fbpx

Ποια εθνική σκοπιμότητα εξυπηρετείται με την εξασθένιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Του Ανδρέα Δημητρίου


patriarxio

Με τις αποφάσεις τους, το 1922, άφρονες πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στην Ελλάδα προκάλεσαν μια τεράστια καταστροφή. Την καταστροφή της Σμύρνης και το τέλος του Ελληνισμού στην Ιωνία, μετά από χιλιάδες χρόνια.

Περίπου 50 χρόνια μετά, το 1974, και πάλι άφρονες πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στην Ελλάδα και την Κύπρο προκάλεσαν άλλη μια εθνική καταστροφή. Την απώλεια του ενός τρίτου της Κύπρου και του τέλους του Ελληνισμού στην Αμμόχωστο και την Κερύνεια, μετά από χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, και πάλι μετά από 50 περίπου χρόνια, οδεύουμε σε άλλη μια καταστροφή. Ακρισία και απρονοησία δεκαετιών, που κορυφώθηκε με αστοχίες των τελευταίων χρόνων, μπορεί να άνοιξε το δρόμο για την οριστική παγίωση της de facto διχοτόμησης που έγινε το 1974.


Προκειμένου να δικαιολογηθούν εσφαλμένες πολιτικές γίνονται ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο και άλλους θεσμούς, κατάλοιπα της Ελληνικής παρουσίας στο Βυζάντιο. Πρόκειται για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ένα από τα τελευταία μεγάλα κατάλοιπα της εποχής εκείνης στη σημερινή Τουρκία.

Η εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στις εφήμερες σκοπιμότητες της Κυπριακής πολιτικής υποτιμά τους κινδύνους της εξασθένισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προφανώς ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκτιμώντας τους όρους διατήρησης του Πατριαρχείου στο Φανάρι, έπραξε ορθά, ως θεσμός και του Τουρκικού κράτους, να παραστεί στα εγκαίνια για τα οποία εγκαλείται από πολλούς στην πλευρά μας.

Επί τέλους, ελπίζω ότι αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για την ακεραιότητα του Ελληνικού χώρου και των Ελληνικών θεσμών που διατηρήθηκαν στο χρόνο εκτός του Ελληνικού κράτους θα αρθούν στο ύψος των εθνικών αναγκών μας.

Η σύγκρουση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό σκοπό και δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση οποιουδήποτε εθνικού συμφέροντος.

Αντίθετα: τα εξασθενίζει.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Σάββατο
16
Οκτωβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Γιορτάζουν : Κανένας

1906
Η Βρετανική Νέα Γουινέα γίνεται τμήμα της Αυστραλίας.
1912
Πραγματοποιείται ο πρώτος αεροπορικός βομβαρδισμός στην ιστορία, από τους Βουλγάρους πιλότους Ραντούλ Μίλκοφ και Πρόνταν Τοπρακτσίεφ.
1923
Ιδρύεται από το Ουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία Disney.
1931
Η Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.
1945
Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (από τον ΟΗΕ).
1949
Τελειώνει ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ο Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει προσωρινή εκεχειρία.
1964
Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή.
1991
Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.
1994
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φιλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy