Η νύχτα των φαντασμάτων... Του Γιάννη Ιωάννου


BA178DFE9997D87DE3CC39214218349D

Το («δεύτερο» ελέω οικονομίας) Κυπριακό, ‘raison detre’ της κυπριακής πολιτικής ζωής, ήταν το αντικείμενο της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης των τριών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Ας δούμε πως τα πήγανε…

Γενικά για το debate: Τολμώ να πω ότι μετά από δύο ώρες ενός debate για το Κυπριακό -που ξεκινούσε και τελείωνε στο σχέδιο Ανάν, κανένας υποψήφιος δεν με έπεισε επί της ουσίας. Παρελθοντολογία, γενικολογία και μια εγγενής αδυναμία και από τους τρεις υποψηφίους να δουν το ζήτημα με άξονα το παρόν. Ωστόσο, όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις του καθένα έχω να τονίσω:

Νίκος Αναστασιάδης:

Για άλλη μια φορά έκανε το επικοινωνιακό λάθος του να διαβάζει από τις σημειώσεις του. Αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης κριτική για το 2004. Γενικολόγησε αρκετά ωστόσο έδειξε πυγμή όσον αφορά τις κατηγορίες, ιδίως από τη πλευρά Λιλλήκα, για το περίφημο ‘mea culpa’. Κι αυτό κυρίως γιατί πρόβαλλε την ιδέα της ΔΔΟ αποβάλλοντας τη από το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν ή άλλων ιστορικών ευκαιριών επίλυσης του Κυπριακού (βλέπε Γκάλι). Θεωρώ πως η αποψινή βραδιά δεν ήταν η καλύτερή του επικοινωνιακά ωστόσο με όρους εξωτερικής πολιτικής είναι ο μόνος που είχε κάποιου είδους νεωτερική πρόταση (είτε συμφωνεί κανείς μαζί της είτε αποτελεί κόκκινο πανί για άλλους): Την ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και την ενεργό ένταξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης (που ωστόσο γενικόλογα δεν προσδιόρισε πως). Βάσισε πολλά επίσης στη πρόταση για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σταύρος Μαλάς:

Νικητής του debate απόψε. Προετοιμασμένος και ψύχραιμος επικοινωνιακά κατάφερε να συζητήσει το Κυπριακό αποβάλλοντας από πάνω του την στάση του ΑΚΕΛ το 2004. Από την άλλη το να προβάλλει την στάση του ενεργού πολίτη έναντι του πολιτικού δεν είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος. Κατάφερε να επιτεθεί εύστοχα λεκτικά στους δύο αντιπάλους του και πίεσε αρκετά τον κ. Αναστασιάδη. Δείχνει, μετά από τη σημερινή εμφάνιση, ότι ξεκάθαρος στόχος του είναι ο δεύτερος γύρος. Ωστόσο, το επιχείρημά του περί «νεκρών μας παιδιών στο Αφγανιστάν» σε σχέση με τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη είναι 100% λανθασμένο κατανοητό δε αν λάβει κανείς υπόψη του την παγιωμένη αριστερή ευαισθησία σε αντίστοιχα ζητήματα που υπάρχει στους κόλπους της Αριστεράς. Τέλος, είχε ξεκάθαρη στάση υπέρ της ΔΔΟ και σε όλη τη διάρκεια του debate επέδειξε την πιο σταθερή επιχειρηματολογία.

Γιώργος Λιλλήκας:

Αν και θεωρητικά η σημερινή ατζέντα ήταν το τερέν του, ο κ. Λιλλήκας έδειξε να διακατέχεται από άγχος. Απορριπτικός και ‘hard liner’ όσον αφορά την ΔΔΟ και αυτοαναφορικός (με κακώς εννοούμενο τρόπο) όσον αφορά την πρόταξη του βιβλίου του στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας του. Ο κ. Λιλλήκας πρόβαλε ξεκάθαρα έναν «επιθετικό ρεαλισμό» όσον αφορά την συνολική προσέγγιση του Κυπριακού κάνοντας όμως ένα λάθος: Δεν είπε κάτι καινούργιο όσον αφορά την απορριπτική ρητορική της ΔΔΟ και δεν κατάφερε να αποβάλλει από πάνω του το 2004. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι προς όφελος κάποιου η εμμονή με το παρελθόν και επίσης, προσωπικά, δεν πείστηκα πως μπορείς να δημιουργήσεις το αντίστοιχο, του αμερικανικού, Εθνικό Συμβουλίο Ασφαλείας.

  • Προσωπικά, παρακολούθησα το debate με μειωμένο ενδιαφέρον. Περισσότερη πλάκα είχε το να παρακολουθώ τα κοινωνικά δίκτυα παρά τρεις υποψήφιους να προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν επιμέρους λεπτομέρειες όρων όπως «πολυπεριφερειακή ομοσπονδία». Το Κυπριακό, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πεδίο εκδήλωσης μιας παρελθοντολογικής ρητορικής, στα όρια του αφηγήματος. Μια «ιστορία χαμένων ευκαιριών» χαμένων μέσα στο παιχνίδι της ίδιας της κυπριακής πολιτικής πραγματικότητας και των αγκυλώσεων της. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με θεωρητικές συζητήσεις, με ιδέες Γκάλι και με αγωγούς. Θα λυθεί με πολιτική βούληση…

 

Ζωντανή δημοσκόπηση του CyprusNews.eu με ερώτημα: 

Ποιός υποψήφιος σας έπεισε περισσότερο στο debate για τις θέσεις του στο Κυπριακό;

Γράφει: Γιάννης Ιωάννου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Σάββατο
4
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Γιορτάζουν : Πελαγία, Πελαγής, Πελαγούλα, Πελαγίνα, Πελαγίτσα, Πελάγιος, Πελαγιώ, Μελής, Μέλος, Μέλιος, Μέλας, Μέλια, Μελίτσα

1905
Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1924
Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
1932
Ο Αλ Καπόνε μπαίνει στη φυλακή για φοροδιαφυγή.
1953
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.
1979
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy