Πρώτη Ευρωπαϊκή Έρευνα για τη χρήση του τροχοκαθίσματος, της Αλεξίας Σακαδάκη


accessibility-150x150Μια πανευρωπαϊκή έρευνα με τη χρήση αναπηρικού τροχοκαθίσματος έχει οργανωθεί για την 16η Ιουνίου από τους Ευρωπαίους Πρασίνους, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους.

Στόχος των Οικολόγων είναι σύμφωνα με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Marije Cornelissen να βεβαιωθούν ότι ο κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να ψωνίσει, να εργάζεται, να βγαίνει και να κάνει όλα τα πράγματα που μια πλήρης ζωή έχει να προσφέρει, ανεξάρτητα από τη φυσική του ικανότητα. Η κοινωνική ένταξη όλων των μελών μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, καθώς και βασική προϋπόθεση για μια ελεύθερη, συμμετοχική, ειρηνική αλλά και καινοτόμο και δυναμική κοινωνία.

Με αυτή την έρευνα οι Οικολόγοι είναι η πρώτη πολιτική οικογένεια που πραγματοποιούν μια πανευρωπαϊκή δράση σε τοπικό επίπεδο επί του θέματος. Πάνω από 15 πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν φέτος σε αυτή την καινοτόμο πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και η Νεολαία Οικολόγων σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, την Κίνηση Δικαιωμάτων των Πεζών και το Δήμαρχο Λευκωσίας, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς φραγμούς, όπου η κινητικότητα δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία. Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν ήπια έως σοβαρή αναπηρία. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την διεξαγωγή της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όπως η πρόσβαση σε ένα σχολείο ή στο χώρο εργασίας, τους εμποδίζουν από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης και εκπαίδευσης ανεβάζουν το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία περίπου στο 70% πιο πάνω από το μέσο όρο.

Το πεδίο της έρευνας των Πρασίνων είναι διπλό. Στο τοπικό επίπεδο οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη η οποία θα εγγυάται σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης της ζωής τους, δηλαδή να δημιουργήσουν τη δική τους ζωή μέσα από την πολυμορφία και τη συμμετοχή στην κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και να επωφελούνται από μια ενεργό κοινωνική πολιτική και προστασία. Οι στόχοι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικολογικούς και οικονομικούς στόχους: η κοινωνική πρόνοια είναι διαχρονική αξία και όχι οικονομικό γραμμάτιο με προθεσμία λήξης. 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy