Δε συμφωνούν ή δε θέλουν; Της Ξένιας Κωνσταντίνου


 

9182286 orig

Μία ζωντανή συνομιλία που είχα την περασμένη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του Λόγου ήταν αρκούντως διαφωτιστική της γραμμής που ακολουθείται από όλους εκείνους οι οποίοι βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία το ενδεχόμενο της λύσης του κυπριακού.

Σ’ εκείνη την συνομιλία ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ επέμενε ότι η αντίδραση τους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις οφειλόταν στο γεγονός του ότι δεν είχαν καθόλου ενημέρωση, όμως στη συνέχεια όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε με τι ακριβώς διαφωνούν ως προς την ουσία. Η απάντηση του ήταν ότι διαφωνούν «με όλα!».

Στη δική μου παρατήρηση ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο κάποιος να διαφωνεί με όλα όσα δεν ξέρει, πήρα την απάντηση ότι ακούει από δεξιά κι αριστερά (!) ενώ επέμενε να τονίζει ότι η διαφωνία τους επεκτείνεται σε όλα!

Ο λόγος που διαφωνούν σε όλα είναι πιστεύω επειδή δεν επιθυμούν οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μία ολοκληρωμένη λύση. Θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ότι αν η λύση είναι κοντά ότι δε θα προλάβουν ενδεχομένως να προπαγανδίσουν εναντίον της. Η προσπάθεια των περασμένων μηνών να αποδομηθεί ο Ακκιντζί δεν πέτυχε. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης αναγνώρισε στο πρόσωπο του τουρκοκύπριου ηγέτη καλές προθέσεις, εντιμότητα και διάθεση συμβιβασμού. Γι αυτό εξάλλου η νέα τους προσπάθεια επικεντρώνεται στο να δαιμονοποιήσει το περιεχόμενο της λύσης προτού καν αυτό παρουσιαστεί στη δημοσιότητα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχουν είναι είτε μέσα από την ισοπέδωση του τύπου «διαφωνούμε με όλα», είτε, μέσα από την επιλεκτική αναφορά ευαίσθητων ζητημάτων  πλασαρισμένα με τρόπο απλοϊκό για να φοβερίσουν τον κόσμο ότι η επικείμενη συμφωνία πλήττει τα δικαιώματά τους.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιμονή τους ότι με τη λύση του κυπριακού θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Πράγμα εντελώς ανυπόστατο. Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία πέραν του ότι είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά μέσα από τη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει από την ημέρα ίδρυσής της έχει ένα επιπλέον ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα της και αυτό είναι η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γλαύκος Κληρίδης όταν υλοποιούσε με προνοητικότητα, σθένος και πείσμα την ενταξιακή πορεία της χώρας μας στην Ε.Ε. δεν το έκανε μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά πρωτίστως για λόγους πολιτικούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνταγμά της θωρακίστηκαν μέσα από την Ε.Ε.. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη αυτό και επιμένουν ότι η Δημοκρατία μπορεί να βρεθεί σε θέση από-αναγνωρισμένης κοινότητας είναι είτε πολιτικά άσχετοι είτε επιτηδευμένα λαϊκιστές.

Τέλος, είναι πραγματικά άξιο απορίας όταν μέσα σε μερικές μόνο ημέρες, η Κύπρος φιλοξένησε πρώτα τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας και ενώ επαναδιορίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το κυπριακό πως ορισμένοι αντιλαμβάνονται ότι η λύση που συζητιέται ότι απομακρύνεται από το κεκτημένο και τις βασικές ελευθερίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντα είναι δυστυχώς πιο εύκολο να επιλέξεις την ατάκα παρά την λογική. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή το παιχνίδι του φόβου το παίζουν όσοι επιμένουν να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και να διαιωνίσουμε την υφιστάμενη κατάσταση της διαίρεσης. Όσοι από εμάς από την άλλη πιστεύουν στην αλλαγή που μπορεί να φέρει η λύση του κυπριακού δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να βάλουμε πάνω από το φόβο τη λογική, την ελπίδα, και την προοπτική.

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy