10 + 2 σκέψεις για τους «Ημικρατικούς». Του Βασίλη Πρωτοπαπά

xristodouliii.jpg

1. Είναι λάθος να τσουβαλιάζουμε όλους τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (βλ. Ημικρατικούς). Δεν είναι συγκρίσιμη η ΑΤΗΚ και η ΑΗΚ με ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή το ΡΙΚ με τον ΚΟΑΓ.

2. Υπάρχουν Οργανισμοί που οι αρμοδιότητες τους συνδέονται άμεσα με κυβερνητικές πολιτικές, όπως ο Αγροτικών Πληρωμών, ο Ανάπτυξης Γης και ο Χρηματοδότησης Στέγης. Κι υπάρχουν Οργανισμοί όπως τα Δημόσια Πανεπιστήμια που είναι ακαδημαϊκά αυτόνομα, με εντελώς διαφορετική αποστολή και λειτουργία.

3. Υπάρχουν Οργανισμοί με τεράστιο προϋπολογισμό και οικονομική δραστηριότητα και υπάρχουν άλλοι με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Η ισχύς, η επιρροή, η εξουσία, είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς, λιγότερο ή περισσότερο, τα Συμβούλια εμπλέκονται σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού, προσλήψεων και προαγωγών προσωπικού.

5. Είναι αναγκαίο η στελέχωση των Συμβουλίων όλων των Οργανισμών να βασίζεται σε προκαθορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλόλητας.

6. Είναι καλή πρακτική η ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους πολίτες. Και ένα πολιτικά και κομματικά ανεξάρτητο Γνωμοδοτικό Σώμα να αξιολογεί, να φιλτράρει και να εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε «για σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Επιλογής κατά τα πρότυπα του άρθρου 255 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ, που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο στη διαδικασία διορισμών σε δημόσια αξιώματα (Ανεξάρτητοι θεσμοί, Πρόεδροι και Μέλη Ημικρατικών Οργανισμών, Επίτροποι κ.ά.), μέσω της υποβολής στον ΠτΔ κατάλογου με ονόματα, τα οποία θα έχουν ελεγχθεί αξιοκρατικά ως προς την καταλληλότητα, ανεξαρτησία κλπ».

7. Στα Συμβούλια των Οργανισμών, όπως και στις θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων (βλ. Γενικός Εισαγγελέας, Ελεγκτής, κλπ), δεν πρέπει να επιλέγονται μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Κι αυτό στο πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Γιατί; Διότι ένα ανώτατο κομματικό στέλεχος, όσο ικανό κι αν είναι, δεν έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας όταν θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να διορίζει ή να προάγει στον Οργανισμό που τοποθετείται. Η επεξήγηση δική μου.

8. Η θεσμοθέτηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι μια καλή πρακτική. Η επιλογή στη θέση προέδρου του κατά τα άλλα έντιμου και σεβαστού κυρίου Αρέστη, από τη στιγμή που στήριξε δημόσια και επίσημη την υποψηφιότητα Χριστουδουλίδη, υπήρξε άστοχη. Όπως και ο διορισμός εκπροσώπων θεσμών, όπως η Σύνοδος των Πρυτάνεων, χωρίς να ερωτηθούν τα όργανα των θεσμών.

9. Θα υπηρετούνταν η διαφάνεια και η λογοδοσία αν το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο έδινε στη δημοσιότητα είτε το σύνολο των αιτήσεων είτε το σύνολο των εισηγήσεων του προς το Υπουργικό.

10. Κακώς υπέβαλαν ενδιαφέρον και ακόμη χειρότερα που διορίστηκαν πρόσωπα που είναι μέλη ανώτατου πολιτικού σώματος κομμάτων. Από μέλη κεντρικών επιτροπών μέχρι αντιπρόεδροι.

11. Λανθασμένα ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι επιλογές του θα είναι αμιγώς τεχνοκρατικές, χωρίς πολιτικό χρωματισμό. Ο πρόεδρος πληρώνει και σε αυτό το ζήτημα την ακατανόητη τάση του να δεσμεύεται για πράγματα που είτε δεν μπορεί να τηρήσει είτε δεν μπορεί να αξιολογήσει τις συνέπειες.

12. Με όλο το σεβασμό, θεωρώ λανθασμένη την άποψη ότι στο Συμβούλιο κάθε Οργανισμού πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο, με κομματική ιδιότητα ή σύνδεση, για σκοπούς check and balance. Με τη λογική αυτή θα πρέπει να υπάρχει κι ένα άτομο στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy