Δίχως εικόνα. Της Ξένιας Κωνσταντίνου


 

photarthro

Την 1η φορά που είδα την Conchita η εικόνα της μου δημιούργησε δέος, ίσως και αποστροφή.  

Το μυαλό μου αδυνατούσε να συμφιλιωθεί με την εικόνα που είχε απέναντί του. Σίγουρα η εικόνα της δεν έχει καμία σχέση με την «κανονικοτητα» όπως την αντιλαμβάνονται οι πλείστοι βάση των προσλαμβάνουσων εικόνων. Όμως, η αντι-κανονικοτητα δεν είναι αδίκημα. Μπορεί όποιος θέλει να διαφωνεί, να το σιχαίνεται, να το διαγράφει από την οθόνη του, αλλά μέχρι εκεί. Αν κάποιος άλλος το γουστάρει ή το επικροτεί είναι δικαίωμά του. 

Επιπλέον, είναι βασικό αξίωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού ότι ο καθένας και η καθεμιά ανεξαρτήτως της εμφάνισης του έχει δικαιώματα, υποχρεώσεις, ταλέντα και συναισθήματά. Από τη στιγμή που δε θίγει με κανένα τρόπο την ελευθερία και το δικαίωμα επιλογής οποιουδήποτε άλλου ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα.

Στο κάτω κάτω, η Conchita βρέθηκε διαγωνιζόμενη σε ένα διαγωνισμό τον οποίο ο καθένας είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, ή να μην παρακολουθήσει. Είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει.

Όμως το άρθρο δεν γράφτηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Conchita να έχει μούσι.  Εξάλλου, το θεωρώ αυτονόητο. Το άρθρο γράφτηκε για να διαπραγματευτεί το θέμα της εικόνας. Ειδικά της εικόνας μέσα από τα ΜΜΕ. Ο Tom δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια την εικόνα της Conchita. Η γυναικεία σέξι φιγούρα με το μούσι είναι ένα κατασκεύασμα. Μια συνειδητή επιλογή, η όψη της οποίας γκρέμισε το γυναικείο σεξουαλικό πρότυπο όπως και το ανδρικό. Όλα τα υπόλοιπα πάνω στην εμφάνισή της είναι στη βάση του προτύπου. Ψηλή, αδύνατη, μακριά μαύρα μαλλιά, σαγηνευτικά μάτια και χείλη. Αλλά, αυτό το μούσι καταστρέφει κυριολεκτικά τα πάντα. Σε αναγκάζει να στρέψεις το βλέμμα αλλού. Δε μπορείς να δεις τίποτα άλλο εκτός από αυτό το μαυριδερό μούσι!

Σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται ειδήσεις που αφορούν βιασμούς, σωματεμπόριο, σεξουαλική βία κατά των γυναικών, υποθέσεις παιδοφιλίας, σχεδόν πάντοτε συνοδευόμενα από εικόνες. Εικόνες δίχως πρόσωπα. Κατασκευασμένες εικόνες με δαντελλωτά καλσόν, καλλίγραμμα πόδια σε ψηλοτάκουνα, γυναικείες πλάτες με σέξι κορσέ χαλαρά λυμένα, απλωμένες γυναίκες στο πάτωμα κλπ.

Εσύ ποια κατασκευασμένη εικόνα βρίσκεις περισσότερο αποκρουστική; Αυτή της αυστριακής περφόρμερ με το μούσι ή αυτή του «κρυμμένου ερωτικού πόθου» που αφορά ένα θύμα βιασμού; Κλείσε τα μάτια και σκέψου δίχως εικόνα. Από τη μια ένας διαγωνισμός τραγουδιού από την άλλη ένα ανθρώπινο δράμα.

Τι είναι στα αλήθεια αποκρουστικό; Ακόμη και για σένα που τα βρίσκεις το ίδιο, ποιο είναι πιο επικίνδυνο; 

photarthro

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy