχους του. Η τακτική αυτή φτωχαίνει και εξασθενίζει την ακαδημαική κοινότητα γενικά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ειδικότερα.

Η σημερινή του επίθεση εναντίον μια ολόκληρης μεγάλης παράταξης του τόπου και μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας που προτάσσει το γενικό καλό και την υποχρέωση της πολιτείας προς τη διασφάλισή του, προσκαλεί μεγάλη θλίψη γιατί μας πάει πολλά χρόνια πίσω και δημιουργεί τον κίνδυνο να χάσει η ακαδημαική κοινότητα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη στήριξη που έχουμε όλοι ανάγκη.

Η έκκληση μου προς τον Πρύτανη: να σκεφτεί πολύ πάνω στους περιορισμούς που απορρέουν από το θεσμό που υπηρετεί. Αυτοί περιλαμβάνουν περίσκεψη στις αποφάσεις, συγκράτηση στο λόγο, και σεβασμό κάθε άλλης άποψης, είτε προέρχεται από άτομα ή θεσμούς. Η έκφραση λύπης για παρορμήσεις της στιγμής η λεκτικά ατοπήματα που τραυματίζουν το Πανεπιστήμιο θα του πιστωθεί!

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαρκελώνη, Ισπανία: Εργάτες στη Βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 1882. Ανακοινώθηκε ότι το μεγαλύτερο και τελευταίο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, το κωδωνοστάσιο του Ιησού Χριστού, θα ολοκληρωθεί το 2025, με ένα παρατηρητήριο από το οποίο θα μπορούν 11 άτομα κάθε φορά να βλέπουν την πόλη. Την επόμενη χρονιά, ένας σταυρός ύψους 17 μέτρων θα τοποθετηθεί στην κορυφή του κωδωνοστασίου και ο καθεδρικός ναός θα ολοκληρωθεί, για να συμπέσει με την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του αρχιτέκτονά του, Αντόνι Γκαουντί. Alejandro García/EPA

Ήξερες ότι...

Γροιλανδία σημαίνει Πράσινη Χώρα.

Σήμερα


Σάββατο
21
Σεπτεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Γιορτάζουν : Ίωνας, Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

1792
Η Γαλλική Συμβατική Συνέλευση ανακηρύσσει τη Γαλλία δημοκρατία και καταργεί τη Μοναρχία.
1918
Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει και απελευθερώνει τις Σέρρες.
1934
Τυφώνας με 4.000 νεκρούς στη Χόνσου της Ιαπωνίας.
1949
Ανεξάρτητη δημοκρατία γίνεται η Κίνα.
1964
Η Μάλτα γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο (εθνική εορτή).
1989
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Ελλάδα να πληρώσει πρόστιμο 650 εκ. δρχ. στην κοινότητα για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που πουλήθηκε ως ελληνικό.
1991
Η Αρμενία κερδίζει με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία της.
1992
Στο δημοψήφισμα που γίνεται στη Γαλλία, το 51,05% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της συνθήκης του Μάαστριχτ.
1999
Νέος σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊβάν (ξεπερνούν τους 2.300 οι νεκροί).

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy