Φωτογραφία της ημέρας

manuelamadrid 

Η φανέλα της Manuela. Για 33η φορά στέφθηκε πρωταθλήτρια η Real Μαδρίτης και ανάμεσα στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν και μια επίσκεψη στο δημαρχείο. Εκεί ο Sergio Ramos παρέδωσε τη φανέλα με το νούμερο ένα, στη δήμαρχο της πόλης Manuela Carmena. REUTERS/Paul Hanna

Ήξερες ότι...

Το χαμόγελο στον άνθρωπο, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας 17 μυών του προσώπου.

 


Κομπάρσος η Παιδεία για τον κ. Αναστασιάδη… Υπουργέ ακούς; Του Χάρη Καράμανου

1235879890009879767555554

Μελετώντας κάποιος τον προϋπολογισμό, στο κεφάλαιο της παιδείας μετά ευκολίας διαπιστώνει ότι, η παιδεία για την συντηρητική κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας.

Σε μια περίοδο που όλοι μιλούν ότι, η παιδεία μας δεν πρέπει να πληγεί, αντιθέτως μόνο θυμό και αγανάκτηση προκαλούν οι απαράδεκτες, αλλά ταυτόχρονα καταστροφικές, μειώσεις στην παιδεία.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και καλό θα ήταν ο κάθε αντικειμενικός κριτής και οργανωμένα σύνολα να τοποθετηθούν χωρίς δισταγμό, χωρίς λαϊκισμό και χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα. Εξάλλου, οι αριθμοί είναι αυτοί που αποτυπώνουν την πραγματικότητα και το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη.

Πιο συγκεκριμένα:

1.    Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του ΥΠΠ μειώνεται σχεδόν 10% με αποτέλεσμα από τη μια να αναστέλλεται ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για ανέγερση νέων σχολείων και από την άλλη να τερματίζεται η αντισεισμική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, που αφόρα την ασφάλεια των μαθητών και καθηγητών.

2.    Η «Χορηγία Μαθητικής Πρόνοιας» παραμένει η ίδια (360 χιλ.), την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι αυξάνονται οι άποροι μαθητές που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν αυξήθηκε αντίστοιχα και το συγκεκριμένο κονδύλι;

3.    Ο Σχολικός Αθλητισμός μειώνεται σε 804,350 χιλ. δηλ. από 1,554.370 εκ. σε 750,020 χιλ.. Ας μας πει το Υπουργείο ποιες δραστηριότητες δεν θα πραγματοποιηθούν αυτή τη χρονιά;

4.    Η Φοιτητική Μέριμνα που αφορά το φοιτητικό πακέτο, μειώνεται κατά 800 χιλ. από 4 εκ., καθώς επίσης κουτσουρεύεται και η φοιτητική χορηγία και η οποία από 70 εκ. στα 63 εκ (-7εκ). Μείωση 957,500 χιλ. γίνεται στο κονδύλι του ΙΚΥΚ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου), ενός Οργανισμού που διαχρονικά βοηθούσε τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που δεν μπορούσαν καν να σπουδάσουν.

5.    Κουτσουρεμένο σε σύγκριση με το 2013 είναι και το κονδύλι 3  Δημόσιων Πανεπιστημίων κι αυτή τη στιγμή που το ΠΑΝΚΥΠ από φέτος ενισχύθηκε με την Ιατρική Σχολή, ενώ το ΤΕΠΑΚ θα επωμιστεί τα ωφελήματα των ενταγμένων καθηγητών του ΑΤΙ.

6.    Όσον αφορά στις Σχολικές Εφορείες η χορηγία τόσο της Μέσης Εκπαίδευσης όσο και της Δημοτικής μειώνεται 10%.

7.    Ο πολιτισμός και πάλι είναι ο φτωχός συγγενής, αφού στον προϋπολογισμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών μειώνεται σε 1,579.990 εκ.

8.    Στις μειώσεις του προϋπολογισμού δεν θα μπορούσε να την αποφύγει ο ΟΝΕΚ, που παρόλο το πλούσιο έργο που έχει πράξει η χορηγία του μειώνεται κατά 300 χιλ.

Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα πιο πάνω είναι μόνο τα πιο κραυγαλέα που διαφαίνονται στον προϋπολογισμό.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ αναιρούν όλες τους τις δεσμεύσεις, ακόμη και στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδείας, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Γι αυτό, ας σταματήσει ο Υπουργός Παιδείας να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα στους ακαδημαϊκούς, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους φοιτητές και στους μαθητές και τον καλούμε να προσέλθει σε ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό διάλογο, με ανοικτό μυαλό και χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, να ακούσει απόψεις, γιατί έτσι μπορούμε συλλογικά να ξεπεράσουμε τους διάφορους σκοπέλους.

Δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται τη μόρφωση, ούτε να καμώνεται ότι είναι παντογνώστης κατηγορώντας το οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο.

Δεδομένης, της αύξησης της ανεργίας, της επέκτασης των άπορων μαθητών μας, αλλά και το αρνητικό φαινόμενο φοιτητών που τερματίζουν τις σπουδές τους, έχουμε χρέος να πολιτευτούμε σοβαρά και υπεύθυνα, μακριά από μνημονιακούς-μοναχικούς κατήφορους, αν θέλουμε να συνεχίσουν να μορφώνονται οι νέοι και τα παιδιά μας.

Από δικής μας πλευράς, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί απλούστατα η παιδεία μας δεν είναι τσιφλίκι καμιάς Τρόικα και καμίας μνημονιακής πρόνοιας. Υπουργέ τα ακούς; Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά όλα τα οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με την παιδεία.

Γράφει: Χάρης Καράμανος 

Κομπάρσος η Παιδεία για τον κ. Αναστασιάδη… Υπουργέ ακούς; Του Χάρη Καράμανου

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Τρίτη
23
Μαΐου
2017
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Γιορτάζουν : Κανένας

1430
Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.
1873
Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878
Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1909
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1911
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1958
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

Ακολουθήστε μας