fbpx

«Έχεις Μέσον». Του Άντη Γεωργίου

exeismesonΕίμαι νεαρός δικηγόρος μόλις 25 χρονών. Ζω και εργάζομαι στην Κύπρο τα τελευταία 2 χρόνια μετά που συμπλήρωσα τις σπουδές μου στην Αγγλία.

Πάντα άκουγα και ήξερα για το περιβόητο αυτό ‘μέσο’ αλλά μέσα σε δύο χρόνια το έχω συναντήσει μπροστά μου πολλές φορές και κλήθηκα να το αντιμετωπίσω.

Εν ολίγοις το ‘μέσον’ που λέμε είναι συνώνυμο της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της ηθικής μας παρακμής. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσω δύο παραδείγματα αυτού του φαινομένου τα οποία αναδεικνύουν κάποια από τα πιο σοβαρά στοιχεία του φαινομένου αυτού και συγκεκριμένα τον διαχωρισμό των πολιτών σε δύο διαφορετικές ‘τάξεις’.

Πρώτο Παράδειγμα:

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2013 με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου κάποια άτομα με σκοπό την εγγραφή της οργάνωσης τους ως Σωματείο, συγκεκριμένα το Σωματείο “English School PTA”. Να σημειωθεί ότι το άρθρο 21 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυάται το δικαίωμα της ειρηνικής συνεύρεσης. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη αφού πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, να καταθέσεις το καταστατικό του Σωματείου σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Σωματείων Νόμου και ο Έφορος Σωματείων εγγράφει το Σωματείο στο αντίστοιχο αρχείο.

Η πρώτη απάντηση ήρθε περί τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2014, δηλαδή 3 μήνες αργότερα με την οποία το Υπουργείο μας καλούσε να κάνουμε μερικές αλλαγές στο καταστατικό. Μετά από 3 μέρες ανταποκριθήκαμε στο εν λόγω αίτημα και μας διαβεβαίωσαν προφορικός ότι αν έγιναν οι αλλαγές τότε θα προχωρούσαν άμεσα σε καταχώρηση.

epistoliPTA2

Περί τα μέσα Απριλίου το Υπουργείο μας έστειλε εκ νέου επιστολή με την οποία ξαφνικά ανακάλυψε νέα προβλήματα στο καταστατικό. Εδώ εγείρετε το εξής ζήτημα. Είτε οι αρμόδιοι λειτουργεί είναι ανίκανη να εξετάσουν σωστά ένα καταστατικό από την πρώτη φορά, είτε υπάρχει θέμα κακής πίστης στον χειρισμό της αίτησης. Σαν νέος άνθρωπος που ακόμα δεν έχασε την πίστη του στους ανθρώπους θεώρησα ότι πρόκειται για άθελη παράλειψη της αρχής και έσπευσα να κάνω τις εν λόγω διορθώσεις ή καλύτερα να στείλω τις διευκρινήσεις που μου ζητήθηκαν. Και πάλι μου επιβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε εγγραφή.

epistoliPTA

Σήμερα έχουμε μέσα Ιουλίου και ακόμα το Σωματείο δεν έχει καταχωρηθεί. Πιέζοντας την αρμόδια λειτουργό έμαθα ότι το English School Parents Association (ESPA) και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής άσκησαν πίεση στην δημόσια υπηρεσία για να μην εγγραφή το εν λόγω Σωματείο. Εμείς ουδέποτε ειδοποιηθήκαμε για το θέμα και ουδέποτε μας ζητήθηκε η άποψη μας. Κανένας δεν έχει δικαίωμα ενστάσεως βάση νόμου στην εγγραφή Σωματείου και είναι άξιο απορίας πως ενημερώθηκαν οι εν λόγω οργανισμοί. Φαίνεται η ‘υψηλή’ κοινωνία της Κύπρου είναι καλά δικτυωμένη με την δημόσια υπηρεσία την οποία θεωρεί περισσότερο δική της υπηρεσία παρά του ‘δημοσίου’.

Σήμερα είμαστε στα δικαστήρια για το θέμα αφού η στάση αυτή παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου αλλά και τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Ας ελπίσουμε ότι το ‘μέσον’ δεν θα φτάσει μέχρι το δικαστήριο.

Δεύτερο Παράδειγμα:  

Τον Ιούλιο του 2012 μια φιλοζωική οργάνωση διαμαρτυρόταν έξω από μια φάρμα στον Στρόβολο απαιτώντας να πάρει μια γαϊδούρα που ήταν έτοιμη να γεννήσει για να την περιθάλψουν. Όταν έφτασαν εκεί (βλέπε φωτογραφίες) βρήκαν ετοιμοθάνατη την γαϊδούρα, βρήκαν μικρά κουτάβια να τρώνε το ένα το άλλο, σκυλιά που δεν διακρίνονταν από τα παράσιτα που είχαν επάνω τους. Έντρομες οι κυρίες αυτές κάλεσαν την Αστυνομία και κατήγγειλαν αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά. Η Αστυνομία ήρθε αλλά ουδέποτε προέβηκε σε οποιαδήποτε σύλληψη ή παραλαβή των ζώων για να τα πάρει σε αρμόδιους να τα περιθάλψουν. Ο κύριος που βρισκόταν στην φάρμα αρνιόταν να αφήσει την οργάνωση να βοηθήσει. Μετά από δυόμιση ώρες οι κυρίες ξέσπασαν και έβρισαν τον εν λόγω κύριο λέγοντας του «ε είσαι μαλάκας».

abused donkeyΤο άρρωστο γαϊδούρι δεν μπορούσε να μετακινηθεί από το έδαφος

abused dog

το άρρωστο και σκελεθρωμένο σκυλί ήταν δίπλα σε ένα μισοφαγωμένο ποντίκι

Σήμερα, η μια εκ τον δύο κυρίων που έβρισαν, βρίσκετε στα δικαστήρια για δημόσια εξύβριση. Η άλλη όντας μέρος της ‘υψηλής’ κοινωνίας δεν διώχτηκε. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο ιδιοκτήτης της φάρμας έτυχε ποινικής αναστολής της υπόθεσης εναντίων του από τον Γενικό Εισαγγελέα. (βλέπε επιστολή από Γ.Ε.) Δηλαδή το κράτος μας αποφάσισε να σπαταλήσει χρήματα για να δικάσει μια δημόσια εξύβριση αλλά όχι να διώξει την αποτρόπαια και βάρβαρη μεταχείριση και κακοποίηση των ζώων στην εν λόγω φάρμα. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν τόσα κρούσματα κακοποιήσεις ζώων. Η ανεκτικότητα τέτοιον συμπεριφορών βλέπετε, είναι και η μεγαλύτερη ενθάρρυνση τους.

Λέτε όμως να ανάστειλαν την υπόθεση εναντίων του ιδιοκτήτη της φάρμας επειδή ήταν υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της Σ.Π.Ε. Στροβόλου; Θα πάρουμε δικαστήριο έναν τέτοιο «Κύριο» και μάλιστα για μια τέτοια ‘υποθεσούλα’; Όχι φυσικά, αλλά θα πάρουμε την φιλόζωη ακτιβίστρια που δεν ρώτησε σε τίνος την φάρμα έκανε διαμαρτυρία και κάλεσε την αστυνομία.

Κατάληξη:

Η «δημόσια» υπηρεσία κάθε άλλο από δημόσια είναι. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια πάστα ανθρώπων στην Κυπριακή κοινωνία που χρησιμοποίει και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την υπηρεσία αυτή προς όφελος της. Το ‘μέσον’ δεν είναι τίποτα άλλο από την ντροπιαστική για τον τόπο μας κατάληψη του κράτους από κάποιους «Κυρίους και Κυρίες» που για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους δεν σέβονται κανένα Νόμο, κανένα θεσμό και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα.

Γράφει: Άντης Γεωργίου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ολόλευκος σαν την μαμά του την Szamoca γεννήθηκε ο μικρός στον ζωολογικό κήπο του Dedrecen της Ουγγαρίας. Το γαϊδουράκι είναι μόλις δυο εβδομάδων και το σπάνιο χρώμα του θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στο πάρκο. EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Ήξερες ότι...

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 90.000 εγκυμοσύνες από της αγγλίδες έφηβες. Από αυτές, οι 2.200 αφορούν κορίτσια κάτω των 14ων ετών...

Σήμερα


Κυριακή
27
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Γιορτάζουν : Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

1821
Το Μεξικό κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία
1918
Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1939
Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου πολέμου, η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι
1940
Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως "Άξονας". Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του αποτέλεσε ο "Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός" (ΕΛΑΣ).
1951
Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους
1960
Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις
1972
Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερμάτισαν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές
2004
Τραγωδία με λεωφορείο στα Καμένα Βούρλα, με 7 μαθητές Λυκείου νεκρούς (από το Λύκειο Φαρκαδώνας Τρικάλων) και 34 τραυματίες από σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού. Οι μαθητές μετέβαιναν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy