fbpx

Θάλασσες και Ακτές Ελεύθερες και Καθαρές, της Αλεξίας Σακαδάκη

Οι παραλίες της Κύπρου είναι ένας πολύτιμος φυσικός θησαυρός, τον οποίο είμαστε υπόχρεοι να διαφυλάσσουμε με κάθε τρόπο.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρόνο, κυρίως για να απολαύσουν τις αμμουδιές μας, τα γαλάζια νερά της Μεσογείου και την μυρωδιά του ιωδίου. Άλλωστε είναι ο προορισμός πολλών συμπολιτών μας τόσο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου όσο και της θερινής.

Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση μας κάνουν την τιμή να γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες της Κύπρου: η Πράσινη χελώνα και η Καρέττα Καρέττα. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των παραλιών για τουριστικούς σκοπούς και για ψυχαγωγία, η υπερεκμετάλλευση των χελωνών κυρίως για εξαγωγές στην Ευρώπη, τα σκουπίδια στις παραλίες και η παγίδευση των χελωνών στα δίκτυα των ψαράδων, είναι οι κύριοι λόγοι που απειλούν την αναπαραγωγή των σπάνιων ειδών χελώνας.

Τα σκουπίδια που μαζεύονται στις παραλίες κάθε χρόνο καταστρέφουν τη ζωή στη ξηρά και στη θάλασσα καθώς και την οικονομία του τόπου, εφόσον ο τουρισμός μειώνεται όσο τα σκουπίδια αυξάνονται. Κανένας δεν θέλει να κολυμπά περιτριγυρισμένος από τενεκεδάκια ή να λιάζεται με πλαστικές σακούλες και φλούδες φρούτων πατωμένες από μύγες γύρω από την ξαπλώστρα.

Για να διαλυθούν στη θάλασσα τα τενεκεδάκια χρειάζονται 80 – 200 χρόνια, τα αποτσίγαρα 1 – 5 χρόνια, οι πλαστικές σακούλες 10 – 20 χρόνια, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια 450 χρόνια! Ο κάθε επισκέπτης έχει υποχρέωση και εθνικό καθήκον να μαζεύει τα σκουπίδια του και να τα μεταφέρει σε κάδους σκουπιδιών κατά την απομάκρυνση του από την παραλία. Η λεκάνη της Μεσογείου είναι κλειστή και τον νερό της ανακυκλώνεται κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια, επομένως και τα νερά παραμένουν βρώμικα και οι παραλίες γίνονται σκουπιδότοποι και τα θαλάσσια είδη πεθαίνουν.

Η υποχρέωση του κάθε απλού πολίτη δεν σταματά βέβαια την υποχρέωση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να παρέχουν τα μέσα που προωθούν την καθαριότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές παραλίες δεν υπάρχουν κάδοι για τα σκουπίδια ή σε σημεία όπου υπάρχουν δεν γίνεται συχνή συλλογή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αποκρουστική εικόνα. Θα πρέπει οι δήμοι των παραλιακών πόλεων να φροντίσουν άμεσα για την τοποθέτηση αρκετών κάδων στις παραλίες και τη συχνή συλλογή των σκουπιδιών.

Επιπρόσθετα, πρέπει άμεσα να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και πολλές φορές παράνομη ανέγερση υποστατικών στις παραλίες μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει οπωσδήποτε να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία που παρατηρείται, κυρίως στις απομακρυσμένες παραλίες του Ακάμα όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει έξαρση των παράνομων υποστατικών που καταδικάζουν τις νεογέννητες χελώνες σε θάνατο.

Εύχομαι φέτος οι παραλίες μας να παραμείνουν καθαρές. Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς μπροστά στην οικολογική αλλοίωση του τόπου μας.

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

 

Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Παρασκευή
23
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Γιορτάζουν : Κανένας

1572
Η Νύxτα του Αγ. Βαρθολομαίου. Αρχίζουν οι άγριες σφαγές των Ουγενότων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.
1609
Ο Γαλιλαίος παρουσιάζει το τηλεσκόπιο..
1839
Η Βρετανία καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1910
Η Κορέα προσαρτάται υπό την Ιαπωνία.
1916
Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρουμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.
1944
Πτώση αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε σχολείο στο Φρέκελτον της Αγγλίας, με 76 νεκρούς.
1969
Πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Γκάνα.
1976
Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μεγάλο σεισμό στην Κίνα.
1990
Η Αρμενία ζητάει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1999
Εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο η κυβέρνηση της Γερμανίας.
2004
Τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy