fbpx

Απαράδεκτες πρακτικές για τα δημόσια Νηπιαγωγεία. Της Αλεξίας Σακαδάκη

Έχει ειπωθεί επανειλημμένως και είναι αυτονόητο πως τα θεμέλια για μια σωστή παιδεία ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ουσία της πιο πάνω διαπίστωσης, αφήνοντας με τις πολιτικές του εκτεθειμένα τα παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι καθαρίστριες τελούν καθήκοντα φύλαξης των παιδιών κάτι το οποίο καθορίζεται μέσω σύμβασης και είναι υπεύθυνες για την φύλαξη και επίβλεψη τους ακόμα και όταν απουσιάζει η δασκάλα ή ο δάσκαλος σε διάφορες περιπτώσεις. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Υπουργείου Παιδείας ένας δάσκαλος μπορεί να έχει μια τάξη 25 παιδιών ηλικίας 3 – 5, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα την ποιότητα της παιδείας.

Είναι εγκληματικό αλλά και πρωτάκουστο το Υπουργείο Παιδείας να αναθέτει καθήκοντα φύλαξης των παιδιών στην καθαρίστρια ή/και τον καθαριστή του σχολείου, δίνοντας τους απλά τον τίτλο του σχολικού βοηθού. Σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη χώρα δεν ταυτίζονται τα καθήκοντα των σχολικών βοηθών με αυτά των καθαριστών, ενώ στις μισές Ευρωπαϊκές χώρες οι σχολικοί βοηθοί έχουν σχετικό δίπλωμα ή πτυχίο  και αντιστοιχεί ένας σχολικός βοηθός για κάθε τάξη. Πέραν της παράδοξης πρακτικής να αφήνονται τα παιδιά σε άτομα που δεν είναι εξειδικευμένα για την φύλαξη και την παιδεία τους, θεωρώ ότι παραβιάζονται και τα δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων που αναγκάζονται να αναλαμβάνουν καθήκοντα πέραν των δυνατοτήτων και γνώσεων τους.

Σε σχέση με την αντιστοιχία ενηλίκων – παιδιών 1 προς 25, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια τόσο μικρή αντιστοιχία για τις μικρές αυτές ηλικιακές ομάδες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει μια τόσο μικρή αντιστοιχία ενηλίκων – παιδιών (1-25) σε τάξεις νηπιαγωγείων και ιδιαίτερα για τις ηλικίες 3-5, εφόσον εξαρταντώνται απόλυτα από ένα ενήλικα. Και για να το θέσουμε πρακτικά, τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν για τις βασικές τους ανάγκες και χρειάζονται συνεχώς βοήθεια.  

Ομάδα γονέων έστειλε σχετικές επιστολές τόσο στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όσο και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Επίτροπος Διοικήσεως που επίσης έχει λάβει τις επιστολές, σε μια πρώτη συνάντηση με την ομάδα γονέων ανέφερε ότι θα προβεί σε σχετική επιστολογραφία.

Εάν στόχος είναι να παρέχουμε ουσιαστική και ποιοτική παιδεία, τότε τα πιο πάνω θα έπρεπε να είχαν ήδη αλλάξει – αν όχι να μην υπήρχαν εξαρχής. Τα όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι απαράδεκτα αλλά και ανησυχητικά σε σχέση με την ασφάλεια των παιδιών.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με το λουρί. Δεμένα για ασφάλεια τα μικρά του παιδικού σταθμού στο Μόντρεαλ του Καναδά βγήκαν την βόλτα τους μαζί με την δασκάλα τους. REUTERS/Carlo Allegri

Ήξερες ότι...

Όλοι οι αριθμοί σε μία ρουλέτα έχουν άθροισμα 666.

Σήμερα


Τρίτη
22
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Αβέρκιος, Αβερκία

1966
Εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12.
1993
Νέος πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.
2008
Η Ινδία εκτοξεύει το πρώτο της διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη (Chandrayaan-1).
2009
Κυκλοφορούν απο την Microsoft τα Windows 7
2010
Σταματούν πλέον τα καινούργια PC/Η/Υ να έχουν εγκατεστημένα τα Windows XP

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy