fbpx

Πρώτη Ευρωπαϊκή Έρευνα για τη χρήση του τροχοκαθίσματος, της Αλεξίας Σακαδάκη

accessibility-150x150Μια πανευρωπαϊκή έρευνα με τη χρήση αναπηρικού τροχοκαθίσματος έχει οργανωθεί για την 16η Ιουνίου από τους Ευρωπαίους Πρασίνους, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους.

Στόχος των Οικολόγων είναι σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Marije Cornelissen να βεβαιωθούν ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ψωνίσει, να εργάζεται, να βγαίνει και να κάνει όλα τα πράγματα που μια πλήρης ζωή έχει να προσφέρει, ανεξάρτητα από τη φυσική του ικανότητα. Η κοινωνική ένταξη όλων των μελών μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, καθώς και βασική προϋπόθεση για μια ελεύθερη, συμμετοχική, ειρηνική αλλά και καινοτόμο και δυναμική κοινωνία.

Με αυτή την έρευνα οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος. Πάνω από 15 πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν φέτος σε αυτή την καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Κίνηση Δικαιωμάτων των Πεζών και το Δήμαρχο Λευκωσίας, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς φραγμούς, όπου η κινητικότητα δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την διεξαγωγή της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως η πρόσβαση σε ένα σχολείο ή στο χώρο εργασίας, τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και εκπαίδευσης ανεβάζουν το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία περίπου στο 70% πιο πάνω από το μέσο όρο.

Το πεδίο της έρευνας των Πρασίνων είναι διπλό. Στο τοπικό επίπεδο οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη η οποία θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης της ζωής τους, δηλαδή να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή μέσα από την πολυμορφία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και να επωφελούνται από μια ενεργό κοινωνική πολιτική και προστασία. Οι στόχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικολογικούς και οικονομικούς στόχους: η κοινωνική πρόνοια είναι διαχρονική αξία και όχι οικονομικό γραμμάτιο με προθεσμία λήξης. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βάτες. Τις σχεδιαστικές τάσεις ακολουθεί κατά γράμμα ο κύριος της φωτογραφίας φορώντας αυτό το μάλλον υπερβολικό και άβολο σακάκι ενώ παρακολουθούσε επίδειξη μόδας στην Εβδομάδα μόδας του Τόκιο. EPA/FRANCK ROBICHON

Ήξερες ότι...

Κάθε ρήγας στην τράπουλα αναπαριστά έναν μεγάλο βασιλιά της ιστορίας: ο ρήγας μπαστούνι τον Δαυίδ, ο ρήγας σπαθί τον Μέγα Αλέξανδρο, ο ρήγας κούπα τον Καρλομάγνο και ο ρήγας καρό τον Ιούλιο Καίσαρα.

Σήμερα


Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy