Πρώτη Ευρωπαϊκή Έρευνα για τη χρήση του τροχοκαθίσματος, της Αλεξίας Σακαδάκη

accessibility-150x150Μια πανευρωπαϊκή έρευνα με τη χρήση αναπηρικού τροχοκαθίσματος έχει οργανωθεί για την 16η Ιουνίου από τους Ευρωπαίους Πρασίνους, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους.

Στόχος των Οικολόγων είναι σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Marije Cornelissen να βεβαιωθούν ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ψωνίσει, να εργάζεται, να βγαίνει και να κάνει όλα τα πράγματα που μια πλήρης ζωή έχει να προσφέρει, ανεξάρτητα από τη φυσική του ικανότητα. Η κοινωνική ένταξη όλων των μελών μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, καθώς και βασική προϋπόθεση για μια ελεύθερη, συμμετοχική, ειρηνική αλλά και καινοτόμο και δυναμική κοινωνία.

Με αυτή την έρευνα οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος. Πάνω από 15 πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν φέτος σε αυτή την καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Κίνηση Δικαιωμάτων των Πεζών και το Δήμαρχο Λευκωσίας, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς φραγμούς, όπου η κινητικότητα δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την διεξαγωγή της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως η πρόσβαση σε ένα σχολείο ή στο χώρο εργασίας, τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και εκπαίδευσης ανεβάζουν το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία περίπου στο 70% πιο πάνω από το μέσο όρο.

Το πεδίο της έρευνας των Πρασίνων είναι διπλό. Στο τοπικό επίπεδο οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη η οποία θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης της ζωής τους, δηλαδή να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή μέσα από την πολυμορφία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και να επωφελούνται από μια ενεργό κοινωνική πολιτική και προστασία. Οι στόχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικολογικούς και οικονομικούς στόχους: η κοινωνική πρόνοια είναι διαχρονική αξία και όχι οικονομικό γραμμάτιο με προθεσμία λήξης. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

gorilalala

Το σπουδαιότερο γεύμα. Πρωινό με τους γορίλες προσφέρει στους επισκέπτες ο Ζωολογικός κήπος της Βουδαπέστης. Σκοπός να ενισχυθεί το ινστιτούτο της Jane Goodall που έχει σκοπό την προώθηση των ανακυκλωμένων υλικών για τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν πολύτιμα μέταλλα που βρίσκονται στα εδάφη που ζουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα. (Attila Kovacs/MTI via AP)

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, κατά μέσο όρο, 12 νεογέννητα βρέφη παραδίδονται σε λάθος γονείς.

Σήμερα


Πέμπτη
23
Μαΐου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Γιορτάζουν : Κανένας

1430
Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.
1873
Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878
Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1909
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1911
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1958
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy

Ακολουθήστε μας

facebook twiter