Η βλακεία είναι αήττητη. Του Βασίλη Πρωτοπαπά

brainprotopapΗ στήλη σήμερα δεν θα καταπιαστεί με τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή με το παρόν και το μέλλον ημών και των παιδιών μας. Υπάρχουν, ευτυχώς, πιο σοβαρά ζητήματα.

Δεσπόζουσα θέση τη βδομάδα που πέρασε είχαν οι «ανησυχίες πολλών πολιτών και οργανωμένων συνόλων» για την ανομβρία και τις κλιματικές αλλαγές, φαινόμενα που αποδίδονται σε αεροψεκασμούς της πάντα μοχθηρής βρετανικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, που μίλησε εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, «το αγροτικό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονται από πιθανούς αεροψεκασμούς που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές στον τόπο. Ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι σημερινές θερμοκρασίες».

Δείχνοντας υψηλή ευαισθησία στις ανησυχίες αυτές, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης απάντησε πως «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχομένως να αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας ή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία π.χ. βροχή (…) Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μου για διερεύνηση του όλου θέματος και αναμένω σχετική πληροφόρηση».

Αναλύοντας σε μεγαλύτερο βάθος το «φαινόμενο», ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε πως «όταν υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις για τους ψεκασμούς αυτοί ξαφνικά τερματίζονται. Η ερμηνεία που δίνουμε, και είναι η πλέον τεκμηριωμένη, είναι ότι οι ψεκασμοί διενεργούνται στο πλαίσιο πειραμάτων για έλεγχο των καιρικών συνθηκών (γεωμηχανική).  Οι ψεκασμοί πιθανό να συνδέονται με κατασκοπεία και το σύστημα ραντάρ στις βρετανικές βάσεις. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το σήμα των ραντάρ και γίνονται οι ψεκασμοί ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα παρακολούθησης».

Σε προγενέστερες παρεμβάσεις τους, ανώνυμοι και επώνυμοι, άσχετοι με τους αεροψεκασμούς, πρότειναν ένα άλλο πλαίσιο κατανόησης και ερμηνείας των ανθρώπινων ανησυχιών. Παρατίθενται, μαζί με πολλά άλλα λήμματα, στο Λεξικό του Έξυπνου Λόγου, του Πάσχου Μανδραβέλη (εκδόσεις Καστανιώτη):  

  • «Η διαφορά μεταξύ ιδιοφυίας και βλακείας είναι ότι η ιδιοφυία έχει όρια» (Ανώνυμος).
  • «Τα δύο πιο κοινά στοιχεία στη φύση είναι το υδρογόνο και η ηλιθιότητα» (Ανώνυμος).
  • «Η φύση δεν κάνει ποτέ γκάφες. Όταν δημιουργεί έναν ανόητο, το εννοεί» (Josh Billings).
  • «Ποτέ μην αποδίδεις σε κακοβουλία αυτό που επαρκώς μπορεί να εξηγηθεί με τη βλακεία» (Nick Diamos).
  • «Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανοησία, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο» (Albert Einstein).
  • «Είναι προτιμότερο να μείνεις σιωπηλός και να νομίζουν ότι είσαι ανόητος, παρά να ανοίξεις το στόμα σου και να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία» (Abraham Lincoln).
  • «Απέναντι στη βλακεία ακόμη κι οι Θεοί μάχονται χωρίς ελπίδα» (Friedrich Von Schiller)
  • «Σε διαβεβαιώνω πως ένας μορφωμένος ανόητος είναι πιο ανόητος από έναν αμόρφωτο βλάκα» (Jean Batiste Poquelin Moliere).
  • «Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι» (Ηλίας Πετρόπουλος).

Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Γιορτάζουν :Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Μαύρος, Ροδόπη, Ροδώπη

1829
Ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.
1837
Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1959
Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
2006
Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy