fbpx

Πρώτη Ευρωπαϊκή Έρευνα για τη χρήση του τροχοκαθίσματος, της Αλεξίας Σακαδάκη

accessibility-150x150Μια πανευρωπαϊκή έρευνα με τη χρήση αναπηρικού τροχοκαθίσματος έχει οργανωθεί για την 16η Ιουνίου από τους Ευρωπαίους Πρασίνους, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους.

Στόχος των Οικολόγων είναι σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Marije Cornelissen να βεβαιωθούν ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ψωνίσει, να εργάζεται, να βγαίνει και να κάνει όλα τα πράγματα που μια πλήρης ζωή έχει να προσφέρει, ανεξάρτητα από τη φυσική του ικανότητα. Η κοινωνική ένταξη όλων των μελών μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, καθώς και βασική προϋπόθεση για μια ελεύθερη, συμμετοχική, ειρηνική αλλά και καινοτόμο και δυναμική κοινωνία.

Με αυτή την έρευνα οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος. Πάνω από 15 πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν φέτος σε αυτή την καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Κίνηση Δικαιωμάτων των Πεζών και το Δήμαρχο Λευκωσίας, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς φραγμούς, όπου η κινητικότητα δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την διεξαγωγή της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως η πρόσβαση σε ένα σχολείο ή στο χώρο εργασίας, τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και εκπαίδευσης ανεβάζουν το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία περίπου στο 70% πιο πάνω από το μέσο όρο.

Το πεδίο της έρευνας των Πρασίνων είναι διπλό. Στο τοπικό επίπεδο οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη η οποία θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης της ζωής τους, δηλαδή να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή μέσα από την πολυμορφία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και να επωφελούνται από μια ενεργό κοινωνική πολιτική και προστασία. Οι στόχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικολογικούς και οικονομικούς στόχους: η κοινωνική πρόνοια είναι διαχρονική αξία και όχι οικονομικό γραμμάτιο με προθεσμία λήξης. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λάθος εικόνα. Ακόμα και τώρα δύσκολα συνηθίζει κανείς τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ετσι λοιπόν αυτό που με πρώτη ματιά φαντάζει σαν θάλαμος νοσοκομείου δεν είναι παρά ένα κομμωτήριο στην Καλκούτα. EPA/PIYAL ADHIKARY

Ήξερες ότι...

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.

Σήμερα


Τρίτη
2
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy