Είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δυνατή ως υποκατάστατο του κλεισίματος των σχολείων; Του Ανδρέα Δημητρίου


Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ πολύπλοκη υπόθεση. Ακόμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, μετά από μια περίοδο ανόδου, σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση...

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό και στο ίδρυμα και στον κάθε σπουδαστή, ειδικό σχεδιασμό του μαθήματος για το ειδικό αυτό μέσο, ειδική εκπαίδευση του δασκάλου, και φυσικά ετοιμότητα του μαθητή για αυτού του είδους την εκπαίδευση.

Ως γνωστικός αναπτυξιακός ψυχολόγος θεωρώ αδιανόητο ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το δημοτικό σχολείο. Πότε δεν δοκιμάστηκε πουθενά γιατί απλώς τα παιδιά μέχρι την ηλικία αποφοίτησης από το δημοτικό δεν είναι γνωστικά συγκροτημένα για αυτού του είδους την εκπαίδευση. Θα ήταν χαμένος χρόνος για όλους, αν δεν ήταν και επιζήμιο για τα παιδιά από διάφορες απόψεις. Συνεπώς, θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης.

Για το γυμνάσιο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για κάποια μαθήματα για κάποιους μαθητές. Δεν είναι της ώρας να αναλυθεί γιατί. Όμως είναι προφανές ότι δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο υποκατάστατο της πραγματικής διδασκαλίας την τάξη. Στο λύκειο θα μπορούσε. Αλλά χρειάζεται προετοιμασία χρόνων για όλους. Συνεπώς και πάλι θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης για τις παρούσες συνθήκες.

Η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο πως θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την αναστολή των μαθημάτων, όταν τα σχολεία θα ανοίξουν. Γιατί θα ανοίξουν. Γι αυτό χρειάζεται πολύ ειδικός σχεδιασμός που θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κάθε μάθημα ξεχωριστά και στον κάθε μαθητή, ανάλογα με το προφίλ του.

Γι αυτά το Υπουργείο θα έπρεπε να εργαστεί από τώρα, αντί να ανακοινώνει αλληλοανερούμενα μέτρα εντυπωσιασμού που θέτουν σε κίνδυνο παιδιά, γονείς, και την ευρύτερη οικογένεια αλλά και την κοινωνία όλη.

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μοτζοκέρτο, Ινδονησία: Περιστέρια πετούν μπροστά από ένα γιγάντιο άγαλμα του Βούδα στον ναό Maha Vihara Mojopahit, ενόψει του φεστιβάλ Βεσάκ, το οποίο τιμά τη γέννηση, τη φώτιση και το θάνατο του Βούδα. Juni Kriswanto/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στο Λονδίνο ακούγονται συστηματικά πάνω από 300 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι!

Σήμερα


Δευτέρα
20
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Θαλλελαίος, Θαλής, Λύδια, Λήδα, Λύδα

1498
Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.
1867
Η Βασίλισσα Βικτώρια θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.
1902
Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
1927
Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Παρίσι.
2002
Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy