fbpx

Η Συζήτηση για τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα, της Αλεξίας Σακαδάκη


Τα μεταλλαγμένα είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς και τους Οικολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, είναι “προϊόντα των εταιρειών Γενετικής Μηχανικής, οι οποίες επεμβαίνουν και τροποποιούν το DNA , δηλαδή το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαιώνιση των ειδών”. Για τους Οικολόγους τα μεταλλαγμένα είναι ένα άγνωστο ρίσκο για την υγεία και το περιβάλλον.  

Ένα από τα επιχειρήματα των υπερασπιστών της γενετικής μηχανικής είναι ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα δίνουν τη δυνατότητα καταπολέμησης της πείνας. Όπως είναι ευρέως γνωστό το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και η σόγια έχουν πλούσια και ολόχρονη βλάστηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πλέον όλα τα παράγωγα υπάρχουν σε πληθώρα και βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όσο και σε χαμηλότερες τιμές.  Ωστόσο, οι εταιρείες των γενετικά τροποποιημένων σπόρων κατέχουν και τα δικαιώματα χρήσης με αποτέλεσμα οι μεγάλες πολυεθνικές μεταλλαγμένων να ασκούν αυστηρό έλεγχο στην παραγωγή των πρώτων υλών επηρεάζοντας άμεσα τις παραγωγές των απλών γεωργών.

Τα αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στον επιστημονικό χώρο, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί και το θέμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο στις περιπτώσεις αλλεργιών όπου ενώ κάποιος πιστεύει ότι καταναλώνει ένα προϊόν στην ουσία ίσως το προϊόν αυτό να περιέχει μια άλλη μεταλλαγμένη ουσία στην οποία είναι αλλεργικός.

Σχεδόν όλες οι ζωοτροφές που εισάγονται στην Κύπρο είναι γενετικά τροποποιημένες (σόγια, καλαμπόκι ή/και πατάτα). Οι κτηνοτρόφοι μας δεν έχουν πολλές επιλογές για να θρέψουν τα ζώα τους, με την πιθανότητα να μεταφέρονται οι ιδιότητες που μπορεί να έχει η μεταλλαγμένη ουσία από το κρέας του ζώου στον ανθρώπινο οργανισμό (κατά την κατανάλωση). Ακόμα και στο γάλα και στα αυγά που μπορεί να θεωρούμε σχετικά υγιεινά μπορεί να μεταφέρονται συγκεκριμένες ιδιότητες που μέσω της γενετικής μηχανικής μπορεί να δόθηκαν στο γενετικό υλικό των μεταλλαγμένων τροφών που καταναλώνουν τα ζώα.

Το όλο θέμα καταντά απαράδεκτο όσο αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί  δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο να επιλέγει τις τροφές του και να ξέρει επ’ ακριβώς τι είναι αυτό που καταναλώνει. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αν θέλει ή όχι να γίνει πείραμα για τους γενετιστές και τη βιομηχανική γεωργία των μεταλλαγμένων, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει το δικαίωμα να γνωρίζει.

Η πρόταση νόμου «ο περί τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση)» κατατέθηκε από τον βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη στη Βουλή στις 27 Μαΐου 2004 ώστε τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα να τοποθετούνται σε ειδικά διαρρυθμισμένο για το σκοπό αυτό χώρο; δηλαδή σε ξεχωριστά ράφια μακριά από τα μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και με σχετική πινακίδα σε περίοπτη θέση. Μετά από την πάροδο 7 χρόνων και μετά από πολλούς αγώνες ψηφίστηκε επιτελούς τον Απρίλιο του 2011. Δυστυχώς όμως οι νομοθεσίες στην Κύπρο δεν ψηφίζονται πάντα για να εφαρμόζονται ή τουλάχιστον ψηφίζονται απλά για τα χαρτιά. Σε πολλές υπεραγορές στην Κύπρο δεν έκανε καμία διαφορά η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας και δεν γίνεται σωστός και τακτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Επιπλέον, στις 17 Μαΐου 2012 έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποίηση του περί Σπόρων Νόμου, ώστε να καθοριστεί το όριο παρουσίας γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικές σπορομερίδες αραβόσιτου στο μηδέν τοις εκατόν.  Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αναφορικά με τη σήμανση των εν λόγω σπορομερίδων, τη διαδικασία ελέγχου τους και τις κυρώσεις που είναι δυνατό να επιβληθούν στην περίπτωση εντοπισμού γενετικά τροποποιημένων σπόρων αραβόσιτου πέραν του πιο πάνω ορίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τροποποίηση του νόμου μπορεί να αποτελεί μια επιτυχία για το καταναλωτικό κοινό μόνο εάν οι έλεγχοι και οι κυρώσεις εφαρμοστούν με θρησκευτική ευλάβια.

Είναι πιο ασφαλές για τους Κύπριους καταναλωτές να προτιμούν τα ντόπια προϊόντα αφού μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν γίνεται καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών , καθώς και προϊόντα Βιολογικής καλλιέργειας τα οποία καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων. Η καλλιέργεια των προϊόντων αυτών διέπεται από νομοθεσία και το σήμα στη συσκευασία επιβεβαιώνει την καθαρότητα του προϊόντος. Εξάλλου είναι σοφότερο να στηρίζουμε την οικονομία του τόπου μας.

 

Γράφει:  Αλεξία Σακαδάκη

 

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κορωνοϊός ή όχι, τα Χριστούγεννα θα γίνουν. Ετσι η κινεζική εργατική μηχανή δουλεύει εδώ και μήνες για να είναι έτοιμα τα στολίδια που θα μοιραστούν σχεδόν παντού στην υφήλιο με μια νέα επίκαιρη πινελιά. Αρκετούς Μαύρους Αγιους Βασίληδες. REUTERS/Aly Song

Ήξερες ότι...

Η παλιότερη τοιχογραφία βρέθηκε στην Ιταλία και είναι ηλικίας 35.000 ετών. Αναπαριστά δύο ζώα κι έναν άνθρωπο που φορά μάσκα...

Σήμερα


Πέμπτη
24
Σεπτεμβρίου
2020

Γιορτάζουν : Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Περσεφόνη, Πέρσης, Πέρσα, Πέρση

1664
Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
1852
Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
1869
Σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή".
1908
Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1939
Η Ιαπωνία απελαύνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
1948
Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
1957
Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1993
Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
2000
Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy